Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Inzercia

Pohybový aparát, kondícia a kolagén

O kĺboch a kostiach ani nevieme, kým nezačnú bolieť. Málo si pritom uvedomujeme, že pohybovému aparátu musíme venovať kvalitnú starostlivosť dávno pred tým, ako pocítime príznaky poškodenia.
Matúš Bušík
Pohybový aparát, kondícia a kolagén

Starnutie – a nehovoríme tu len o dôchodcoch – spôsobuje v organizme zmeny, medzi ktoré patria aj bolesti pohybového aparátu.

Aby človek netrpel jeho bolestivými degeneratívnymi ochoreniami, ako sú osteoporóza alebo osteoartróza, mal by dodržiavať zdravú životosprávu, aktívne sa hýbať už od mladého veku a okrem iného nezanedbávať príjem kolagénu.

Ten tvorí spojivové tkanivá pohybového aparátu, je však dôležitý aj pre pokožku a nervový systém.

Náš organizmus podlieha času

Pohybový aparát je komplexný systém v ľudskom organizme, ktorý zabezpečuje pohyb tela.

Tento systém tvoria kosti a kostra, ako aj kĺby, ktoré umožňujú jednotlivým kostiam a končatinám flexibilný pohyb, a tiež svalstvo, ktoré kostru obaľuje a poskytuje mu podporu, oporu a silu.

S vekom pribúdajú zdravotné komplikácie, ktoré súvisia s pohybovým aparátom. Starnú kosti, kĺby, svaly i väzivá. Stráca sa svalová hmota.

Klesá výkonnosť a oslabuje sa funkcia týchto častí tela. Zmeny neobchádzajú ani chrbticu – mení sa a stráca výkonnosť, častejšie prichádza jej bolesť.

Prečo kolagén nevyhnutne potrebujeme?

Kolagén je základná stavebná bielkovina v telách ľudí a iných živočíchov, ktorá tvorí spojivové tkanivá pohybového aparátu.

Táto bielkovina tvorená tromi proteínovými vláknami (trojšpirálou) sa skladá približne z 20 druhov aminokyselín.

Je základnou bielkovinou všetkých spojivových tkanív a predstavuje asi 25 % všetkej bielkovinovej hmoty v tele človeka. Tvorí 30 % celkovej hmoty ľudských bielkovín a až 75 % tkaniva pokožky.

Najdôležitejšou funkciou kolagénu je, že je stavebnou látkou šliach, väziva, kostí a pokožky. Málokto napríklad tiež vie, že kolagén je dôležitý aj pre homeostázu, najmä pre činnosť krvných doštičiek pri zrážaní krvi a zastavení krvácania.

Ak má človek v tele dostatok kolagénu, pleť a tkanivá sú dokonale mladé a pružné. Pomáha zlepšiť stav pokožky, zdravia vlasov či nechtov, predchádzať bolesti kĺbov a dokonca môže zmenšiť výskyt a prejavy celulitídy.

Kto sú nepriatelia kolagénu?

Tvorbu kolagénu v našom tele ovplyvňuje viacero faktorov. Niektoré vie ovplyvniť každý z nás, iné sú prirodzené a nedajú sa obmedziť a zmeniť.

Produkcia kolagénu klesá prirodzene s rastúcim vekom. Od 25. roku života sa obsah kolagénu v pokožke znižuje každoročne o 1,5 %, po 40. roku sa netvorí už vôbec.

Priamy negatívny a deštrukčný charakter aj na už existujúci kolagén v organizme má fajčenie – a nezáleží na tom, či máte 20 alebo 60 rokov. Fajčenie spôsobuje nielen utlmenie produkcie nového kolagénu, ale priamo vplýva na degeneráciu pokožky a, samozrejme, aj iných vnútorných orgánov a systémov.

Pohyb náš každodenný pre mladších aj starších

Je faktom, že najdlhšie sú mobilní tí seniori, ktorí celý život aktívne športovali alebo pravidelne vykonávali pohybovú aktivitu. Môže ísť o beh, cyklistiku, turistiku, cvičenie v posilňovni či pilates a podobne.

Aj víkendová práca v záhrade je aktívny pohyb. Pohybovú aktivitu však treba vykonávať aspoň 3- až 4-krát do týždňa a jej súčasťou by mali byť silové cvičenia (aj ako prevencia osteoporózy), cvičenia vytrvalostného charakteru (pre zdravé srdce) a koordinačné cvičenia.

Tie pomáhajú najmä v staršom veku zvládať bežné činnosti pre každodenné fungovanie. Telo sa odvďačí zdravím a dobrou kondíciou. Pohyb a správny životný štýl je základným predpokladom zdravej chrbtice a kĺbov až do vysokého veku.

Ak chcete siahnuť po istote, kúpte si vo svojom obľúbenom reťazci MaxiVita® Exclusive Kolagén Forte+, ktorý za dva mesiace citeľne posilní vaše kosti a kĺby.

Okrem iného tak podporíte prevenciu pred osteoartrózou alebo artrózou, ktoré bývajú výsledkom nadmerného zaťaženia kĺbov.

Tento prípravok, ako aj ďalšie prípravky športovej výživy, si môžete kúpiť aj online na www.nasevitaminy.sk.

Aktuality

Včera 17:14 Po Cape Epic potvrdzujú Števková s Krahulcovou výbornú formu aj na pretekoch 4 Islands, kde sú priebežne na 3. mieste (+ galéria).

Slovenské duo pretekárok Janka Keseg Števková s Martinou Krahulcovou nastúpili do ďalších etapových pretekov dvojíc, tentokrát v Chorvátsku na podujatí 4 Islands. V pretekoch sa im darí a zatiaľ v každej etape skončili na vynikajúcom 3. mieste!

Včera 16:30 Video: Toto je trať 2. kola svetového pohára XCO v brazílskej Araxá.

Minulý týždeň odštartoval seriál svetového pohára v horskej cyklistike podujatiami XCC a XCO v brazílskej Mairiporã. Pretekári mali niekoľko dní na oddych a doladenie formy a už počas soboty a nedele sa môžeme tešiť na druhé kolo svetového pohára.

Včera 15:58 Juan Pedro López je celkovým víťazom pretekov Okolo Álp, poslednú etapu vyhral Aurélien Paret-Peintre.

26-ročný Španiel si pripísal na talianskych etapových pretekoch svoje prvé profesionálne víťazstvo, keď vyhral tretiu etapu, a zároveň sa stal po prvýkrát víťazom celkovej klasifikácie.

Včera 11:13 Fotogaléria: Ako Peter Sagan jazdil aj varil na tréningovom kempe vo Finale Ligure.

„Takto dobre som sa necítil už asi 10 rokov,“ povedal Peter pri našej poslednej spoločnej večeri. „Som naozaj rád, že sme sa tu stretli takáto skvelá partia a dúfam, že sa takto ešte stretneme.“

Včera 10:49 Lukáš Kubiš vyhral Pardubické kritérium, druhý skončil Štoček.

Kubiš pokračuje v úspešnej sezóne víťazstvom kritéria v Pardubiciach, na ktorom skončil druhý ďalší Slovák Matúš Štoček a tretí finišoval víťazov český tímový kolega z Elkov-Kasper Daniel Mráz.

Zavrieť reklamu