Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Cyklopočítače

Test: Cyklopočítač Bryton Rider S800

Bryton Rider S800 je atraktívny cyklistický počítač s dobrou výdržou batérie a veľkým displejom s vysokým kontrastom a dobrou čitateľnosťou. Ponúka veľa funkcií a zvláda dobre základy, ale je trochu nemotorný pre pokročilejšie funkcie. 
Hodnotenie: 4/5
399
Matúš Bušík
Test: Cyklopočítač Bryton Rider S800

Naše hodnotenie

+PLUSY

  • Ľahko čitateľné údaje
  • Veľký, citlivý farebný dotykový displej
  • Dlhá výdrž batérie

-MÍNUSY

  • Nepohodlná manipulácia s tlačidlami
  • Synchronizácia trás zo smartfónu by mohla byť plynulejšia

Cyklopočítač Bryton Rider S800 je vlajková loď značky a má konkurovať tým najväčším hráčom.

Nachádza sa v strednej triede rozmerov cyklopočítačov a je o niečo väčší ako Garmin Edge 830 a Wahoo Elemnt Roam, ale nie taký veľký ako Garmin Edge 1040. Napriek väčším rozmerom (105 × 58 × 14,2 mm) nepôsobí na bicykli ani v ruke až taký veľký.

Bryton uvádza vodotesnosť IPX7 a S800 sa nabíja cez USB-C, takže je to rýchlejšie ako so štandardným USB káblom, za hodinu sa nabije na 50 percent a za menej ako dve hodiny na 75 percent.

Okrem rozhrania s dotykovou obrazovkou sa dá Rider S800 ovládať pomocou štyroch tlačidiel na bokoch, ktoré umožňujú zapnúť a vypnúť zariadenie, spustiť a zastaviť jazdu, spustiť okruh a posúvať sa medzi stránkami údajov.

Brytonu sa podarilo vtesnať do vrchnej plochy cyklopočítača veľkú farebnú dotykovú obrazovku s uhlopriečkou 3,4 palca a rozlíšením 272 × 451 pixelov.

S800 sa dodáva v balení so štandardným držiakom na riadidlá/predstavec s gumičkami, hliníkovým držiakom na riadidlá, ako aj s gumeným ochranným puzdrom a šnúrkou.

Základné nastavenie Bryton Ridera S800 je jednoduché a po zapnutí zodpoviete niekoľko základných otázok ohľadom jazyka či jednotiek dát.

Potom sa zobrazí QR kód, pomocou ktorého si cyklopočítač spárujete s aplikáciou v smartfóne Bryton Active.

Samozrejme, Rider S800 je možné spárovať pomocou ANT+ alebo bluetoothu so senzormi ako merač tepu či senzor rýchlosti, kadencie alebo výkonu.

Zariadenie sa štandardne dodáva s profilmi Road, Indoor a MTB. Pre každý profil môžete nastaviť, koľko údajových stránok chcete vidieť a aké údaje chcete na každej z nich, s maximálnym počtom osem stránok a 12 dátových polí na stránku.

Bryton tiež umožňuje nastaviť skupinové jazdy, pozývať priateľov a navzájom sledovať svoje polohy. Má tiež podporu pre sledovanie polohy pomocou určených kontaktov.

Synchronizácia trasy zo smartfónu by však mohla byť o niečo plynulejšia. Je fajn, že s najnovšou aktualizáciou firmvéru podporuje zariadenie aj slovenský jazyk.

Vďaka ľahko čitateľnej obrazovke môžete počas jazdy sledovať všetko, čo chcete. Reaguje promptne, takže môžete rýchlo prechádzať viacerými obrazovkami s údajmi, zatiaľ čo základná obrazovka je užitočným súhrnom vašich najdôležitejších údajov o jazde na jednom mieste.

Ak idete po vopred naplánovanej trase, zobrazí sa profil stúpania, keď sa dostanete pod kopec. Na konci jazdy musíte použiť pravé horné tlačidlo na zastavenie nahrávania, potom sa zobrazí výzva na uloženie alebo zrušenie údajov o jazde.

Po jazde sa údaje automaticky zosynchronizujú cez aplikáciu s vaším účtom Bryton Active a ďalej so Stravou a ďalšími cyklistickými aplikáciami.

