Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Novinky

Trasa Tour de France 2023 má hornatý profil, iba 22 km časovky a štyri ciele na vrchole stúpaní

Remco Evenepoel, Primož Roglič a Geraint Thomas pravdepodobne radšej zamieria na Giro d’Italia, kde je trikrát viac časoviek a menej hôr.
Martin Sarvaš
Trasa Tour de France 2023 má hornatý profil, iba 22 km časovky a štyri ciele na vrchole stúpaní

Organizátori Tour de France oznámili trasu pre budúci ročník. Le Grand Départ Tour de France 2023 sa uskutoční v Baskicku 1. júla.

Prvé dva dni akcie sú nabité krátkymi a ostrými stúpaniami, čo je pre Tour nezvyčajné, ale pravdepodobne to povedie k zaujímavým pretekom. Trasa zahŕňa všetky pohoria pevninského Francúzska – Alpy, Pyreneje, Jura, Vogézy a Stredný masív.

Trasa s celkovou dĺžkou 3 404 km zahŕňa osem rovinatých etáp pre šprintérov, štyri kopcovité etapy vhodné pre únik a osem horských etáp. Štyri z nich zahŕňajú vrcholové ciele: v Pyrenejach na Cauterets-Cambasque, na legendárnej sopke Puy de Dôme v Centrálnom masíve, na Grand Colombier v Jure a na Saint-Gervais Mont-Blanc v Alpách.

Celkovo 2,3 milióna eur si rozdelia na odmenách tímy a jazdci, vrátane 500-tisíc eur pre konečného víťaza celkovej klasifikácie.

Len 22km na jednej časovke a prevaha ťažkých horských stúpaní určite potešili francúzskych jazdcov Thibauta Pinota, Davida Gaudua či Romaina Bardeta. Remco Evenepoel, Primož Roglič a Geraint Thomas však možno radšej zamieria na Giro d’Italia, kde je trikrát viac časoviek a menej hôr.

1. týždeň Tour de France 2023

1. etapa má 185 kilometrov s piatimi klasifikovanými stúpaniami, z toho tri v rámci posledných 45 kilometrov. Strmé stúpanie Côte de Pike – 2,2 kilometra pri 9,9 % – predstavuje finále pred zostupom do Bilbaa. V záverečnom kilometri sa cesta nakloní až na 5,4 %.

2. etapa je perspektívna aj pre rýchlych zjazdárov. Trasa dlhá 210 kilometrov má päť klasifikovaných stúpaní. Po stúpaní na Jaizkibel (6,9 kilometra 6,2 %) sa jazdci spustia do San Sebastiánu na rovinatý dojazd.

Tretia etapa sa začína v Amorebiete a prechádza do francúzskej časti Baskicka. Najpravdepodobnejším výsledkom je hromadný šprint v uliciach Bayonne.

Prečítajte si tiež

Na pretekárskom okruhu v Nogare sa očakáva na konci 4. etapy druhý šprint za sebou. Tour vstúpi do Pyrenejí už v piaty deň pretekov. Piata etapa sa vydáva z Pau do cieľa v Laruns, kde Tadej Pogačar vyhral v roku 2020 šprint do kopca.

Ťažké stúpanie Le Cambasque bude konečnou stanicou šiestej etapy, no pred ním ešte pretekárov otestuje legendárny Col du Tourmalet. Bordeaux hostí cieľ 7. etapy, čo bude ďalšia šanca pre šprintérov.

8. etapa vedie z Libourne do Limoges, kde Marcel Kittel v roku 2016 predstihol Bryana Coquarda a Petra Sagana. 9. etapa smeruje do Puy de Dôme a po prvýkrát od roku 1988 sa cieľ bude nachádzať na rovnomennej sopke v Centrálnom masíve.

2. týždeň Tour de France 2023

Po prvom dni odpočinku sú na pláne ďalšie sopky, pretože 10. etapa vedie zo zábavného parku Vulcania v Saint-Ours-les-Roches a prechádza cez región Auvergne a končí v Issoire.

