Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Novinky

Crankworx v sezóne 2023 ponúkne priame prenosy s komentátorom Robom Warnerom

Crankworx uvedie v sezóne 2023 niekoľko dôležitých zmien v zjazdových pretekoch. Tie budú vysielané prostredníctvom viacerých kamier cez Red Bull TV a komentovať ich bude Rob Warner. Okrem toho navýšili celkovú prize money pre pretekárov a zavádzajú nové ocenenie 1199.
Matúš Bušík
Crankworx v sezóne 2023 ponúkne priame prenosy s komentátorom Robom Warnerom

Zdroj: Red Bull Content Pool

Sezóna 2023 bude čo sa týka zjazdov určite prelomová. Zo všetkých strán sa na nás valia zmeny, ktoré vôbec nie sú zanedbateľné.

Okrem zmien, ktoré nás čakajú v rámci svetového pohára zverejnili aj organizátori festivalov Crankworx, na čo sa v nasledujúcej sezóne môžete tešiť a nie je toho málo.

Najväčšou správou a zároveň informáciou, ktorá poteší nejedného priaznivca horskej cyklistiky je, že hlasom zjazdových pretekov Crankworx nebude nik iný ako legenda Rob Warner. Dopĺňať ho bude spolukomentátor Eliot Jackson.

Zjazdové preteky sa uskutočnia popri všetkých ostatných nosných disciplínach festivalu Crankworx na všetkých štyroch podujatiach v roku 2023.

Preteky budú lepšie pokryté pre priame prenosy, k dispozícii bude väčšie množstvo kamier, ktoré fanúšikom sledujúcich prenosy z domu prinesú viac akcie a zábavy.

Novinkou bude udeľovanie titulov Crankworx World Tour Downhill Championship. Tie si zaslúžia jazdci, ktorí v štyroch kolách dosiahnu najvyšší súčet bodov. Tieto tituly majú byť akýmsi ekvivalentom k celkovému hodnoteniu svetového pohára v zjazde.

Organizátori zavádzajú aj nové ocenenie 1199 Award, ktoré je pomenované na počesť legendárneho celkového počtu bodov Stevea Smitha, ktorý tragicky zahynul. Tento bodový zápis si pripísal v sezóne 2013, keď vyhral celkové hodnotenie svetového pohára v zjazde.

Získa ho jazdec, muž alebo žena, ktorému sa podarí prekonať v súčte bodov magickú hranicu 1199 bodov. V prípade, že v danom ročníku nikto z jazdcov nedosiahne potrebný počet na udelenie bodov prémia 10 000 CAD a cenu nezíska nikto a prize money sa v nasledujúcom roku zdvojnásobí.

Kompletná výška prize money v zjazdových podujatiach Crankworx dosiahne až 130 000 CAD a je určená pre najlepších jazdcov jednotlivých kôl, ako aj pre víťazov celkového poradia a pre víťaza 1199 Award.

Festival Crankworx odštartuje v marci v novozélandskej Rotorue a sezóna Crankworx sa zakončí v júli v bikeparku Whistler, prvými pretekmi na novej trati pomenovanej 1199.

UCI máme problém?

Crankworx
Zdroj: Red Bull Content Pool

„Crankworx je o vytváraní maximálneho zážitku z horskej cyklistiky,“ hovorí Darren Kinnaird, výkonný riaditeľ Crankworx.

„S ohľadom na to sme si znovu predstavili, čo je Crankworx Downhill pre rok 2023. Máme príležitosť priviesť na tieto výnimočné podujatia najlepších jazdcov na svete. V kabíne máme vysnívaný tím, zvýšené pokrytie a jedinečné nové ocenenie pre športovcov, ktorí sa môžu uchádzať o cenu 1199. Dúfame, že fanúšikovia si užijú toľko zábavy, či už budú na trati alebo prostredníctvom Red Bull TV.“

„To isté platí aj o športovcoch, dúfame že sa na našich podujatiach dobre bavia. Sme nadšení z toho, čo sme naplánovali pre zjazd v roku 2023,“ dodal Darren Kinnaird.

Z vyššie uvdeného je zrejmé, že Crankworx má v pláne prilákať najlepších svetových jazdcov a byť tak konkurencieschopným seriálom pre preteky svetového pohára v zjazde organizované UCI.

Situácia okolo vysielania pretekov svetového pohára je nejasná, stále nie je potvrdené kde a za akých podmienok bude vysielanie pretekov prebiehať. Aj keď UCI zverejnili prvé detaily ohľadom prenosov.

Taktiež navýšenie prize money a zavedenie nového ocenenia môžu motivovať jazdcov k účasti na podujatiach Crankworx. Navyše prvé dve podujatia na Novom Zélande a v Austrálii sa uskutočnia pred štartom svetového pohára a môžu byť vhodnou prípravou pre pretekárov.

Kalendár Crankworx 2023:

  • Rotorua, Nový Zéland – 18.-26.3.2023
  • Cairns, Austrália – 17.-21.5.2023
  • Innsbruck, Rakúsko – 21.-25.6.2023
  • Whistler, Kanada – 21.-30.7.2023

Aktuality

30.04.2024 Video: Prvé kolo Slovenského pohára XCO v Drozdove poznačili extrémne podmienky na trati.

Pretekári to vôbec nemali ľahké a počas víkendu sa museli vysporiadať s náročnými podmienkami na trati. Dážď, blato a zima skúšali pretekárov, ktorí to naozaj nemali ľahké. Z víťazstva v elitných kategóriách sa tešili poľskí pretekári Filip Helta a Gabriela Wojtyla. Zo slovenských jazdcov skončili najlepšie Matej Ulík na druhom mieste a Tereza Kurnická, ktorá obsadila 7. priečku.

30.04.2024 Tadej Pogačar ide na Giro d’Italia v silnej zostave s jasným cieľom vyhrať ružový dres.

Tím UAE Emirates zverejnil zostavu ôsmich jazdcov pre Giro: Tadej Pogačar, Mikkel Bjerg, Felix Grossschartner, Vegard Stake Laengen, Rafal Majka, Juan Sebastián Molano, Domen Novak a Rui Oliveira.

30.04.2024 Quintanu nazvali „malou zasranou krysou“. Kolumbijčan reaguje na vyjadrenia Gerainta Thomasa a Luka Rowea.

Thomasa a Rowe vyjadrili v podcaste Watts Occurring názor, že Nairo Quintana „by nemal pretekať“. Dôvodom kritiky je jeho pozitívny test na zakázanú látku tramadol na Tour de France 2022.

29.04.2024 Alison Jackson vyhrala v šprinte druhú etapu Vuelta España Femenina, záver poznačili hromadné pády.

Na druhom mieste skončila Blanka Vas (SD Worx – Protime), ktorá sa tiež dostala do vedenia celkovej klasifikácie a tretia finišovala Karlijn Swinkels (UAE ADQ).

29.04.2024 Značka Nike sa stala osobným sponzorom cyklistky Demi Vollering.

„Uvedomujem si svoju úlohu v ženskej cyklistike a ženských športoch všeobecne,“ hovorí o novom partnerstve víťazka Tour de France Femmes.

Zavrieť reklamu