Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Novinky

Julian Alaphilippe: Bola to najťažšia sezóna mojej kariéry

"Vracať sa znova a znova bolo v skutočnosti ťažšie ako samotné pády," hovorí Alaphilippe, ktorý mal tento rok zápal pľúc, prekonal Covid-19 a pri pádoch si zlomil lopatku, dve rebrá, ktoré mu prepichli pľúca a naposledy si vykĺbil rameno.
Martin Sarvaš
Julian Alaphilippe: Bola to najťažšia sezóna mojej kariéry

Pri toľkých pádoch a zraneniach sa zdá až neuveriteľné, že Julian Alaphilippe stihol tento rok odjazdiť až 42 dní na pretekoch.

Majster sveta z posledných dvoch rokov totiž spadol v sezóne 2022 na štyroch rôznych pretekoch, viackrát bol chorý a raz musel odstúpiť pre pozitívny test na ochorenie Covid-19.

Odolný je perfektné slovo na opísanie emócií z mojej sezóny a toho, ako som cez to všetko potreboval prejsť. Rok 2022 bol určite sezónou odolnosti,“ povedal Alaphilippe pre Cyclingnews.

„Nikdy som nebol na pretekoch v roku 2022 na sto percent, vždy som sa bránil, takže bolo ťažké vyvážiť to s mojimi zvyčajnými nádejami a ambíciami, najmä keď som mal na sebe dúhový dres majstra sveta. Chcel som vyhrať, ako sa mi to často podarilo, no stále prichádzali neúspechy.“

„Bola to najťažšia sezóna mojej kariéry, moja rodina mi pomohla prekonať každý neúspech. Vždy som tvrdo trénoval, dával zo seba to najlepšie a zakaždým som bojoval, aby som sa vrátil, ale bola to ťažká sezóna. Vracať sa znova a znova bolo v skutočnosti ťažšie ako samotné pády,“ priznal dvojnásobný majster sveta.

Štyri hrozivé pády Juliana Alaphilippa v roku 2022

Pád v silnom vetre na Strade Bianche

Sezónu síce začal celkom úspešne, keď skončil celkovo druhý za Nairom Quintanom na krátkych etapových pretekoch Tour de la Provence, no už na začiatku marca nepríjemne spadol a talianskej klasike Strade Bianche.

Pád spôsobil silný nárazový bočný vietor, ktorý doslova zmietol pretekárov z trate. Jazdci boli práve v piatom štrkovom sektore Lucignano d’Asso a množstvo pretekárov spadlo a niektorí z nich úplne vyleteli z cesty.

Alaphilippe si uvoľnil z pedálu pravú nohu, udržal v silnom vetre rovnováhu, ale jazdec Alpecin-Fenix pred ním spadol a Alaphilippe preletel cez riadidlá. Dopadol na zem, spravil kotrmelec a vietor ho opäť sfúkol na zem mimo cesty.

Pri páde si poranil chrbát, no vážnejšie zranenia neutrpel.

Pád Juliana Alaphillippa na Strade Bianche 2022:

Ďalší pád Alaphilippa spôsobilo auto Quick-Stepu

Po Strade Bianche absolvoval Julian Alaphilippe etapák Tirreno-Adriatico, na ktorých sa ani nesnažil dosiahnuť lepší výsledok a zbieral pretekové dni. Na nasledujúcich pretekoch Okolo Baskicka mal lepšiu formu, jednu etapu vyhral a dvakrát skončil druhý.

Zlepšovanie formy 30-ročného Francúza však narušil ďalší pád, keď v závere Brabantského šípu predbiehalo tímové auto Quick-Stepu pelotón 21 km pred cieľom a vytlačilo niekoľko pretekárov, čo následne spôsobilo hromadný pád.

Julian Alaphilippe zostal ležať na zemi a lekári mu dlhšie ošetrovali zranený lakeť. Aj keď sa mu podarilo vstať a sadnúť na bicykel, preteky napokon nedokončil.

Hromadný pád na Brabantskom šípe 2022:

Ťažké zranenia po páde na Liège

Týždeň po Brabantskom šípe odštartoval majster sveta na ďalšej klasike, na Valónskom šípe, kde v závere bojoval o víťazstvo, no napokon skončil na štvrtom mieste.

S ambíciami na víťazstvo sa o pár dní postavil na štart monumentu Liège-Bastogne-Liège, v ktorom skončil vlani druhý za Tadejom Pogačarom.

Belgický monument však poznačil nepríjemný hromadný pád vo vysokej rýchlosti, po ktorom skončilo zranených viacero pretekárov. A opäť sa mu nevyhol Julian Alaphillippe.

Na Strade aj na Brabaskom šípe mal Alaphillippe celkom šťastie, že vyviazol bez vážnejších zranení. Bohužiaľ, na Liège skončil najhoršie zo všetkých.

Po páde zostal Alaphilippe nehybne ležať. Ihneď mu išiel pomôcť Romain Bardet a rýchlo volal záchranárov, pretože videl, že je v zlom stave.

Alaphilippe utrpel zlomeninu lopatky a dvoch rebier, ktoré mu prepichli pľúca a spôsobili hemopneumotorax.

Video z hromadného pádu na Liège-Bastogne-Liège:

Nevyhol sa ani Covidu-19

Alaphilippe strávil niekoľko týždňov mimo bicykla po páde na Liège-Bastogne-Liège. Napriek rozsiahlym zraneniam sa rýchlo uzdravil a vrátil s dúhovým dresom na preteky už dva mesiace po páde.

