Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Poradňa

Jednoduchý návod, ako si doma spraviť vlastný športový nápoj

Ušetrite peniaze a lepšie sa hydratujte.
Biker
Jednoduchý návod, ako si doma spraviť vlastný športový nápoj

Športové nápoje sú efektívnym spôsobom ako zostať počas výkonu hydratovaný a natankovaný na celú jazdu. Kupované riešenia však vedia byť drahé, obzvlášť pri pravidelnej konzumácii.

Športový a nutričný poradca Dr Kevin Currell vysvetľuje, ako získať benefity týchto produktov, no ušetriť pri tom nejaké peniaze robením si vlastných energy drinkov.

Ako vlastne fungujú športové nápoje?

Počas dlhších výkonov sa výdrž (teda schopnosť udržať danú záťaž) začne strácať, keď klesá hladina cukru v krvi. Pitie športových nápojov dokáže rýchlo tieto cukry doplňovať a odďaľovať únavu.

Cukor v krvi je najdôležitejším zdrojom energie pre mozog a keď sa začne jeho hodnota znižovať, telo zjednodušene povedané vyhlási poplach v podobe únavy. Ďalším dôležitým faktorom je samotný príjem tekutín, ktorý dokáže spomaľovať prehrievanie a oslabovanie organizmu.

Ako si spraviť vlastný energy drink?

Aké ingrediencie teda potrebujeme na tvorbu? Zjednodušene cukor, soľ a vodu. Cukor udržuje hodnoty cukru v krvi a tým zabraňuje znižovaniu výkonu, tekutiny odďaľujú dehydratáciu a soľ pomáha telu tekutiny vstrebať a udržať si ich.

So stolovým cukrom

Existujú dva spôsoby, ako na to. S týmtyto konkrétnymi mierami by mal vzniknúť liter športového nápoja. V prvom prípade pridáme 60-80g stolového cukru, pol čajovej lyžice soli, dochutenie ovocným koncentrátom (bez pridaného cukru) a doplniť vodou až pokým získame požadovaný objem 1litru.

60-80g cukru na jeden liter tekutiny je adekvátne množstvo.

Ak by ste priadli menej ako 60g nebude to dostatok na zabránenie poklesu cukru v krvi. Ak by ste to prehnali a pridali viac ako 80g, spomalí to proces vstrebávania tekutín. Navyše väčšia dávka cukru dokáže rozhodiť alebo podráždiť žalúdok, obzvlášť, ak sa chystáte cvičiť tesne po konzumácii.

S ovocným cukrom

Druhou možnosťou je výroba pomocou ovocnej šťavy. Pre tvorbu jedného litra budeme potrebovať 400-600ml ovocnej šťavy, pol čajovej lyžice soli a vodu na doplnenie do konečného objemu jedného litru.

Ovocný cukor sa vstrebáva jednoduchšie.

Výhodou druhého spôsobu sú cukry obsiahnuté v ovocí, najmä glukóza a fruktóza, ktoré sú jedny z najjednoduchšie vstrebávaných cukrov. To znamená, že väčšie percento požívaných cukrov sa vstrebe a poslúži ako užitočné palivo. Ide teda o efektívnejší no pravdepodobne o trochu drahší nápoj ako ten z obyčajného cukru.

Vaše komentáre

Aktuality

16:43 Birell Bikefest 2024: Registrácia testovacích bicyklov je spustená!

Na webe bikefest.biker.sk pristáli prvé testovacie bicykle od značiek CTM, Forbidden, Rocky Mountain, či Wilier, no po prvýkrát si môžete rezervovať na testovanie aj cyklistické tretry. Prinesie ich so sebou Shimano.

16:38 Najhoršia bola prvá polhodina. Wout van Aert opisuje pád, pri ktorom utrpel zlomeniny rebier, kľúčnej aj hrudnej kosti.

Van Aert utrpel najhoršie zranenia zo všetkých pretekárov, ktorí skončili na zemi pri hromadnom páde na klasike Dwars door Vlaandren.

14:14 Foto: Ako to vyzeralo na prezentácii tímov na Giro d’Italia 2024.

176 jazdcov z 22 tímov má za sebou prezentáciu a najbližšie tri týždne ich čaká 21 etáp s celkovou dĺžkou 3 408 km a prevýšením 44 650 metrov.

13:49 Foto: Tím EF Education musel na Giro d’Italia vymeniť ružové dresy za čierne.

Keďže ružový dres symbolizuje lídra na Gire, americký tím musel zmeniť farbu dresov, aby sa nemýlili s vedúcim jazdcom celkovej klasifikácie.

11:37 Slovenská polícia spustila absurdnú kampaň: Buď cyklista, nie egoista.

Minulý rok zomrelo na Slovensku 13 cyklistov a došlo k stovkám nehôd. Napriek tomu polícia nevyzýva k ohľaduplnosti vodičov áut voči cyklistom, ale naopak, cyklistov kritizuje už v slogane kampane.

Zavrieť reklamu