Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Novinky

Ako je možné, že Jonas Vingegaard vyhral časovku na Tour de France takým obrovským rozdielom?

Bohužiaľ, častá odpoveď fanúšikov i nefanúšikov cyklistiky je "doping". V skutočnosti však predchádzala víťazstvu Vingegaarda v časovke dlhá príprava, plánovanie stratégie a špecializované tréningy.
Martin Sarvaš
Foto: Jumbo-Visma / Cor Vos

Jonas Vingegaard predviedol v 22,4 km dlhej individuálnej časovke s prevýšením 636 metrov neuveriteľný výkon a dokázal poraziť druhého najrýchlejšieho Tadeja Pogačara až o 1:38 minúty. Tretí skončil tímový kolega víťaza etapy Wout van Aert so stratou 2:51 minúty.

Vingegaard bol jediným jazdcom, ktorému sa podarilo prekročiť hranicu priemernej rýchlosti 40 km/h a časovku absolvoval s časom 32:36 min a priemernou rýchlosťou 41,227 km/h, zatiaľ čo druhý Pogačar mal priemernú rýchlosť 39,26 km/h.

Ako je však možné, že sa Vingegaardovi podarilo absolútne deklasovať Pogačara a vlastne všetkých jazdcov na Tour de France?

Bohužiaľ, častá odpoveď fanúšikov i nefanúšikov cyklistiky je „doping“. V skutočnosti však predchádzala víťazstvu Vingegaarda v časovke dlhá príprava, plánovanie stratégie a špecializované tréningy.

Stratégia bez výmeny bicykla

Tím Jumbo-Visma sa chystal na túto horskú časovku už od momentu, keď zverejnili trasu Tour, čo v rozhovore pre Het Nieuwsblad potvrdil športový riaditeľ a tréner Arthur van Dongen.

Prvá vec, ktorú tím riešil, bolo, či budú pred záverečným stúpaním meniť časovkársky bicykel za klasický.

„Analyzovali sme trasu a už v marci som si vytvoril plán s Jonasom a diskutovali sme o zmene bicykla, pretože nebolo veľmi jasné, či by sme ho mali zmeniť alebo nie,“ povedal pre Velo výkonnostný manažér tímu Jumbo-Visma Mathieu Heijboer.

Pozrite si tiež

„Povedal som mu, že som za to, aby sa bicykel nemenil a súhlasil. U Jonasa to ani neprichádzalo do úvahy,“ povedal Heijboer.

„Robili sme nejaké výpočty a podľa nášho názoru to nedávalo zmysel,“ potvrdil taktiku Arthur van Dongen.

Zatiaľ čo Vingegaard bicykel nemenil, tím UAE Emirates sa rozhodol, že bicykel vymenia. Pogačar stratil pri výmene bicykla celkovo maximálne 15 sekúnd, čo však pri celkovej strate 1:38 minúty nie je až tak veľa. Najväčší rozdiel bol teda vo výkone jazdcov, nie vo výbave.

Trať mal dobre naštudovanú

Vingegaard šiel do Passy už začiatkom mája pred jeho výškovým táborom v Sierra Nevade, aby si naštudoval trať časovky.

„Už si to vedel predstaviť, samozrejme sme nakrútili nejaké videá a dnes sme len dúfali v dobré nohy,“ hovorí Heijboer.

„Vedel som len, že Jonas sa dnes ráno cítil naozaj dobre a bol skutočne spokojný s časovkou a traťou. A tiež, že sa zotavuje naozaj dobre.“

Už od štartu bolo vidno, že Vingegaard ide úplne naplno a sebavedome išiel aj v zjazdoch, v ktorých dosiahol maximálnu rýchlosť zo všetkých štartujúcich, až 81,9 km/h, zatiaľ čo Pogačar išiel v zjazde maximálne 78,8 km/h.

Ľahký bicykel a pravidelné tréningy na časovke

Okrem dlhej prípravy na horskú časovku na Tour de France mal Vingegaard tiež špeciálne upravený bicykel bez laku, čím ušetrili približne 100 gramov na hmotnosti bicykla a dánsky cyklista trénoval až trikrát za týždeň na časovke, aby si zvykol na aerodynamickú jazdeckú polohu s čo najefektívnejším prenosom výkonu do pedálov.

„Vo svojej aero pozícii dokáže preniesť do pedálov veľa sily. Najmä na tejto poslednej plytkej časti tri a pol kilometra [po Côte de Domancy] si môže sadnúť do svojej aero pozície a jednoducho ísť,“ dodal Heijboer.

Aktuality

12:48 Video: Najlepšie momenty zo svetového pohára v zjazde vo Fort William zachytené v Sleeper Shreedit.

Už tradične najlepšie zostrihy z pretekov svetového pohára prináša Sleeper, ktorý nevynechal ani prvé kolo zjazdu vo Fort Williame. Toto video baví a je prešpikované skvelými momentmi.

12:03 Detaily 5. etapy Giro d’Italia 2024: Dĺžka, prevýšenie a najväčší favoriti.

V poradí tretia etapa, v ktorej sa očakáva dojazd v hromadnom šprinte, má dĺžku 176 km a prevýšenie 2180 m.

11:47 Foto: Peter Sagan na prezentácii pred štartom na pretekoch Okolo Maďarska.

Sagan bude štartovať za slovenský tím Pierre Baguette na maďarských cestných etapových pretekoch, ktoré sa uskutočnia od 8. do 12. mája. Dnešná etapa má necelých 170 km a prevýšenie len 232 m, takže sa očakáva dojazd v hromadnom šprinte.

Včera 17:03 Jonathan Milan predviedol skvelý šprint a vyhral štvrtú etapu Giro d’Italia.

23-ročný Talian vyhral etapu v štýle monumentu Miláno-San Remo pred Kadenom Grovesom a Philom Bauhausom.

Včera 14:35 Jonas Vingegaard začal trénovať na bicykli a postupne sa zotavuje z početných zlomenín.

„Samozrejme, dúfam, že budem na štarte Tour de France. Nevieme presne, aká bude moja forma a ako bude prebiehať moje zotavenie, ale urobím všetko pre to, aby som sa tam dostal vo svojej top forme,“ hovorí Jonas Vingegaard vo videu, ktoré zverejnil jeho tím Visma – Lease a Bike.

Zavrieť reklamu