Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Opravy a údržba

Poradňa: 5 užitočných tipov, ako správne uskladniť elektrobicykle počas zimy

Ak plánujete stráviť zimu na trenažéri alebo sa vám jednoducho nechce bicyklovať, mali by ste si dať pozor, ako uskladníte svoje bicykle a elektrobicykle.
Biker

Elektrické bicykle sú podobné bežné bicykle, ale majú zopár komponentov navyše. To znamená, že zimné uskladnenie elektrobicykla si vyžaduje niekoľko krokov navyše oproti klasickému bicyklu bez pohonu.

Práve týchto zopár krokov navyše je však veľmi dôležitých. Nesprávne uskladnenie vášho elektrobiku počas chladných zimných mesiacov môže totiž spôsobiť vážne poškodenie pohonu či batérie.

Tu sú základné kroky, ako pripraviť váš e-bike alebo e-MTB na zimné uskladnenie.

1. Vyčistite si bicykel

Toto je prvý krok pri príprave akéhokoľvek bicykla na zimné uskladnenie a platí to aj pre elektrobicykle. Ak necháte bicykel ležať špinavý celé mesiace, môže dôjsť k poškodeniu rámu, hnacieho ústrojenstva a ložísk. Čím čistejší bicykel odložíte, tým ľahšie ho na jar pripravíte na jazdu.

2. Nabíjanie batérie

Ak plánujete skladovať e-bike viac mesiacov, treba myslieť na batériu. V ideálnom prípade treba batériu skladovať nabitú na približne na 60 percent (dobré je 40 – 60 percent).

Ak necháte batériu plne nabitú niekoľko mesiacov, dochádza k zbytočnému namáhaniu článkov batérie. Ak necháte batériu dlhodobo vybitú, môže sa stať, že sa batéria na jar už neoživí. Vyžaduje si to drahú opravu, ak je vôbec batéria opraviteľná.

Batériu odložte nabitú na 60 percent a ak je to možné, skontrolujte jej  stav približne každý mesiac, aby ste sa uistili, že je stále dostatočne nabitá.

Prečítajte si tiež

3. Nenechávajte bicykel zapojený do nabíjačky

Nenechávajte svoj bicykel alebo batériu zapojené v nabíjačke dlhší čas. Nielenže je zlé skladovať batériu plne nabitú po dlhú dobu, ale môže tiež predstavovať nebezpečenstvo vzniku požiaru.

4. Skladujte na suchom teplom mieste

Dôležité je tiež miesto, kde uložíte bicykel a batériu. Ideálne je teplé miesto, ktoré má izbovú teplotu. Pre Slovákov so studenými garážami to znamená, že by bolo dobré vziať si e-bike alebo aspoň batériu (ak je odnímateľná) na zimu do interiéru.

Väčšina elektrobicyklov je relatívne odolná voči poveternostným vplyvom, no nechávať ich celú zimu na vlhkom mieste určite nie je dobrý nápad. Najmä ak je šanca, že vlhkosť by mohla na bicykli zamrznúť.

5. Skladujte e-bike vertikálne alebo pravou stranou nahor

Väčšina elektrobicyklov, či už mestských, cestných alebo e-MTB, používa hydraulické kotúčové brzdy. Hydraulické systémy nemajú radi skladovanie hore nohami.

Vertikálne tiež nie je úplne ideálne, ale ak je to jediná možnosť, je to určite lepšie ako skladovanie hore nohami. Bez ohľadu na to, ako uložíte svoj bicykel, je dobré na jar skontrolovať, či brzdy poriadne fungujú.

6. Vysunutá teleskopická sedlovka

Toto platí väčšinou pre horské elektrobicykle, ale vlastne každý bicykel s teleskopickou sedlovkou by sa mal skladovať so sedlovkou v úplnom vysunutí. Skladovanie so sedlovkou pri plnej kompresii po dlhú dobu nie je pre systém dobré.

Aktuality

Včera 17:48 Detaily a špecifikácia pretekárskeho špeciálu Trek Madone SLR Madsa Pedersena.

Bicykel s unikátnym dizajnom priniesol Pedersenovi šťastie a pripísal si na ňom víťazstvo na belgickej klasike Gent-Wevelgem.

Včera 17:01 Wout van Aert má za sebou operáciu, na bicykel však tak skoro nevysadne.

Pri páde na klasike Dwars door Vlaandren utrpel Van Aert zlomeniny siedmich rebier, hrudnej aj kľúčnej kosti.Pri páde na klasike Dwars door Vlaandren utrpel Van Aert zlomeniny siedmich rebier, hrudnej aj kľúčnej kosti.

Včera 16:29 Vanesa Petrovská končí v tíme NS Bikes UR Team.

Oznámila to dnes prostredníctvom sociálnej siete Instagram.

Včera 10:17 Wout van Aert aj Jasper Stuyven musia podstúpiť operácie po hrozivom hromadnom páde.

Van Aert má vraj zlomenú hrudnú aj kľúčnu kosť a až sedem rebier, zatiaľ čo Stuyven má zlomenú kľúčnu kosť. Obaja sú hospitalizovaný v nemocnici v belgickom Herentals.

27.03.2024 Wout van Aert má vraj zlomenú hrudnú aj kľúčnu kosť a až sedem rebier.

Tím Visma – Lease a Bike pôvodne informoval o „zlomeninách niekoľkých rebier a kľúčnej kosti“, no neskôr večer sa objavili správy, že má aj fraktúru hrudnej kosti. Rozsiahle zranenia utrpel pri hromadnom páde na pretekoch Dwars door Vlaanderen. (Domestique)

Zavrieť reklamu