Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Novinky

Ako Peter Sagan porazil Terpstru a Thomasa, a vyhral „malý monument“ E3 Harelbeke v roku 2014

Kvarteto v úniku so Saganom si dokázalo udržať náskok pred stíhacou skupinou za nimi a v meste Harelbeke šprintovali o víťazstvo.
Martin Sarvaš
Peter Sagan pri víťazstve E3 Harelbeke 2014.

Peter Sagan vyhral v roku 2014 belgickú klasiku E3 Harelbeke, ktorá sa považuje za „malý monument Okolo Flámska“.

Klasika so štartom aj cieľom v belgickom meste Harelbeke je podobná monumentu Okolo Flámska, ale je kratšia – máva okolo 200 kilometrov a celkové prevýšenie okolo 2000 metrov.

Trojnásobný majster sveta štartoval na tejto klasike už 9-krát, raz sa mu podarilo vyhrať a dvakrát skončil na druhom mieste (2013, 2016).

Ako Sagan vyhral E3 Harelbeke

Dláždená klasika sa začala v roku 2014 pomerne pokojne a po 35 km odišla do úniku skupina piatich jazdcov v zložení Maxime Daniel, Jerome Cousin, Florian Senechal, Jay Thomson a Laurens De Vreese.

Peter Sagan mal približne 70 km pred cieľom technické problémy a musel si vymeniť bicykel s tímovým kolegom, no zakrátko bol späť na čele v skupine prenasledovateľov, ktorá postupne dobiehala únik.

Útok Thomasa na Oude Kwaremont

Hromadný pád zdržal aj favoritov Fabiana Cancellaru a Toma Boonena. Foto: Lampre-Merida

Geraint Thomas zrýchlil na legendárnom stúpaní Oude Kwaremont, rozdelil pelotón a prinútil sa vytvoriť únikovú skupinu, ktorá sa postupne zmenšila na kvarteto s Peterom Saganom, Thomasom, Nikim Terpstrom a  Thomasa, Sagana, Terpstru a Stijnom Vandenberghom.

Štvorica vo vedení sa sformovala, keď bolo 25 km pred cieľom a jazdci museli intenzívne spolupracovať, pretože za nimi sa ich snažili dobehnúť veľkí favoriti Fabian Cancellara a Tom Boonen, ktorých zdržal pád.

Cancellara sa najviac priblížil k Saganovej skupine v záverečnom stúpaní Tiegemberg, no stále strácal pol minúty a po vyčerpávajúcom výkone na Tiegembergu začal opäť zaostávať, takže bolo jasné, že víťaz vzíde z vedúcej štvorice.

Sagan bol v šprinte suverénne najsilnejší

Tímoví kolegovia z Omega Pharma-QuickStep Vandenbergh a Terpstra sa striedali v útokoch, ale Sagan a Thomas pohotovo reagovali na ich zrýchlenia.

Vandenbergh bol z dvoch jazdcov Omega silnejší a jeho posledný pokus o únik v poslednom kilometri „zrušil“ Thomas, ktorý sa mu zavesil na koleso.

Pred cieľom to na moment vyzeralo, že Peter Sagan zaostal, keď sa ocitol na opačnej strane cesty, ale napokon v šprinte ukázal svoju silu a prešiel cieľom ako prvý pred Terpstrom a Thomasom.

Záverečný šprint E3 Harelbeke 2014:

Sagan: Cítil som sa lepšie a lepšie

„Nemyslel som si, že preteky sa vyvinú dobre, ale čím ďalej som sa cítil lepšie a lepšie,“ povedal po pretekoch Sagan, ktorý si vtedy pripísal už svoje 61. profesionálne víťazstvo.

„Chcem sa dnes poďakovať tímu, najmä môjmu tímovému kolegovi, ktorý má rovnako veľký bicykel ako ja a vymenil si so mnou bicykel.“

„Finále bolo ťažké a bolo tam veľa pádov. Na stúpaní Oude Kwaremont, keď sme dobehli úvodný únik, zaútočil som, aby som vytvoril malú skupinku a nakoniec sa nám podarilo prísť až do cieľa. Som rád, že som vyhral, pomohlo mi to odraziť sa späť po Miláno – San Remo,“ dodal Sagan s odkazom na San Remo, kde skončil v roku 2014 na desiatom mieste.

Hosteska na pódiu Sagana preventívne varovala

O rok pred víťazstvom Petra Sagana na E3 Harelbeke, skončil Slovák na druhom mieste, a keď boli pretekári na pódiu, Sagan ušitpol zadok hostesku, ktorá bola vedľa víťaza Fabiana Cancellaru a Saganovi bola otočená chrbtom.

Tento incident bol v tej dobe veľmi silne medializovaný a Peter Sagan sa následne za svoje správanie ospravedlnil:

„Ospravedlňujem sa Mayi za to, čo som urobil. Viem, že to nebolo správne a vôbec som nerozmýšľal nad tým, čo robím. Veľmi ma to mrzí a verím, že Maya a každý koho som urazil, prijme moje ospravedlnenie. Sľubujem, že v budúcnosti sa budem správať rozumnejšie.“

Pri víťazstve v roku 2014 bol Sagan na pódiu E3 Harelbeke na najvyššej priečke a jedna z hostesiek mu s úsmevom na tvári preventívne zakývala ukazovákom, aby ho varovala, pred podobným správaním.

Aktuality

Včera 15:42 Kultová značka bicyklov Kona je na predaj.

Do problémov sa dostal ďalší veľký a svetoznámy výrobca bicyklov Kona Bikes. Táto pôvodne kanadská značka bola ústrednou v cyklistickom boome počas 90. rokov. Aktuálne však prechádza turbulentným obdobím s neistou budúcnosťou.

Včera 15:10 Preteky Okolo Slovenska prevedú jazdcov z Podunajskej nížiny až po Tatry a nový je okrem trate aj ich termín.

68. ročník medzinárodných pretekov Okolo Slovenska sa uskutoční od 26. do 30. júna. Pozostávať bude z úvodnej tímovej časovky a následných štyroch etáp. Svoju účasť v pretekoch potvrdili tri tímy World Tour a sedem profesionálnych kontinentálnych tímov a desať kontinentálnych tímov, ktoré sa pobijú o UCI body.

Včera 11:02 Preteky 1. kola KENNY Slovenského pohára v endure na Baťovych trailoch v Partizánskom sú zrušené.

Organizátori museli k tomuto kroku pristúpiť, kvôli šíreniu sa afrického moru ošípaných v tejto a v priľahlých lokalitách.

23.04.2024 Musíte vidieť: Postapokalyptické freeride rodeo v podaní Jakuba Vencla.

Tak by sa v skratke dalo charakterizovať nové video tohto českého slopestyle jazdca a freeridera. Kulisy bane dodávajú celému projektu poriadnu dávku atmosféry a toto video naozaj stojí za to, aby ste si ho pustili viackrát.

22.04.2024 Fotogaléria: Pozrite si najlepšie zábery z 2. kola svetového pohára XCO v brazílskej Araxá.

Najmä mužské preteky boli mimoriadne napínavé a rozhodlo sa v nich až v záverečnom šprinte štyroch pretekárov. Najrýchlejším v ňom bol dánsky jazdec Simon Andreassen. V ženách preteky ovládla Haley Batten, ktorá o svojom víťazstve rozhodla v poslednom kole.

Zavrieť reklamu