Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Novinky

Musíte vidieť: Kriss Kyle jazdí v skateparku zavesenom na gigantickom balóne 600 metrov nad zemou

Viete si predstaviť 1,7 tonový bazén zavesený na teplovzdušnom balóne? A viete si v ňom predstaviť jazdiť na bicykli vo výške viac než 600 m nad zemským povrchom? Ani ja, ale Kriss Kyle si to predstavil a následne svoje myšlienky premenil v realitu vo videu Don't Look Down.
Matúš Bušík
Musíte vidieť: Kriss Kyle jazdí v skateparku zavesenom na gigantickom balóne 600 metrov nad zemou

Zdroj: Red Bull Content Pool

„Predstavte si jazdu v lietajúcom skateparku na oblohe.“

Keď BMX profesionál Kriss Kyle  prvýkrát sníval o svojom projekte Don’t Look Down, netušil aká vysoká úroveň leteckého inžinierstva bude potrebná k premene jeho fantázie na realitu.

Don’t Look Down zachytáva Krissa Kylea s padákom na pleciach a bicyklom BMX v bowle (bazéne) skonštruovanom v továrni  F1 a zavesenom 600 m nad zemským povrchom pod kolosálnym teplovzdušným balónom.

Spojením síl s Red Bull Advanced Technologies, Kyle spochybňuje konvenčné hranice BMX tým, že pozdvihuje šport do ohromujúcich výšok a snaží sa motivovať nastupujúce generácie, aby prijali jazdu na BMX demonštrovaním nekonečných možností tohto športu.

Zaujímavosti o projekte:

  • Kriss spolupracoval s Red Bull Advanced Technologies, technickou odnožou Oracle Red Bull Racing Formula One Team, na vytvorení špičkového BMX bazénu. Pri použití rovnakých kompozitných materiálov ako vo vozidlách Formule 1 tím využil špičkovú aerodynamiku, simuláciu a modelovanie, aby túto víziu uviedol do života.
  • Cameron Balloons, popredný výrobca teplovzdušných balónov, navrhol a postavil jeden z najväčších prevádzkových teplovzdušných balónov na svete, aby zdvihol 1,7-tonový BMX bowl do neba. Tento kolosálny balón je šesťkrát väčší ako štandardný teplovzdušný balón.
  • Veľkosť a rádiusy bazéna predstavovali pre Krissa významné výzvy. Pomocou svojho jedinečného štýlu jazdy sa Kyle odborne pohyboval v kompaktnom priestore. Nosenie padáka bolo nevyhnutné, pretože balansoval na kovovej tyči vo výške viac ako 600 metrov nad zemou v podmienkach s teplotou -12 stupňov Celzia.
  •  Napriek svojmu strachu z výšok sa Kriss nikdy nevyhýbal vzdušným výkonom. V minulých projektoch ako „Dubai Drop “ a „One from Copenhagen“ demonštroval svoju nebojácnosť vyskočením z helikoptéry na mrakodrap Burj Al Arab a paraglidingom na bicykli.
Zdroj: Red Bull Content Pool

Kriss Kyle sa o projekte vyjadril: „Bol som na horskom bicykli na kopci za mojím domom. Bol to krásny deň – modrá obloha a čisté slnko. V hlave sa mi vynorila myšlienka – predstavte si jazdu na plávajúcom skateparku na oblohe.“

„O tomto projekte som sníval tak dlho, ale faktor výšky mi vždy pripadal ako obrovský problém. Už niekoľkokrát som musel prekonať svoje obavy, ale nič sa tomu nevyrovnalo. Preliezť cez okraj koša, aby ste sa dostali dole do skateparku pod ním, bol taký šialený zážitok. Nezvládol by som to bez pomoci a povzbudzovania mojich priateľov, ktorí mi pomohli dole. Vo výške viac ako 600 m ste tak vysoko, že vám to už takmer nepripadá skutočné,“ povedal na margo svojho strachu z výšok.

Christian Horner – šéf tímu a generálny riaditeľ Oracle Red Bull Racing projekt ocenil a povedal: „Bolo skvelé vidieť tento jedinečný projekt ožívať s využitím rovnakých znalostí aerodynamiky, simulácie a modelovania, aké používame vo Formule 1.“

Aktuality

25.04.2024 Kompletne hliníková prehadzovačka? Vivo Cycling ukázali, na čom pracujú.

V súčasnosti dominujú trhu s pohonom a radením dve obrovské spoločnosti Shimano a Sram. To však nebráni menším spoločnostiam pokúsiť sa zabojovať o svojich zákazníkov. S klasickým dizajnom zrejme v tejto konkurencii neuspejete a tak prichádza Vivo Cycling s kompletne hliníkovou prehadzovačkou.

25.04.2024 Canyon predstavil Neuron:ONfly, ide o vôbec prvý ľahký e-bike nemeckej značky.

Na jeho zostavenie využili v Canyon ľahký motor Bosch Performance Line SX, a tento bickykel má hmotnosť 19,1 kg.

24.04.2024 Kultová značka bicyklov Kona je na predaj.

Do problémov sa dostal ďalší veľký a svetoznámy výrobca bicyklov Kona Bikes. Táto pôvodne kanadská značka bola ústrednou v cyklistickom boome počas 90. rokov. Aktuálne však prechádza turbulentným obdobím s neistou budúcnosťou.

24.04.2024 Preteky Okolo Slovenska prevedú jazdcov z Podunajskej nížiny až po Tatry a nový je okrem trate aj ich termín.

68. ročník medzinárodných pretekov Okolo Slovenska sa uskutoční od 26. do 30. júna. Pozostávať bude z úvodnej tímovej časovky a následných štyroch etáp. Svoju účasť v pretekoch potvrdili tri tímy World Tour a sedem profesionálnych kontinentálnych tímov a desať kontinentálnych tímov, ktoré sa pobijú o UCI body.

24.04.2024 Preteky 1. kola KENNY Slovenského pohára v endure na Baťovych trailoch v Partizánskom sú zrušené.

Organizátori museli k tomuto kroku pristúpiť, kvôli šíreniu sa afrického moru ošípaných v tejto a v priľahlých lokalitách.

Zavrieť reklamu