V aplikácii Bryton je k dispozícii primeraná úroveň analýzy výkonu, hoci na platformách ako Strava získate oveľa viac informácií.

Čo sa týka navigácie, základná mapa OpenStreetMap v zariadení je celkom jasná a ľahko čitateľná. Vidíte názvy aj pre vedľajšie cesty a zaujímavé miesta, ako sú kaviarne.

Približovanie a vzďaľovanie je jednoduché, robí sa poklepaním na obrazovku. Ak idete po naplánovanej trase, je vyznačená šípkami na ceste, ktorú treba sledovať a dostávate aj zvukové upozornenia v dostatočnom predstihu pred odbočkami.

Zariadenie si poradí s menšími odchýlkami, upozorní vás, že ste mimo trasy a presmeruje vás. Ak zablúdite, ponúka možnosť navigácie do východiskového bodu.

Na zadanie cieľového bodu tiež môžete využiť funkciu rozpoznávania hlasu, ktorá je riadená Googlom v telefóne a je prekvapivo efektívna a relatívne rýchlo a správne interpretuje všetky názvy miest, ktoré som skúšal.

Ako plánovač trás však nefunguje ideálne a väčšinou vás pošle tou najkratšou cestou, takže je lepšie využiť možnosť synchronizácie s naplánovanými trasami z aplikácií Strava, Komoot či Ride with GPS. Podporuje tiež možnosť importu trasy vo formáte .gpx.

Bryton tvrdí, že batéria Rider S800 vydrží 36 hodín a na základe testovania sa dá povedať, že je to reálne. Počas série jázd a množstva času stráveného hraním sa s cyklopočítačom nebola výdrž batérie ani zďaleka vyčerpaná.

Konektivita bude pravdepodobne najväčším odberom energie, takže odpojenie od telefónu by vám malo poskytnúť väčšiu výdrž, ak by ste plánovali viacdňové jazdy.

Aktuality

11:13 Fotogaléria: Ako Peter Sagan jazdil aj varil na tréningovom kempe vo Finale Ligure.

„Takto dobre som sa necítil už asi 10 rokov,“ povedal Peter pri našej poslednej spoločnej večeri. „Som naozaj rád, že sme sa tu stretli takáto skvelá partia a dúfam, že sa takto ešte stretneme.“

10:49 Lukáš Kubiš vyhral Pardubické kritérium, druhý skončil Štoček.

Kubiš pokračuje v úspešnej sezóne víťazstvom kritéria v Pardubiciach, na ktorom skončil druhý ďalší Slovák Matúš Štoček a tretí finišoval víťazov český tímový kolega z Elkov-Kasper Daniel Mráz.

10:32 Trek predstavil šesť nových plášťov pre XC, trail a gravel.

Každý plášť nesie meno ikonického miesta, ktoré svojím charakterom zodpovedá jeho určeniu – Girona, Betasso, Vallnord, Sainte-Anne, Montrose a Gunnison.

Včera 15:26 Decathlon dal do predaja repliky bicyklov Van Rysel RCR Pro tímu AG2R. Po pár hodinách boli vypredané.

V utorok pridal Decathlon do ponuky cestné bicykle, na ktorých pretekajú jazdci tímu Decathlon AG2R La Mondiale. S cenou 9000 eur boli vypredané už na ďalší deň.

Včera 11:39 Strávil som týždeň s Petrom Saganom na tréningovom kempe vo Finale Ligure.

Keď ma Mišo Kolář oslovil s ponukou ísť do Talianska na týždenné sústredenie, na ktorom bude aj Peter Sagan, nemohol som odmietnuť. Už len možnosť byť v prítomnosti takej legendy ako Peter je niečo, čo sa jednoducho neodmieta.

Biker hodnotenie

Skvelý: jednoznačne najlepší vo svojej triede
Veľmi dobrý: jeden z najlepších na trhu
Dobrý: odvedie si svoju prácu
Priemerný: ničím výnimočný
Podpriemerný: istým spôsobom nevhodný
Slabý: radšej si nájdite niečo iné
Nebezpečný, hlúpy alebo oboje dokopy
Zavrieť reklamu