Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Novinky

Legendárny útok na Paterbergu a sólo do cieľa: Ako vyhral Peter Sagan monument Okolo Flámska 2016

Pri útoku v stúpaní Paterberg bol Sagan taký suverénny, že sa ani nepostavil zo sedla a všetkých súperov nechal za sebou. Do cieľa prišiel osamote a víťazstvo svojho prvého monumentu zakončil typicky - jazdou po zadnom kolese.
Martin Sarvaš
Peter Sagan na monumente Okolo Flámska 2016

V roku 2016 si Peter Sagan pripísal svoje prvé víťazstvo na monumente – na jedných z najnáročnejších pretekov v cyklistickom kalendári, na Okolo Flámska.

Pri príležitosti 100. výročia pretekov Okolo Flámska predviedol vtedy 26-ročný Sagan v drese tímu Tinkoff nezastaviteľný výkon a v závere 13-kilometrové sólo, ktoré v cieli zakončil typicky – jazdou po zadnom kolese.

„Je to veľký šampión. Ak dokáže takýmto spôsobom vyhrať, čo k tomu dodať,“ povedal o Saganovi v závere pretekov športový riaditeľ tímu Trek-Segafredo.

Sagan: Taktika bola jasná

„Taktika bola jasná – chcel som prísť do cieľa sám. Nikto so mnou nechce pracovať a myslím si, že vždy je lepšie, keď sa všetkých radšej zbavím,“ hovoril po pretekoch Sagan, ktorý v závere predviedol 13-kilometrové sólo.

„Paterberg poznám veľmi dobre. Kwaremont a Paterberg, to je ťažká kombinácia, je veľmi ťažké absolvovať ich dobre. Potrebujete dobré nohy. Som veľmi šťastný, že som mal dnes dobré nohy,“ povedal Sagan po tom, ako predviedol rozhodujúci útok práve v stúpaní Paterberg.

Ako Sagan vyhral svoj prvý monument?

Zostrih Okolo Flámska 2016:

Peter Sagan mal na jar 2016 výbornú formu a prvú sezónu mal oblečený dúhový dres majstra sveta. Pred pár týždňov pred štartom na monumente Okolo Flámska skončil druhý na klasikách Omloop Het Nieuwsblad aj E3 Harelbeke a štvrtý na Strade Bianche.

Presne jeden týždeň pred pretekmi vo Flámsku si však napravil chuť víťazstvom klasiky Gent – Wevelgem, takže na monument mohol ísť sebavedomo.

Peter Sagan mal však silnú konkurenciu v pretekároch ako Sep Vanmarcke, Alexander Kristoff, Niki Terpstra, Geraint Thomas, Tom Boonen či Fabian Cancellara, ktorý pri svojej poslednej účasti po rekordnom štvrtom víťazstve.

Šialené tempo v úvode spôsobilo, že ani po 70 km pretekoch sa na čele nevytvoril únik. Po 75 km sa napokon podarilo sformovať únik šiestim pretekárom a na čelo sa dostali Gijs Van Hoecke, Imanol Erviti, Lukas Postlberger, Hugo Houle, Wesley Kreder a Federico Zurlo.

Preteky sprevádzalo mnoho pádov, ktoré postihli aj dvoch domácich favoritov Grega van Avermaeta a Tiesja Benoota, ale aj nedávneho víťaza Miláno-San Remo Arnauda Démara.

Pelotón sa rozdelil na viacero skupín – na čele boli Van Hoecke a Erviti, za nimi bola dvojica Andre Greipel s Nilsom Polittom a z pelotónu sa po útoku oddelili aj Dmitriy Gruzdev a Dimitri Claeys.

Únik mal náskok 1:45 minúty pred pelotónom, keď sa približoval k stúpaniu Paterberg 54 km pred cieľom. Keď sa dostal na Paterberg pelotón, v čele bolo niekoľko favoritov: Cancellara, Thomas, Sagan a Vanmarcke.

Bolo 45 km do cieľa, keď Greipel zaútočil osamote na Kopenbergu, ktorý spôsobil v pelotóne obrovský chaos.

