Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Novinky

Rozhovor: Ako trénuje jeden z najlepších slopestyle jazdcov Dawid Godziek (+video)

Poľský jazdec Dawid Godziek patrí v súčasnosti k top svetovým jazdcom v disciplíne slopestyle. Ako trénuje a čomu sa vo voľnom čase venuje tento vždy dokonale upravený a multitalentový jazdec, ktorého triky vás odstrelia na Mesiac? S Dawidom sme sa pozhovárali v rámci Bikefestu v Kálnici, na ktorom vyhral disciplínu slopestyle.
Matúš Bušík

Vo videu si môžeš pozrieť ako Dawid trénuje pred posledným veľkým podujatím v sezóne na Novom Zélande. Celý rozhovor si prečítaš pod videom.

Kto je Dawid Godziek?

Dawid je poľský biker a jeho primárne disciplíny sú dirt jump, slopestyle a bmx. Je naozaj všestranný a talentovaný.

Má staršieho brata Simona Godzieka, ktorý je v bikovom svete známy napríklad účasťou na Red Bull Rampage.

Pochádza z juhu Poľska, neďaleko od trailového centra Bielsko-Biala. Je to prvý človek v histórii, ktorému sa na mtb podarilo odísť trik quad tailwhip.

Má snúbenicu, s ktorou žije už desať rokov a vo voľnom čase sa rád venuje svojej záhrade. S Dawidom sme sa stretli na BikeFeste v Kálnici, kde vyhral disciplínu slopestyle.

Foto: Max Čistý

Čo hovoríš na Kálnicu a slopestyle trať?

O Kálnici som doteraz počul iba samé pozitívne ohlasy a videl som množstvo pekných fotiek. Organizácia BikeFestu sa zdá byť na vysokej úrovni, a tak som tu. Je vidieť, že trať postavil skúsený jazdec. Najviac sa mi páči prvý veľký skok, ktorý ťa pošle ku hviezdam.

Pre teba ako PRO jazdca je ťažké jazdiť na novej trati, alebo prídeš a zabiješ to bez tréningu?

Samozrejme, je to ťažké, nerád sa ocitnem na zemi, takže musím postupovať krok za krokom. Ale postupom času, ako obchádzam rôzne svetové súťaže, sa cítim komfortnejšie a stáva sa to pre mňa jednoduchším, aj keď strach mám stále.

Najlepšie miesto na jazdenie?

Určite rád jazdím okolo domu na domácich trailoch. Čo sa týka cestovania, najmä v zime rád jazdím do Barcelony a do švédskeho indoor parku Dome.

Pamätáš sa na svoj prvý backflip?

Mám pocit, že som mal okolo 14 rokov a už dva roky som to mal natrénované do foam pitu na našej záhrade. Vždy som sa bál robiť nové triky na ozajstných skokoch, takže aj na backflip som si počkal.

Ako vyzerá tvoj klasický deň?

Ráno robím nejaký ľahší šport, napríklad kolieskové korčule alebo basketbal. Potom pracujem pre svoju spoločnosť, v ktorej s priateľmi prenajímame stavebné stroje, alebo sa starám o sociálne siete. Každý druhý deň mám tréning zameraný na triky.

Foto: Max Čistý

Máš trénera alebo trénuješ sám?

Čo sa týka trénovania na biku, trénujem sám. S tréningom mi však pomáhajú môj fyzioterapeut a tréner, ktorý má na starosti koordinačný tréning, napríklad žonglovanie a podobné srandy.

Chodíš aj do posilňovne?

Prestal som posilňovať, pretože som si zriadil menšiu tréningovú izbu u seba doma. Nezdvíham činky, skôr posilňujem so svojou váhou, taký ten core tréning (tréning stabilizačného systému).

Venuješ sa regenerácii?

Samozrejme, keďže jazdím na vysokej úrovni už 15 rokov a plánujem v tom pokračovať, regenerácia sa stáva čoraz dôležitejšou súčasťou môjho tréningu.