V júni absolvoval majstrovstvá Francúzska a o mesiac neskôr nastúpil na krátky etapák Okolo Valónska, kde dokonca vyhral prvú etapu, no preteky musel po druhej etape opustiť.

Pred štartom tretej etapy mal totiž pozitívny test na Covid-19. Alaphilippe bol okrem toho ešte dvakrát chorý aj na úvode sezóny, takže nakazenie sa Covidom popri všetkých pádoch a zraneniach skutočne nebolo príjemné.

Na Tour nešiel, na Vuelte mal smolu

Pri priebehu sezóny, akú mal za sebou Alaphilippe, bolo zrejme jasné, že ho tím nevyberie na súpisku pre Tour de France, kde sa Quick-Step sústredil na šprinty s Fabiom Jakobsenom.

Alaphilippe sa zotavil po prekonaní Covidu a začal trénovať na ďalší cieľ sezóny. Šéf tímu Patrick Lefevere ho síce nevybral na Tour, ale oznámil účasť majstra sveta na pretekoch Vuelta a España.

Na Vuelte mal ísť Alaphilippe po etapových víťazstvách s možnosťou zisku červeného dresu na začiatku pretekov. Po úvodnej časovke, v ktorej skončil druhý, však Alaphilippe nebol vo forme pre výhry, a tak sa pracoval pre lídra a neskoršieho víťaza Vuelty Remca Evenepoela.

Julian Alaphilippe bol obrovskou pomocou pre Evenepoela, no presne v polovici pretekov musel odstúpiť. Počas relatívne pokojnej 11. etapy spadol v zákrute po tom, ako sa dostal do šmyku v zákrute.

Aj keď tento pád vyzeral nevinne, Alaphilippe zostal na zemi a vedel, že niečo nie je v poriadku. Pri páde síce neutrpel žiadne zlomeniny, no vykĺbil si rameno.

Pád Juliana Alaphilippa v 11. etape Vuelty:

Ďalší návrat na Majstrovstvách sveta v Austrálii

Po smolnej sezóne – troch chorobách a štyroch pádoch – sa Julian Alaphilippe opäť postavil na štart pretekov v Austrálii na Majstrovstvách sveta.

Napokon však skončil až na 51. mieste, viac ako 3 minúty za víťazom a jeho tímovým kolegom Remcom Evenepoelom.

Alaphilippe odjazdil po svetovom šampionáte dvojicu talianskych klasík Giro dell’Emilia a Coppa Bernocchi, a sezónu zakončil na monumente Okolo Lombardie. Na žiadnych pretekoch sa mu však nepodarilo umiestniť na popredných priečkach.

Chce sa vrátiť na Tour 2023

„Som šťastný, že Remco má pozornosť, ktorá prichádza s dúhovým dresom. Budem rád, keď si znova natiahnem modro-biely tímový dres a vrátim sa k jazdcovi, ktorým som bol pred problémami v roku 2022. To je môj prvý cieľ v novej sezóne.“

„Chcem sa vrátiť na Tour v roku 2023 a jazdiť v mojej najlepšej forme. Keď máte dobrú formu a darí sa vám, dokážete si to poriadne užiť. Úspech odstráni bolesť z Tour a akéhokoľvek iného momentu,“ dodal Julian Alaphilippe.

Aktuality

Včera 18:03 Demi Vollering bola najsilnejšia v dojazde do kopca a vyhrala 5. etapu Vuelta España Femenina.

Etapa sa končila 3,2 km dlhým stúpaním Alto del Fuerte Rapitán s priemerným sklonom 8,1 %. Vollering zaútočila necelý kilometer pred koncom a do cieľa prišla sama pred Yarou Kastelijn a Elisou Longo Borghini.

Včera 12:04 Peter Sagan na Giro d’Italia: Jeden z najlepších výkonov v kariére a honba za cyklámenovým dresom.

„Keď sa to konečne upokojilo, začal som hrať mŕtveho chrobáka. Cítil som, že sa mi ide dobre a chcel som sa trochu pohrať s ich hlavami, aby si mysleli, že nevládzem,“ opisuje Peter Sagan desiatu etapu na Gire v roku 2020, ktorú vyhral po 133 km v úniku a 12-kilometrovom sóle.

Včera 11:03 Fox chystá aero kombinézu pre zjazd. Čo sa píše o zjazdovom oblečení v pravidlách UCI?

V pravidlách UCI sa píše, že kombinézy v zjazde nie sú povolené, takže je otázne, či pretekárky a pretekári sponzorovaný Foxom budú môcť používať tieto kombinézy aj na pretekoch.

Včera 10:28 Kristen Faulkner vyhrala po záverečnom úniku 4. etapu Vuelta España Femenina.

Američanka zaútočila 5,8 km pred cieľom a svoje sólo dotiahla úspešne až do cieľa. V šprinte o druhé miesto bola najrýchlejšia Georgia Baker pred dvojicou Marianne Vos a Blanka Vas. Do vedenia celkovej klasifikácie sa posunula Marianne Vos.

Včera 09:09 Maxim Van Gils vyhral v šprinte klasiku Eschborn-Frankfurt.

Na druhom mieste skončil Alex Aranburu a tretí finišoval Riley Sheehan.

Zavrieť reklamu