Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Novinky

Dávajte si na cestách veľký pozor. Počet autonehôd s cyklistami výrazne rastie

Počet zranení cyklistov po zrážke s vodičmi stúpol v lete takmer o 30 percent v porovnaní s minulým rokom.
Martin Sarvaš

Počas uplynulého leta sa stalo na cestách 134 nehôd, počas ktorých auto zrazilo cyklistu. Ide o 29 nehôd viac v porovnaní s letom v roku 2019, informuje portál auto.pravda.sk.

Celkovo sa zvýšil počet cyklistov, ktorí prišli o život z 10 (2019) až na 15 (2020).

V porovnaní s minulým letom stúpol aj počet usmrtení (+1), ťažko zranených (+4), ľahko zranených (+27) aj nehôd v obci (+27).

Počet zrážok cyklistov s autami tak počas leta stúpol o viac ako pätinu, avšak alarmujúcejší je nárast zranení, ktorých počet stúpol takmer o 30 percent.

Už začiatkom leta sa stal nepríjemný incident, keď iba 18-ročný agresívny šofér úmyselne zrazil dvoch cyklistov na ceste pod Tatrami. O pár dní sa stal ďalší, keď vodič vulgárne vynadal skupine cyklistov, ktorí nešli za sebou.

Zostáva tak iba smutne konštatovať, že namiesto vzájomného rešpektu, stúpa na cestách agresivita šoférov i cyklistov.

V Česku sa nedávno rozbehla iniciatíva Jeden a pol metra, ktorá upozorňuje na bezpečnosť na cestách pri predbiehaní cyklistov šoférmi áut.

Do kampane sa zapojil aj Peter Sagan:  „Pre mňa aj ďalších je bezpečnosť na cestách je veľmi dôležitá. Prvý krok by mal byť, že vodiči by si mali uvedomiť, že musia nechať cyklistom pri predbiehaní priestor 1,5 metra, pretože práve vďaka tejto vzdialenosti zostaneme nažive,“ hovorí Sagan vo videu.

Slovenské zákony, bohužiaľ, nedefinujú presnú a bezpečnú vzdialenosť, ktorú by mali dodržiavať vodiči áut pri predchádzaní cyklistov.

„Pri predchádzaní musí zachovávať dostatočný bočný odstup od predchádzaného vozidla osobitne od cyklistu a chodca,“ píše sa v Zákone o cestnej premávke a zároveň to je jediná úprava v zákone, ktorá spomína predchádzanie cyklistov.

„Som presvedčený, že trvalým a kvalifikovaným zdôrazňovaním nutnosti dodržiavania tejto vzdialenosti [1,5m] na všetkých zodpovedných úrovniach sa aj nám podarí dostať 1,5-metrovú vzdialenosť do slovenskej legislatívy,“ vyjadril sa národný cyklokoordinátor Peter Klučka.

Vaše komentáre

Aktuality

16:43 Birell Bikefest 2024: Registrácia testovacích bicyklov je spustená!

Na webe bikefest.biker.sk pristáli prvé testovacie bicykle od značiek CTM, Forbidden, Rocky Mountain, či Wilier, no po prvýkrát si môžete rezervovať na testovanie aj cyklistické tretry. Prinesie ich so sebou Shimano.

16:38 Najhoršia bola prvá polhodina. Wout van Aert opisuje pád, pri ktorom utrpel zlomeniny rebier, kľúčnej aj hrudnej kosti.

Van Aert utrpel najhoršie zranenia zo všetkých pretekárov, ktorí skončili na zemi pri hromadnom páde na klasike Dwars door Vlaandren.

14:14 Foto: Ako to vyzeralo na prezentácii tímov na Giro d’Italia 2024.

176 jazdcov z 22 tímov má za sebou prezentáciu a najbližšie tri týždne ich čaká 21 etáp s celkovou dĺžkou 3 408 km a prevýšením 44 650 metrov.

13:49 Foto: Tím EF Education musel na Giro d’Italia vymeniť ružové dresy za čierne.

Keďže ružový dres symbolizuje lídra na Gire, americký tím musel zmeniť farbu dresov, aby sa nemýlili s vedúcim jazdcom celkovej klasifikácie.

11:37 Slovenská polícia spustila absurdnú kampaň: Buď cyklista, nie egoista.

Minulý rok zomrelo na Slovensku 13 cyklistov a došlo k stovkám nehôd. Napriek tomu polícia nevyzýva k ohľaduplnosti vodičov áut voči cyklistom, ale naopak, cyklistov kritizuje už v slogane kampane.

Zavrieť reklamu