V 11. etape sa vôbec po prvýkrát skončí etapa Tour de France v meste Moulins, kde Sam Bennett predbeholl Caleba Ewana a Fabia Jakobsena na Paríž-Nice 2019. 12. etapa smeruje do viníc v Beajolais a končí v Belleville.

Otestujte sa

V Deň dobytia Bastily v piatok 14. júla sa stane ústredným bodom 13. etapy Grand Colombier. Pred dvomi rokmi sa v závere na Grand Colombier predviedol Tadej Pogačar, keď prekonal Primoža Rogliča.

Morzine sa vracia ako konečná stanica 14. etapy . V roku 2022 to bolo miesto štartu, zatiaľ čo Ion Izagirre vyhral v lyžiarskom stredisku v roku 2016 po odvážnom a dažďom zmáčanom zjazde z Joux Plane. Plán je aj tentoraz rovnaký – zjazd Joux Plane bude vo finále – ale dúfajme v lepších podmienkach.

Lyžiarske stredisko Saint-Gervais Mont Blanc je konečnou stanicou 15. etapy na Tour 2023. Na jazdcov čaká cieľové stúpanie 9,8 kilometra s priemerným sklonom 8 %.

3. týždeň Tour de France 2023

Posledný sa týždeň začína v Alpách jedinou časovkou Tour 2023 z Passy po Combloux. 16. etapa má 22 km a obsahuje v závere stúpanie Côte de Domancy – 2,5 kilometra so sklonom 9,4 %.

V 17. etape prichádza vo finále stúpanie Col de la Loze – 28,4 kilometra pri 6 %, ale na vrchole nebude cieľ ako v roku 2020 a namiesto toho sa pôjde strmý zjazd do Courchevel.

18. a 19. etapa sa končia v regióne Burgundsko a predposledný, a možno aj rozhodujúci, cieľ bude v pohorí Vogézy. Col du Platzerwassel bude posledné stúpanie Tour de France 2023 a po ňom skončí etapa v lyžiarskom stredisku Le Markstein.

Tour de France končí na Champs-Elysées v Paríži. 21. etapa sa začína na francúzskom národnom velodróme v Saint-Quentin-en-Yvelines.

Aktuality

18:03 Demi Vollering bola najsilnejšia v dojazde do kopca a vyhrala 5. etapu Vuelta España Femenina.

Etapa sa končila 3,2 km dlhým stúpaním Alto del Fuerte Rapitán s priemerným sklonom 8,1 %. Vollering zaútočila necelý kilometer pred koncom a do cieľa prišla sama pred Yarou Kastelijn a Elisou Longo Borghini.

12:04 Peter Sagan na Giro d’Italia: Jeden z najlepších výkonov v kariére a honba za cyklámenovým dresom.

„Keď sa to konečne upokojilo, začal som hrať mŕtveho chrobáka. Cítil som, že sa mi ide dobre a chcel som sa trochu pohrať s ich hlavami, aby si mysleli, že nevládzem,“ opisuje Peter Sagan desiatu etapu na Gire v roku 2020, ktorú vyhral po 133 km v úniku a 12-kilometrovom sóle.

11:03 Fox chystá aero kombinézu pre zjazd. Čo sa píše o zjazdovom oblečení v pravidlách UCI?

V pravidlách UCI sa píše, že kombinézy v zjazde nie sú povolené, takže je otázne, či pretekárky a pretekári sponzorovaný Foxom budú môcť používať tieto kombinézy aj na pretekoch.

10:28 Kristen Faulkner vyhrala po záverečnom úniku 4. etapu Vuelta España Femenina.

Američanka zaútočila 5,8 km pred cieľom a svoje sólo dotiahla úspešne až do cieľa. V šprinte o druhé miesto bola najrýchlejšia Georgia Baker pred dvojicou Marianne Vos a Blanka Vas. Do vedenia celkovej klasifikácie sa posunula Marianne Vos.

09:09 Maxim Van Gils vyhral v šprinte klasiku Eschborn-Frankfurt.

Na druhom mieste skončil Alex Aranburu a tretí finišoval Riley Sheehan.

Zavrieť reklamu