Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Novinky

UCI zakáže tímovým autám jazdiť v časovke blízko za jazdcom

Tímové autá teraz musia ísť za jazdcom vo vzdialenosti 15 metrov, pričom doposiaľ mohli byť o päť metrov bližšie.
Martin Sarvaš
UCI zakáže tímovým autám jazdiť v časovke blízko za jazdcom

Foto Fabio Ferrari - LaPresse 07 Marzo 2022 Lido di Camaiore (Italia) Sport Ciclismo 57a Tirreno-Adriatico Eolo 2022 - Tappa 1 - Lido di Camaiore TISSOT ITT. Nella foto: GANNA Filippo (INEOS GRENADIERS) Photo Fabio Ferrari - LaPresse March, 07 2022 Lido di Camaiore (Italy) Sport Cycling 57 th Tirreno-Adriatico Eolo 2022 - Stage 1 - Lido di Camaiore TISSOT ITT. In the pic: GANNA Filippo (INEOS GRENADIERS)

UCI ratifikovala nové pravidlo pre časovky, ktoré stanovuje že autá teraz budú musieť nasledovať jazdcov s 15.metrovým odstupom namiesto 10-merového, ako tomu bolo predtým.

Zmena, ktorú v utorok oznámil portál Het Nieuwsblad, prichádza po tom, čo si v sezóne 2022 počas časoviek všimli sériu vysokoprofilových jazdcov, za ktorými tesne nasledovali tímové autá s viacerými bicyklami na streche.

Autá mali na streche počas individuálnej časovky omnoho viac bicyklov, ako je v skutočnosti potrebné – ako napríklad v 20. etape tohtoročnej Tour de France, kde Jonasa Vingegaarda zatieňuje tímové auto Jumbo-Visma so šiestimi bicyklami na ňom. Skutočnosť, že väčšina z nich boli klasické cestné bicykle, ukazuje, aké sú zbytočné.

Táto taktika môže poskytnúť jazdcovi pred autom aero výhodu a počas sezóny využíval túto taktiku aj Filippo Ganna z Ineos Grenadiers na Tirreno-Adriatico a rovnako aj Remco Evenepoel z Quick-Step Alpha Vinyl.

Prečítajte si tiež

V dôsledku toho UCI rozhodla, že autá teraz musia dodržovať odstup od jazdca 15 metrov namiesto desiatich, hoci nie je známe, ako to budú komisári merať v pretekoch.

Začiatkom tohto roka portál Cyclingnews zisťoval aký to má reálny vyplv s odborníkom na aerodynamiku Richardom Kelsom, docentom na University of Adelaide. Kelso vysvetlil, že väčšia plocha tímového auta naskladaného bicyklami tlačí pred sebou viac vzduchu, čím sa zníži rýchlosť prúdenia vzduchu okolo jazdca. To zase znižuje odpor a umožňuje zvýšenie výkonu.

„Je to síce len málo, ale je to dosť na to, aby to malo vplyv na čas,“ povedal Kelson.

Nová vzdialenosť 15 metrov by túto výhodu prakticky úplne eliminovala.

Portál Cycling Tips v októbri informoval, že štúdia vykonaná Bertom Blockenom a Technologickou univerzitou v Eindhovene, ukázala, že výhoda auta, ktoré ide tesne za jazdcom, by mohla byť efektívna, a to konkrétne s aerodynamickou výhodou 3,7 %, 1,4 % a 0,2 % pre autá idúce za sebou vo vzdialenosti 3, 5 a 10 metrov. Štúdia hovorí, že počas 50 km dlhej časovky by tieto tri scenáre mohli jazdcovi ušetriť až 62,4 s, 24,1 s resp. 3,9 s oproti scenáru bez auta.

Okrem tohto pravidla UCI od nového roka zakazuje extrémne úzke riadidlá, povolila dlhšie predstavce a stanovila nové dĺžkové obmedzenia pre časovky a dokonca aj pre helmy.

Aktuality

16:01 Kompletne hliníková prehadzovačka? Vivo Cycling ukázali, na čom pracujú.

V súčasnosti dominujú trhu s pohonom a radením dve obrovské spoločnosti Shimano a Sram. To však nebráni menším spoločnostiam pokúsiť sa zabojovať o svojich zákazníkov. S klasickým dizajnom zrejme v tejto konkurencii neuspejete a tak prichádza Vivo Cycling s kompletne hliníkovou prehadzovačkou.

15:05 Canyon predstavil Neuron:ONfly, ide o vôbec prvý ľahký e-bike nemeckej značky.

Na jeho zostavenie využili v Canyon ľahký motor Bosch Performance Line SX, a tento bickykel má hmotnosť 19,1 kg.

Včera 15:42 Kultová značka bicyklov Kona je na predaj.

Do problémov sa dostal ďalší veľký a svetoznámy výrobca bicyklov Kona Bikes. Táto pôvodne kanadská značka bola ústrednou v cyklistickom boome počas 90. rokov. Aktuálne však prechádza turbulentným obdobím s neistou budúcnosťou.

Včera 15:10 Preteky Okolo Slovenska prevedú jazdcov z Podunajskej nížiny až po Tatry a nový je okrem trate aj ich termín.

68. ročník medzinárodných pretekov Okolo Slovenska sa uskutoční od 26. do 30. júna. Pozostávať bude z úvodnej tímovej časovky a následných štyroch etáp. Svoju účasť v pretekoch potvrdili tri tímy World Tour a sedem profesionálnych kontinentálnych tímov a desať kontinentálnych tímov, ktoré sa pobijú o UCI body.

Včera 11:02 Preteky 1. kola KENNY Slovenského pohára v endure na Baťovych trailoch v Partizánskom sú zrušené.

Organizátori museli k tomuto kroku pristúpiť, kvôli šíreniu sa afrického moru ošípaných v tejto a v priľahlých lokalitách.

Zavrieť reklamu