Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Novinky

Elektrické bicykle sú budúcnosťou mobility

Aby boli naše mestá zelenšie, mali by sme zmeniť naše návyky v súvislosti s cestovaním autom na stredné a dlhé vzdialenosti. Elektrické bicykle sú riešením pre ľudí všetkých vekových kategórií.
Matúš Bušík
Elektrické bicykle sú budúcnosťou mobility

Elektrobicykel je naozaj veľký skok vpred v porovnaní s autom, dokonca aj s mestskou dopravou. A vďaka jemnému bzučaniu neterorizuje naše mestá a vidiek hlukom. Ďalší zelený plusový bod, nemyslíte?

Jazdiť po meste na bicykli je zdravé a prospešné nielen pre vás, ale tiež pre planétu. Motorové vozidlá produkujú takmer štvrtinu emisií CO2, takže ak na prepravu z bodu A do bodu B využijete bicykel, naša planéta sa vám poďakuje.

Možno si vravíte, že ste len ihlou v kope sena, a tak na vašom prístupe k ekologickejšej budúcnosti vôbec nezáleží. Ale nepodceňujte kolektívne vedomie. Aj jednotlivec môže inšpirovať masy ľudí vo svojom okolí. Stačí ísť príkladom a užívať si s úsmevom a dobrým pocitom to, že keď sa chce, tak to ide.

Dosť bolo výhovoriek! Elektrobicykel je naozaj veľký skok vpred v porovnaní s autom, dokonca aj s mestskou hromadnou dopravou. A toto sú dôvody.

Sú oveľa lacnejšie než auto

Náklady na prevádzku auta sú položka, ktorá sa v osobnom rozpočte ťažko ignoruje. Daň, poistka, benzín/nafta, poplatok za STK a emisnú kontrolu, parkovanie a prípadne nutné návštevy servisu dokážu celkom dobre vyžmýkať nielen aktuálnu výplatu, ale aj úspory.

V porovnaní s tým je elektrobicykel prechádzka ružovou záhradou. Počiatočná investícia môže byť pomerne vysoká, alebo aspoň rovnaká, ako pri aute z bazára, ale potom si už len budete užívať ušetrené štvorkolesové prevádzkové náklady.

Aj keď e-bicykel musíte nabíjať, náklady na kilometer sú oproti autu mizivé a jazdenie po meste na elektrobicykli je často rýchlejšie.

Praktickejšie ako verejná doprava

Okrem toho, že cesta elektrobicyklom je lacnejšia ako verejná doprava, je aj praktickejšia. Na elektrobicykli sa dostanete priamo z bodu A do bodu B, takže nemusíte z domu na zastávku, alebo zo zastávky na miesto určenia, prejsť dlhšiu vzdialenosť pešo. Je to praktické najmä vtedy, ak idete na nákup, alebo s deťmi na výlet.

Odvezú aj náklad

Bicykel je multifunkčný dopravný prostriedok a rovnako, ako keď idete autom, môžete ním odviezť nielen seba, ale aj nejaký náklad.

Či to už je niečo menšie ako notebook a drobnosti do práce, veci na poobedný tréning, nákup z potravín, alebo niečo väčšie, napríklad vaše dieťa či všetko potrebné na víkend strávený zveľaďovaním záhradky za mestom.

Akákoľvek hmotnosť navyše vám na klasickom bicykli môže značne skomplikovať život, ale nie na elektrickom.

Motor sa postará o to, aby ste sa nezmenili na ťažného koňa trasúceho sa vypätím pod tiažou nákladu. Ani sa nenazdáte a budete predávať to druhé auto, ktoré nemalou mierou ukrajuje z vášho rodinného rozpočtu.

Dobrá nálada

Endorfíny a nával energie sú presne to, čo pracovne vyťažený človek potrebuje ako soľ. A nepoznáme nič, čo vyplavuje do krvi viac endorfínov, ako je pohyb na čerstvom vzduchu.

Parkujete zadarmo

Pracujete v centre pri pešej zóne, kde sú parkoviská drahé? Nechcete platiť poplatky za státie v zóne rezidentského parkovania doma, ani na návšteve rodiny na inom sídlisku? Ak zápasíte s nedostatkom parkovacích miest vo svojom okolí, tak vedzte, že elektrický bicykel zaparkujete ľahšie než auto.

Ako sa označujú elektrobicykle Specialized?

Či už si vyberiete terénny Tero X, elegantný mestský Como alebo rýchly Vado, odveziete sa na nich všade, kam vás život zavedie. Čo znamenajú skratky v názvoch niektorých modelov?

SL 

Specialized Vado SL

Model, ktorý má v názve označenie SL, teda Super Light, je oveľa ľahší ako jeho „plnotučný“ súrodenec. V pohode ho vynesiete aj po schodoch.

IGH 

 

Modely Vado a Como sa vyrábajú buď s klasickým systémom radenia rýchlostí, alebo s Internal Gear Hub, teda s prevodovkou skrytou v náboji zadného kolesa, ktorá namiesto bežnej reťaze používa klinový remeň.

Step-Through 

Bicykel je vybavený prechodovým rámom, ktorý nemá hornú rámovú rúru, je veľmi ľahký a bez problémov sa naň nasadá alebo z neho zosadá. Modely Low Entry majú zníženú hornú rámovú rúru.

Aktuality

18:03 Demi Vollering bola najsilnejšia v dojazde do kopca a vyhrala 5. etapu Vuelta España Femenina.

Etapa sa končila 3,2 km dlhým stúpaním Alto del Fuerte Rapitán s priemerným sklonom 8,1 %. Vollering zaútočila necelý kilometer pred koncom a do cieľa prišla sama pred Yarou Kastelijn a Elisou Longo Borghini.

12:04 Peter Sagan na Giro d’Italia: Jeden z najlepších výkonov v kariére a honba za cyklámenovým dresom.

„Keď sa to konečne upokojilo, začal som hrať mŕtveho chrobáka. Cítil som, že sa mi ide dobre a chcel som sa trochu pohrať s ich hlavami, aby si mysleli, že nevládzem,“ opisuje Peter Sagan desiatu etapu na Gire v roku 2020, ktorú vyhral po 133 km v úniku a 12-kilometrovom sóle.

11:03 Fox chystá aero kombinézu pre zjazd. Čo sa píše o zjazdovom oblečení v pravidlách UCI?

V pravidlách UCI sa píše, že kombinézy v zjazde nie sú povolené, takže je otázne, či pretekárky a pretekári sponzorovaný Foxom budú môcť používať tieto kombinézy aj na pretekoch.

10:28 Kristen Faulkner vyhrala po záverečnom úniku 4. etapu Vuelta España Femenina.

Američanka zaútočila 5,8 km pred cieľom a svoje sólo dotiahla úspešne až do cieľa. V šprinte o druhé miesto bola najrýchlejšia Georgia Baker pred dvojicou Marianne Vos a Blanka Vas. Do vedenia celkovej klasifikácie sa posunula Marianne Vos.

09:09 Maxim Van Gils vyhral v šprinte klasiku Eschborn-Frankfurt.

Na druhom mieste skončil Alex Aranburu a tretí finišoval Riley Sheehan.

Zavrieť reklamu