Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Novinky

Scicon končí s Astanou, Cavendish nosil Oakley aj napriek porušeniu sponzorskej zmluvy

Mark Cavendish si priniesol do tímu Astana Qazaqstan osobného sponzora na okuliare, a to aj napriek tomu, že tím sponzorovala talianska značka Scicon.
Martin Sarvaš
Scicon končí s Astanou, Cavendish nosil Oakley aj napriek porušeniu sponzorskej zmluvy

Talianska značka cyklistického oblečenia a doplnkov Scicon rozviazala sponzorskú zmluvu s kazašským tímom Astana Qazaqstan a zvažuje žalobu o náhradu škody.

Dôvodom je, že Mark Cavendish si priniesol do tímu osobného sponzora na okuliare Oakley.

V dôsledku tohto problému už Cavendish nie je jediným jazdcom Astany, ktorý nosí okuliare Oakley a tím Astana sa pre Cyclingnews vyjadril, že Scicon už nie je partnerom a že pracujú na privedení nového sponzora do tímu. Je veľmi nepravdepodobné, že by to bola iná značka ako Oakley.

„Je poľutovaniahodné, že jednotliví jazdci môžu takýmto spôsobom ohroziť sponzorské zmluvy,“ povedal generálny riaditeľ Scicon Heinrich Dannhauser.

„Je to ešte smutnejšie, že sa tím nepostaví za to, čo je eticky správna vec – rešpektovanie dohody a uznanie významných investícií, ktoré spoločnosť Scicon urobila. V tomto prípade sme zaujali pevný postoj a nemohli sme urobiť výnimku pre jedného jazdca a veríme, že všetci sponzori profesionálnej cyklistiky by to mali brať ako príklad,“ povedal Dannhauser.

Šéf tímu Astana Qazaqstan Alexandr Vinokourov neskôr vydal vyhlásenie, v ktorom poprel porušenie zmluvy a tvrdil, že finančná kompenzácia už bola spoločnosti Scicon vyplatená.

Ide o ďalší incident, ktorý poukazuje na pochybné správanie Alexandra Vinokourova. V decembri kazašský tím uvoľnil miesto vo svojom tíme, keď nečakane ukončil zmluvu s kolumbijským vrchárom Miguelom Ángelom Lópezom, ktorého obvinili z porušenia zmluvy „pravdepodobného spojenia“ s vyšetrovaným lekárom v dopingovom prípade.

Lópeza vyhodili len pár dní po rozpade tímu B&B Hotels (kam mal ísť pôvodne Cavendish) a uvoľnení Marka Cavendisha začal Vinokourov rokovať o zmluve s Cavendishom.

Miguel Ángel López, ktorý na sezónu 2023 podpísal zmluvu s tímom kolumbijským Medellín EPM, však pred pár dňami oznámil, že postavil svoj bývalý tím Astana Qazaqstan na Športový arbitrážny súd pre neoprávnené ukončenie zmluvy.

Vo vyhlásení Lópeza sa píše, že UCI „zablokovala“ bankovú záruku Astany vo výške 1,7 milióna eur, aby pokryla prípadné zmeškané výplaty miezd a škody súvisiace s ukončením zmluvy.

 

Aktuality

Včera 16:31 Carapaz vyhral kráľovskú etapu Okolo Romandie, skvelý výkon predviedol aj Egan Bernal.

Richard Carapaz (EF Education – EasyPost) rozhodol útokom 2,1 km pred vrcholom záverečného 13,8 km dlhého stúpania s priemerným sklonom 6 %, ktorým sa končila štvrtá etapa švajčiarskych pretekov. Druhý skončil Florian Lipowitz (Bora-Hansgrohe), tretí finišoval Carlos Rodríguez (Ineos Grenadiers).

25.04.2024 Kompletne hliníková prehadzovačka? Vivo Cycling ukázali, na čom pracujú.

V súčasnosti dominujú trhu s pohonom a radením dve obrovské spoločnosti Shimano a Sram. To však nebráni menším spoločnostiam pokúsiť sa zabojovať o svojich zákazníkov. S klasickým dizajnom zrejme v tejto konkurencii neuspejete a tak prichádza Vivo Cycling s kompletne hliníkovou prehadzovačkou.

25.04.2024 Canyon predstavil Neuron:ONfly, ide o vôbec prvý ľahký e-bike nemeckej značky.

Na jeho zostavenie využili v Canyon ľahký motor Bosch Performance Line SX, a tento bickykel má hmotnosť 19,1 kg.

24.04.2024 Kultová značka bicyklov Kona je na predaj.

Do problémov sa dostal ďalší veľký a svetoznámy výrobca bicyklov Kona Bikes. Táto pôvodne kanadská značka bola ústrednou v cyklistickom boome počas 90. rokov. Aktuálne však prechádza turbulentným obdobím s neistou budúcnosťou.

24.04.2024 Preteky Okolo Slovenska prevedú jazdcov z Podunajskej nížiny až po Tatry a nový je okrem trate aj ich termín.

68. ročník medzinárodných pretekov Okolo Slovenska sa uskutoční od 26. do 30. júna. Pozostávať bude z úvodnej tímovej časovky a následných štyroch etáp. Svoju účasť v pretekoch potvrdili tri tímy World Tour a sedem profesionálnych kontinentálnych tímov a desať kontinentálnych tímov, ktoré sa pobijú o UCI body.

Zavrieť reklamu