Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Inzercia

Kolagén a kĺby – spojenie, ktoré funguje. Prečo a čo je vlastne kolagén zač?

Pružnosť a pevnosť, to sú hlavné funkcie, ktoré kolagén v našom tele zaisťuje.
Biker
Kolagén a kĺby – spojenie, ktoré funguje. Prečo a čo je vlastne kolagén zač?

Keď sa povie kolagén, takmer každý si ho spojí s kĺbmi. Alebo s pleťou. Je to dané tým, že kolagén je veľmi obľúbeným výživovým doplnkom v súvislosti s kĺbmi a významným pomocníkom v súvislosti s kozmetikou. V oboch prípadoch je jeho prínos rovnaký – stará sa o pružnosť a štruktúru tkanív, kostí väzov, šliach, chrupaviek a kože.

Pružnosť a pevnosť, to sú hlavné funkcie, ktoré kolagén v našom tele zaisťuje. Jedná sa o bielkovinu, ktorá sa vyskytuje vo všetkých spojivových tkanivách a ak je organizmus schopný si ju vytvárať, jeho možnosti sú v tomto smere dosť obmedzené.

Produkcia kolagénu s pribúdajúcim vekom navyše klesá a vplyv na ňu má aj rad vonkajších faktorov. Aj preto je treba kolagén telu dodávať a kvalitné výživové doplnky sú jeho bohatým zdrojom s dobrou vstrebateľnosťou.

Kolagén a kĺby

Keď sa hovorí o vhodnej výžive pre namáhané kĺby, medzi najčastejšie skloňované látky patrí bezpochyby kolagén. Ďalšími sú chondroitín, glukosamín alebo boswellín, látky bežne obsiahnuté aj v liekoch na kĺby.

Už sme si povedali, že kolagén tvorí štruktúru kostí, väzov, šliach a chrupaviek. Neprekvapuje teda, že práve pohybový aparát ho potrebuje dostatok. V chrupavke sa nachádza predovšetkým kolagén II. typu, ktorý má na funkciu chrupaviek nezastupiteľný vplyv – zaisťuje jej pevnosť a odolnosť.

Keď začne kolagén ubúdať, má to vplyv aj na funkciu chrupavky. Preto by sme sa mali snažiť mať kolagénu dostatok.

Hydrolyzovaný kolagén, kolagénne peptidy

Otázkou je, kde kvalitný kolagén v potrebnom množstve zobrať. Pretože je živočíšneho pôvodu, v rastlinách ho budete hľadať márne. Výhrou nemusí byť ani jeho obsah v živočíšnych potravinách, kde môže byť problém s jeho vstrebateľnosťou.

Kolagén je totiž pre organizmus najlepšie vstrebateľný už naštiepený, v malých fragmentoch. Preto sa hovorí o hydrolyzovanom kolagéne a kolagénnych peptidoch – v týchto formách je kolagén pre telo dobre dostupný a presne v takých formách sa vyskytuje aj v kvalitných výživových doplnkoch, napríklad v MaxiVita Exclusive Kolagén forte +.

Kapsuly MaxiVita Kolagén forte + obsahujú kolagénne peptidy, hydrolyzovaný kolagén typu I a natívny kolagén typu II, ale aj vitamín C, ktorý pomáha so vstrebávaním aj produkciou kolagénu v tele, a taktiež extrakt z Boswellia serrata, ktorý pomáha udržiavať kĺby v dobrom stave.

Kolagén a jeho typy

Zmienili sme kolagén typu I a II, čím sa dostávame k ďalšej dôležitej informácii o tejto látke. Známych je viac ako 20 typov kolagénov, ktoré sa vyskytujú v rôznych častiach nášho tela, a taktiež ich význam je teda rozdielny.

Pre kĺby je najdôležitejší kolagén II. typu, práve ten sa v nich totiž vyskytuje a je prítomný aj v spomínanej chrupavke. Najrozšírenejším kolagénom v našom tele je zase kolagén I. typu, ktorý nájdete v šľachách, kostiach, väzivách a koži. Odhaduje sa, že tvorí až 90 % všetkého kolagénu v našom tele.

V ňom, mimochodom, tvorí kolagén až 10 % celkovej hmotnosti, takže je skutočne významnou zložkou.

Pretože sa v chrupavkách, kostiach, väzoch a šľachách nachádzajú kolagény typu I a II, je prirodzené, že práve tie by mali byť súčasťou výživových doplnkov, ktoré majú za cieľ podporiť výživu kĺbového aparátu.

MaxiVita Kolagén forte + obsahuje práve tieto dva typy kolagénu, navyše v hydrolyzovanej a natívnej forme, ktoré sú pre náš organizmus veľmi priaznivé.

Kolagén a jeho produkcia

Prečo vôbec hovoríme o výživových doplnkoch s kolagénom na podporu kĺbov? Hlavne preto, že produkcia kolagénu v našom tele s pribúdajúcim vekom klesá. A klesať začína skôr, ako by sme čakali – už v strednom veku.

Od 60. roku života sa potom hovorí o dramatickom poklese produkcie kolagénu a jeho úbytok je jedným z prejavov starnutia. Vplyv to má na pohybový aparát aj na stav pokožky, ktorá k pevnosti a pružnosti kolagén tiež potrebuje. Preto je vhodné myslieť na dostatočný príjem kolagénu a začať ho telu včas dodávať.

MaxiVita Kolagén forte + vám v tom vďaka svojmu zloženiu pomôže. Kúpite ho v obchodoch a drogériách alebo na e-shope www.nasevitaminy.sk

Vaše komentáre

Aktuality

25.04.2024 Kompletne hliníková prehadzovačka? Vivo Cycling ukázali, na čom pracujú.

V súčasnosti dominujú trhu s pohonom a radením dve obrovské spoločnosti Shimano a Sram. To však nebráni menším spoločnostiam pokúsiť sa zabojovať o svojich zákazníkov. S klasickým dizajnom zrejme v tejto konkurencii neuspejete a tak prichádza Vivo Cycling s kompletne hliníkovou prehadzovačkou.

25.04.2024 Canyon predstavil Neuron:ONfly, ide o vôbec prvý ľahký e-bike nemeckej značky.

Na jeho zostavenie využili v Canyon ľahký motor Bosch Performance Line SX, a tento bickykel má hmotnosť 19,1 kg.

24.04.2024 Kultová značka bicyklov Kona je na predaj.

Do problémov sa dostal ďalší veľký a svetoznámy výrobca bicyklov Kona Bikes. Táto pôvodne kanadská značka bola ústrednou v cyklistickom boome počas 90. rokov. Aktuálne však prechádza turbulentným obdobím s neistou budúcnosťou.

24.04.2024 Preteky Okolo Slovenska prevedú jazdcov z Podunajskej nížiny až po Tatry a nový je okrem trate aj ich termín.

68. ročník medzinárodných pretekov Okolo Slovenska sa uskutoční od 26. do 30. júna. Pozostávať bude z úvodnej tímovej časovky a následných štyroch etáp. Svoju účasť v pretekoch potvrdili tri tímy World Tour a sedem profesionálnych kontinentálnych tímov a desať kontinentálnych tímov, ktoré sa pobijú o UCI body.

24.04.2024 Preteky 1. kola KENNY Slovenského pohára v endure na Baťovych trailoch v Partizánskom sú zrušené.

Organizátori museli k tomuto kroku pristúpiť, kvôli šíreniu sa afrického moru ošípaných v tejto a v priľahlých lokalitách.

Zavrieť reklamu