Ako sa učíš nové triky?

Nové triky zvyčajne robím do foam pitu naozaj dlhú dobu, potom to skúšam s dopadom na resi. Zvyčajne sa snažím byť trpezlivý a nový trik skúšam niekoľkokrát za týždeň. Nemám rád učiť sa nové triky každý deň. A keď už som si na 100 % istý novým trikom, väčšinou ho predvediem niekde na súťaži.

Venuješ sa aj iným bike disciplínam?

Jasné, mám enduro aj DH bike, väčšinou na nich jazdím na jar a na jeseň a fakt si to užívam. Tiež jazdím na graveli.

Môžeme ťa stretnúť aj v bikeparku Sczyrk?

Áno, občas sa tam vyskytnem.

S kým najradšej jazdíš na biku?

To je hádam jasné! Szymon Godziek.

Foto: Michal Fajt

Kto zo slopestyle riderov má podľa teba najlepší štýl?

Erik Fedko.

Na ktorý trik si najviac hrdý?

360 backflip downside tailwhip na BMX.

Najobľúbenejší trik?

Barspin flatspin.

Najťažší trik, ktorý si ustál?

Quad tailwhip na MTB.

Obľúbený song teraz a obľúbený song všetkých čias?

Fuu, počkaj, pozriem sa na spotify… DJ Craig Gorman – Talk about. A najobľúbenejšia DJ Khaled feat Drake – Popstar.

Foto: Max Čistý

Obľúbené jedlo?

Toast s avokádom a kopou zeleniny na raňajky.

Máš priateľku?

Snúbenicu, sme spolu už desať rokov.

Kto je tvoj bike idol?

Chase Hawk.

Ako tráviš voľný čas?

Chillujem v záhrade a starám sa o zeleninu.

Obľúbený šport okrem bikovania?

Snowboarding.

Aktuality

Včera 17:14 Po Cape Epic potvrdzujú Števková s Krahulcovou výbornú formu aj na pretekoch 4 Islands, kde sú priebežne na 3. mieste (+ galéria).

Slovenské duo pretekárok Janka Keseg Števková s Martinou Krahulcovou nastúpili do ďalších etapových pretekov dvojíc, tentokrát v Chorvátsku na podujatí 4 Islands. V pretekoch sa im darí a zatiaľ v každej etape skončili na vynikajúcom 3. mieste!

Včera 16:30 Video: Toto je trať 2. kola svetového pohára XCO v brazílskej Araxá.

Minulý týždeň odštartoval seriál svetového pohára v horskej cyklistike podujatiami XCC a XCO v brazílskej Mairiporã. Pretekári mali niekoľko dní na oddych a doladenie formy a už počas soboty a nedele sa môžeme tešiť na druhé kolo svetového pohára.

Včera 15:58 Juan Pedro López je celkovým víťazom pretekov Okolo Álp, poslednú etapu vyhral Aurélien Paret-Peintre.

26-ročný Španiel si pripísal na talianskych etapových pretekoch svoje prvé profesionálne víťazstvo, keď vyhral tretiu etapu, a zároveň sa stal po prvýkrát víťazom celkovej klasifikácie.

Včera 11:13 Fotogaléria: Ako Peter Sagan jazdil aj varil na tréningovom kempe vo Finale Ligure.

„Takto dobre som sa necítil už asi 10 rokov,“ povedal Peter pri našej poslednej spoločnej večeri. „Som naozaj rád, že sme sa tu stretli takáto skvelá partia a dúfam, že sa takto ešte stretneme.“

Včera 10:49 Lukáš Kubiš vyhral Pardubické kritérium, druhý skončil Štoček.

Kubiš pokračuje v úspešnej sezóne víťazstvom kritéria v Pardubiciach, na ktorom skončil druhý ďalší Slovák Matúš Štoček a tretí finišoval víťazov český tímový kolega z Elkov-Kasper Daniel Mráz.

Zavrieť reklamu