Zatiaľ čo jazdci ako Cancellara, Sagan, Boonen, Edvard Boasson Hagen a Lars Boom boli vpredu, niekomu prešmyklo koleso, čo mnohých prinútilo zosadnúť a tlačiť bicykle do kopca.

Rozhodujúci moment

Peter Sagan v stúpaní Paterberg na monumente Okolo Flámska 2016

Krátko po stúpaní Taaienberg prišiel rozhodujúci moment pretekov. Zaútočil Kwiatkowski a za ním Sagan. Boli to tí istí dvaja jazdci, ktorí tvorili víťazné duo na E3 Harelbeke pred pár dňami.

Sep Vanmarcke dobehol Sagana s Kwiatkowskim a trojica dobehla únik, takže 22 km pred cieľom v stúpaní Oude Kwaremont bolo osem jazdcov s 28-sekundovým náskokom.

Na Kwaremonte sa oddelili od zvyšku Sagan a Vanmarcke, zatiaľ čo za nimi sa snažil Cancellara zo všetkých síl, aby ich dobehol.

Bolo jasné, že o víťazovi rozhodne Paterberg. Keď sa blížil Cancellara, Sagan zaútočil a rýchlo si vytvoril náskok pred Vanmarckem aj Cancellarom.

Cancellara dobehol Vanmarckeho a boli tak dvaja na jedného. Mali však 15-sekundovú stratu, ktorú museli dobehnúť v záverečných 13 km.

Strata sa niekoľko kilometrov pohybovala medzi 15 a 20 sekundami, ale Vanmarcke už nemal sily na to, aby Cancellarovi pomohol.

Keď bolo 5 km do konca Saganov náskok bol stále 20 sekúnd a bolo už viac-menej jasné, že vyhrá svoj prvý monument.

Peter Sagan išiel s predlaktiami na riadidlách, aby bol v čo najaerodynamickejšej polohe, čo mu tiež umožnilo udržať si náskok a do cieľa prišiel osamote s 25-sekundovým náskokom pred Fabianom Cancellarom a tretí skončil Sep Vanmarcke.

Aktuality

Včera 16:01 Kompletne hliníková prehadzovačka? Vivo Cycling ukázali, na čom pracujú.

V súčasnosti dominujú trhu s pohonom a radením dve obrovské spoločnosti Shimano a Sram. To však nebráni menším spoločnostiam pokúsiť sa zabojovať o svojich zákazníkov. S klasickým dizajnom zrejme v tejto konkurencii neuspejete a tak prichádza Vivo Cycling s kompletne hliníkovou prehadzovačkou.

Včera 15:05 Canyon predstavil Neuron:ONfly, ide o vôbec prvý ľahký e-bike nemeckej značky.

Na jeho zostavenie využili v Canyon ľahký motor Bosch Performance Line SX, a tento bickykel má hmotnosť 19,1 kg.

24.04.2024 Kultová značka bicyklov Kona je na predaj.

Do problémov sa dostal ďalší veľký a svetoznámy výrobca bicyklov Kona Bikes. Táto pôvodne kanadská značka bola ústrednou v cyklistickom boome počas 90. rokov. Aktuálne však prechádza turbulentným obdobím s neistou budúcnosťou.

24.04.2024 Preteky Okolo Slovenska prevedú jazdcov z Podunajskej nížiny až po Tatry a nový je okrem trate aj ich termín.

68. ročník medzinárodných pretekov Okolo Slovenska sa uskutoční od 26. do 30. júna. Pozostávať bude z úvodnej tímovej časovky a následných štyroch etáp. Svoju účasť v pretekoch potvrdili tri tímy World Tour a sedem profesionálnych kontinentálnych tímov a desať kontinentálnych tímov, ktoré sa pobijú o UCI body.

24.04.2024 Preteky 1. kola KENNY Slovenského pohára v endure na Baťovych trailoch v Partizánskom sú zrušené.

Organizátori museli k tomuto kroku pristúpiť, kvôli šíreniu sa afrického moru ošípaných v tejto a v priľahlých lokalitách.

Zavrieť reklamu