Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Novinky

Jediné šťastie bolo, že som mala helmu, hovorí cyklistka, ktorá nepríjemne spadla v Tatrách

"Keby som na hlave nemala helmu, tak je viac než pravdepodobné, že by som mala otras mozgu a rozbitú hlavu. Vďaka nej som skončila len so škrabancom."
Martin Sarvaš
Jediné šťastie bolo, že som mala helmu, hovorí cyklistka, ktorá nepríjemne spadla v Tatrách

Článok obsahuje fotky, ktoré môžu byť pre slabšie povahy nevhodné.

Čitateľka Júlia Bočkayová nám poslala jej krátky príbeh o jej úraze vo Vysokých Tatrách, ktorý sa jej stal minulý rok v lete. Pri páde z bicykla utrpela viacero tržných poranení po celom tele. Veľké šťastie bolo, že mala helmu, inak by to dopadlo asi o dosť nepríjemnejšie.

„Chcela by som sa s vami podeliť o môj zážitok z leta s mojím priateľom. Bola to naša prvá dovolenka a vzhľadom na to, že obidvaja milujeme hory (ja na pešo a on je vášnivý cyklista), rozhodli sme sa pre Vysoké Tatry. V prvý deň sme zvolili variantu na pešo – túra Kriváň. Tú sme prežili obidvaja bez zranenia.

No na ďalší deň sme sa vybrali na Štrbského pleso, kde sme si v požičovni požičali bicykle. Vybrali sme sa po asfaltke, po cyklistickej značke na Popradské pleso. Po oddychu pri plese a menšej prechádzke sme sa museli ponáhľať vrátiť bicykle.

Asi sme sa až tak ponáhľať nemali, lebo to bolo pre mňa osudné. Pri pre mňa vysokej rýchlosti sa mi stočili riadidlá a už som sa zoznamovala s miestnou asfaltovou cestou. Následne som spoznala kvalitu HZS a Popradskej nemocnice. Tá ‚krása‘, čo mi zostala ako suvenír z Tatier, môžete vidieť na fotkách.

Ako moje poranenia nazvali ošetrovatelia z HZS ako cestné lišaje. Mala som ich na pravom palci, pravom predlaktí, pravom kolene, na ľavom lakti, hlave a na boku som mala dosť hlbokú ranu. Tá sa hojila zo všetkých najdlhšie.

Musela som chodievať dvakrát do týždňa na prebaly zranení do nemocnice a skoro všetky sa hojili tak dva a pól týždňa, až na ten bok, ktorý sa hojil vyše mesiaca.

Helmu som samozrejme na hlave mala. Bola to hneď prvá otázka aj HZS a aj sanitárky. Bolo to jediné šťastie, lebo keby ju na hlave nemám, tak je viac než pravdepodobné, že by som mala otras mozgu a rozbitú hlavu. Vďaka nej som skončila len so škrabancom.“

Vaše komentáre

Aktuality

14:10 Viktória Chladoňová skončila celkovo druhá po skvelých výkonoch na juniorskom etapáku vo Francúzsku.

Chladoňová vybojovala na pretekoch Tour du Gévaudan Occitanie femmes druhé miesto v prvej etape a v druhej etape skončila piata. Výborný výsledok dosiahla aj Sofia Ungerová, ktorá skončila celkovo siedma po siedmom a ôsmom mieste v etapách.

08:52 Detaily 2. etapy Giro d’Italia 2024: Dĺžka, prevýšenie a najväčší favoriti.

150 km dlhá trasa má prevýšenie 2250 m, pričom väčšina stúpaní je v závere. V cieľovom stúpaní Santuario di Oropa očakávame zaujímavý súboj favoritov celkovej klasifikácie.

Včera 12:09 Ako sledovať naživo Giro d’Italia 2024?

Talianska Grand Tour sa uskutoční od 4. do 26. mája a 176 jazdcov čaká 21 etáp s celkovou dĺžkou 3 408 km a prevýšením 44 650 metrov.

Včera 09:10 Detaily 1. etapy Giro d’Italia 2024: Dĺžka, prevýšenie a najväčší favoriti.

Giro sa začne relatívne krátkou 136 km dlhou etapou s kopcovitým profilom a dá sa očakávať súboj favoritov celkovej klasifikácie.

03.05.2024 Birell Bikefest 2024: Registrácia testovacích bicyklov je spustená!

Na webe bikefest.biker.sk pristáli prvé testovacie bicykle od značiek CTM, Forbidden, Rocky Mountain, či Wilier, no po prvýkrát si môžete rezervovať na testovanie aj cyklistické tretry. Prinesie ich so sebou Shimano.

Zavrieť reklamu