Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Novinky

Chris Froome dostal defekt a spadol po obdivuhodnom 75 km sólo úniku na pretekoch Okolo Rwandy

Froome mal na dosah prvé víťazstvo od roku 2018, no po defekte mu dali z neutrálneho servisného auta koleso, ktoré mu nesedelo na jeho bicykel.
Martin Sarvaš

Chris Froome predviedol skvelý výkon v piatej etape pretekov Okolo Rwandy, ktorá mala 195 km, horský profil so šiestimi veľkými stúpaniami a celkovým prevýšením až 4453 metrov.

Štvornásobný víťaz Tour de France sa dostal do samostatného úniku po 115 km pred cieľom.

Froome dosiahol posledné víťazstvo na Giro d’Italia 2018, kde predviedol fenomenálny výkon a vyhral po 80 km sólo úniku.

Podobný čas strávil osamote v úniku aj tentokrát, aj keď konečný výsledok, bohužiaľ, napokon nebol úplne rovnaký.

Prečítajte si tiež

Froome mal náskok pred pelotónom viac ako tri minúty a dostal sa do virtuálneho vedenia pretekov. Po dvoch hodinách v úniku ukončil defekt Froomovu snahu o etapové víťazstvo. V predposlednom stúpaní si vyžiadal až dve výmeny kolesa, kvôli čomu klesol späť do pelotónu, keď bolo 40 km do cieľa.

37-ročný Brit sa napokon neudržal vo vedúcej skupine a jeho smolný deň zavŕšil pád v záverečných kilometroch, po ktorom skončil štyri minúty za vedúcou skupinou.

Koleso z neutrálneho servisného auta mu nesedelo na bicykel

Foto: Israel – Premier Tech

„Bol to ťažký deň. Mal som pocit, že by som si to chcel dať. Bolo vidieť, že celý pelotón bol rozdelený presne v polovici, tak som si myslel, že do toho pôjdem a uvidím, čo mám v nohách,“ povedal po etape Froome.

„Cieľom bolo prekonať to posledné stúpanie sám a zistiť, či sa mi podarí dostať sa až do cieľa. Nebol som ďaleko. Myslím, že som mal 30-40 sekúnd náskok na Mikela Iturria za mnou a asi minútu a pol na pelotón.“

„Dostal som defekt predného kolesa a nemal som za sebou tímové auto, pretože tímové auto už stiahli. Podarilo sa mi získať ďalšie koleso z neutrálneho servisu, ale nebolo kompatibilné s mojim bicyklom, takže som musel znova zastaviť a zmeniť to s našim druhým tímovým autom. Potom ma pelotón dobehol a prešiel cez vrchol stúpania a tam mi zhasli svetlá.“

„Naháňal som sa s niekoľkými jazdcami, aby som sa pokúsil nastúpiť pri zjazde, ale prešiel som cez zákrutu a stálo tam auto QuickStepu, pretože jeden z ich jazdcov spadol,“ opísal Froome.

„Mojím veľkým cieľom bude v júli Tour de France“

„Takže som prišiel cez zákrutu na limite, ale v ceste bolo auto, takže som musel zísť z cesty a spadol som do priekopy. Trochu som sa poškriabal, ale našťastie sa nezdá, že by došlo k nejakému vážnejšiemu zraneniu.“

„Budem bojovať každý deň. Už len byť tu, pretekať a tlačiť do pedálov je dobré na ďalšie preteky, na prípravu,“ povedal Froome miestnym novinárom ešte pred etapou.

„Som naozaj šťastný, že som tu. Ale som realistický – nevyhrám preteky Okolo Rwandy, pretože ešte nie som v najlepšej forme. Mojím veľkým cieľom bude v júli Tour de France, takže teraz sa začína moja príprava na júl.“

Aktuality

14:28 Video: Peter Sagan podpísal fanúšikovi knihu za jazdy na pretekoch v Maďarsku.

Trojnásobný majster sveta potešil fanúšika podpisom knihy Môj svet v záverečnom stúpaní tretej etapy pretekov Okolo Maďarska.

11.05.2024 Tadej Pogačar nedal šancu súperom už po tretíkrát a na Giro d’Italia dosiahol etapový hetrik.

Pogačar vyhral horskú ôsmu etapu pred Danielom Martinezom a Benom O’Connorom.

10.05.2024 Tadej Pogačar suverénne vyhral prvú časovku na Giro d’Italia a zvýšil náskok vo vedení celkovej klasifikácie.

Na druhom mieste skončil Filippo Ganna a tretí najrýchlejší bol Magnus Sheffield.

10.05.2024 Detaily 7. etapy Giro d’Italia 2024: Dĺžka, prevýšenie a najväčší favoriti.

40-kilometrová individuálna časovka sa končí stúpaním a očakáva sa ďalší súboj favoritov celkovej klasifikácie, do ktorého sa však určite zapojí aj Filippo Ganna.

09.05.2024 Mark Cavendish vyhral druhú etapu Okolo Maďarska. Sagan sa do šprintu nezapojil a Martin Voltr ide do žltého dresu.

Skvelú prácu odviedol opäť český jazdec slovenského tímu Pierre Baguette Cycling Martin Voltr, ktorý sa druhý deň po sebe dostal do úniku a vďaka bonusovým sekundám na prémiách sa dostal do vedenia celkovej klasifikácie.

Zavrieť reklamu