Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Novinky

Detaily 19. etapy Giro d’Italia 2023: Dĺžka, prevýšenie a najväčší favoriti

Posledná horská etapa tohtoročného Gira vedie z Longarone na Tre Cime di Lavaredo a obsahuje brutálne stúpania s celkovým prevýšením cez 5-tisíc metrov.
Martin Sarvaš
Detaily 19. etapy Giro d’Italia 2023: Dĺžka, prevýšenie a najväčší favoriti

19. etapa Giro d'Italia 2023: Longarone - Tre Cime di Lavaredo, 183,2 km / 5423 m

Longarone → Tre Cime di Lavaredo

  • Dátum: 25. mája
  • Profil: horská
  • Dĺžka: 183,2 km
  • Prevýšenie: 5423 m
  • Štart: 11:35 hod
  • Očakávaný koniec: 17:15 hod

19. etapa Giro d’Italia zamieri hlboko do Dolomitov a jazdcov čaká viac ako 5400 metrov stúpania na 183-kilometrovej trase.

Etapa sa začína krátkou rovinou, ktorá vedie miernym stúpaním do Dolomitov. Pretekári prejdú súbor ikonických priesmykov, počnúc Passo Campolongo (4 km / 7 %; 95 km do cieľa), ktoré prichádza po niekoľkých malých stúpaniach, ktoré už jazdcov vynesú do nadmorskej výšky 1800 metrov.

Po malom zostupe prichádza prvé veľké stúpanie dňa, ktorým je Passo Valparola. Má 13,9 km pri priemernom sklone 5,7% a nie je to brutálny výstup, ale jeho vrchol je vo výške takmer 2200 metrov. Vyznačuje sa tvrdými rampami ku koncu a na vrchole do cieľa zostáva 71 kilometrov.

Potom nasleduje Passo Giau. Toto je brutálny výstup, ďalší, ktorý stúpa až do nadmorskej výšky viac ako 2200 metrov. Je to brutálne 10-kilometrové stúpanie s priemerným sklonom viac ako 9%, neustále so strmými rampami a bez oddychu. Preteky mali na tomto priesmyku množstvo nezabudnuteľných momentov a v tejto etape príde vrchol 40 km pred cieľom.

Zjazd vedie priamo do Cortiny d’Ampezzo a hneď začína ďalšie stúpanie. Nasleduje Passo Tre Croci, ktoré má 8 kilometrov pri priemere 7,2%. Je to stúpanie, podobne ako niekoľko ďalších v ten deň, v ktorom by sa dalo zaútočiť, ale je to nepravdepodobné kvôli brutalite toho, čo ešte nasleduje. Do cieľa zostáva niečo vyše 13 kilometrov.

Nenasleduje žiadne klesanie, v podstate je to náhorná časť, ktorá vedie k ostrému nájazdu na kilometer s priemerom 11,4 %. Ale to je stále všetko v očakávaní oficiálneho výstupu na Tre Cime di Lavaredo, ktorý má cieľ vo výške 2300 metrov.

Stúpanie má 3,7 kilometra pri priemernom sklone viac ako 11 %. Toto bude otázka prežitia. Na tímových kolegoch už nezáleží, všetci jazdci musia jednoducho nasadiť tempo, ktoré dokážu udržať až do cieľa a dúfať v to najlepšie.

Najväčší favoriti 19. etapy Giro d’Italia 2023

*** Geraint Thomas, Primož Roglič, João Almeida
** Jay Vine, Sepp Kuss, Thymen Arensman, Eddie Dunbar
* Thibaut Pinot, Damiano Caruso, Jack Haig, Ilan Van Wilder

Aktuality

25.04.2024 Kompletne hliníková prehadzovačka? Vivo Cycling ukázali, na čom pracujú.

V súčasnosti dominujú trhu s pohonom a radením dve obrovské spoločnosti Shimano a Sram. To však nebráni menším spoločnostiam pokúsiť sa zabojovať o svojich zákazníkov. S klasickým dizajnom zrejme v tejto konkurencii neuspejete a tak prichádza Vivo Cycling s kompletne hliníkovou prehadzovačkou.

25.04.2024 Canyon predstavil Neuron:ONfly, ide o vôbec prvý ľahký e-bike nemeckej značky.

Na jeho zostavenie využili v Canyon ľahký motor Bosch Performance Line SX, a tento bickykel má hmotnosť 19,1 kg.

24.04.2024 Kultová značka bicyklov Kona je na predaj.

Do problémov sa dostal ďalší veľký a svetoznámy výrobca bicyklov Kona Bikes. Táto pôvodne kanadská značka bola ústrednou v cyklistickom boome počas 90. rokov. Aktuálne však prechádza turbulentným obdobím s neistou budúcnosťou.

24.04.2024 Preteky Okolo Slovenska prevedú jazdcov z Podunajskej nížiny až po Tatry a nový je okrem trate aj ich termín.

68. ročník medzinárodných pretekov Okolo Slovenska sa uskutoční od 26. do 30. júna. Pozostávať bude z úvodnej tímovej časovky a následných štyroch etáp. Svoju účasť v pretekoch potvrdili tri tímy World Tour a sedem profesionálnych kontinentálnych tímov a desať kontinentálnych tímov, ktoré sa pobijú o UCI body.

24.04.2024 Preteky 1. kola KENNY Slovenského pohára v endure na Baťovych trailoch v Partizánskom sú zrušené.

Organizátori museli k tomuto kroku pristúpiť, kvôli šíreniu sa afrického moru ošípaných v tejto a v priľahlých lokalitách.

Zavrieť reklamu