Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Novinky

Vingegaarda obviňujú z dopingu: Ideme na iné palivo ako Armstrong. Neberiem nič, čo by som nedal dcére

Vingegaard predviedol v horskej časovke i kráľovskej etape tak dominantný výkon, že sa opäť začalo konšpirovať o tom, že berie doping.
Martin Sarvaš
Vingegaarda obviňujú z dopingu: Ideme na iné palivo ako Armstrong. Neberiem nič, čo by som nedal dcére

Jonas Vingegaard na Tour de France 2023 - Foto: A.S.O. / Pauline Ballet

Jonas Vingegaard sa v posledných dňoch čoraz častejšie stretáva s otázkami ohľadom dopingu, pretože v horskej časovke na Tour de France predviedol absolútne dominantný výkon, ktorým deklasoval nielen Tadeja Pogačara, ale všetkých ostatných pretekárov.

Svoj výkon potvrdil aj o deň neskôr v kráľovskej etape, v ktorej definitívne zlomil Pogačara a vytvoril si výrazný náskok (7:35 min) na čele celkovej klasifikácie.

„Chápem ten skepticizmus. Chápem, že pre niektorých ľudí je ťažké uveriť cyklistike vzhľadom na to, čo sa stalo v minulosti. Ale sme iní jazdci ako vtedy,“ cituje Vingegaarda portál Wielerflits.

O tom, ako je možné že Jonas Vingegaard vyhral časovku na Tour de France takým obrovským rozdielom, si môžete prečítať tu.

„Neberiem nič, čo by som nedal svojej dcére“

„A s rukou na srdci môžem povedať: Neberiem nič, nerobím nič, čo je zakázané. Neberiem nič, čo by som nedal svojej dcére.“

Vingegaard, Pogačar a všetci jazdci ich tímov Jumbo-Visma a UAE Emirates podstúpili po časovke aj dodatočné krvné testy na doping.

V rozhovoroch pre holandský portál NOS po opakovaných otázkach o dopingu bola jeho odpoveď ostrejšia: „Môžem povedať, že to nie sú časy ako s Lanceom Armstrongom. Jazdíme na iné palivo ako Armstrong.“

„Šport je teraz jednoznačne iný. Som šťastný, že som v utorok vyhral etapu a som si stopercentne istý, že tie víťazstvá mi už nikto nevezme,“ dodal Jonas Vingegaard.

Šéf Jumbo-Visma: Neviem, čo ešte viac máme robiť

„Neviem, čo ešte viac máme robiť. Máme s nami dva kamerové tímy 24 hodín denne, 7 dní v týždni, s Netflixom a Amazonom, a tri roky sme mali v tíme spisovateľa knihy. Minulý rok sme mali s nami na pár dní v tréningovom kempe novinára z L’Équipe,“ hovorí šéf tímu Jumbo-Visma Richard Plugge.

„Vždy otvárame svoje brány a myslím si, že najmä novinári by mali vynaložiť trochu viac úsilia na [analýzu] toho, čo sa deje.“

„Myslím si tiež, že je to práca a zodpovednosť niektorých novinárov pozrieť sa na to trochu hlbšie, než len rozširovať podozrenie,“ reagoval Plugge na obvinenia o dopingu.

„Samozrejme, tento šport má dlhú históriu, ale myslím si, že WADA povedala, že sme kedysi boli najhorším dieťaťom v triede a dnes sme boli v prvej trojke. Otvárame svoje dvere, sme transparentní, robíme čo najviac. A áno, na všetky otázky vám vždy radi odpovieme,“ dodal Richard Plugge.

Aktuality

17:33 Mark Cavendish vyhral druhú etapu Okolo Maďarska. Sagan sa do šprintu nezapojil a Martin Voltr ide do žltého dresu.

Skvelú prácu odviedol opäť český jazdec slovenského tímu Pierre Baguette Cycling Martin Voltr, ktorý sa druhý deň po sebe dostal do úniku a vďaka bonusovým sekundám na prémiách sa dostal do vedenia celkovej klasifikácie.

17:16 Pelayo Sánchez porazil v šprinte úniku Alaphilippa a vyhral šiestu etapu Giro d’Italia.

Julian Alaphilippe finišoval na druhom mieste pred Lukeom Plappom. Ružový dres drží aj naďalej Tadej Pogačar.

15:58 Dorota Vojtíšková dosiahla skvelý výsledok, keď na majstrovstvách Európy skončila 5. v Short-Tracku (+galéria).

Majstrovstvá Európy v horskej cyklistike sa konajú v rumunskom Cheile Gradistei a pre slovenskú reprezentáciu odštartovali úspešne. Dorota Vojtíšková sa v juniorskej kategórii pretekov XCC umiestnila na výbornom 5. mieste.

12:37 Peter Sagan o výhre na Giro d’Italia: Celý deň sa deriem v úniku a teraz ma niekto predbehne tesne pred koncom? No to určite.

„Keď sa to konečne upokojilo, začal som hrať mŕtveho chrobáka. Cítil som, že sa mi ide dobre a chcel som sa trochu pohrať s ich hlavami, aby si mysleli, že nevládzem,“ opisuje Peter Sagan desiatu etapu na Gire v roku 2020, ktorú vyhral po 133 km v úniku a 12-kilometrovom sóle.

11:58 Pomôžte Soni posadiť sa znovu na bicykel.

„Volám sa Soňa a v 15-tich rokoch som absolvovala takmer rutinnú operáciu chrbtice, následkom čoho som zostala ochrnutá od pol pása dolu s diagnózou spastická paraplégia spôsobená ischemickou léziou hrudnej miechy.“ Soňa Gabriš robí verejnú zbierku s cieľom vyzbierať peniaze na kúpu bicykla pre hendikepovaných.

Zavrieť reklamu