Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Novinky

Ultra ľahký S-Works Aethos Rebeccy Richardson váži iba 5 kg (detaily, foto, špecifikácia)

Čo všetko človek nespraví pre pár gramov...
Martin Sarvaš
Ultra ľahký S-Works Aethos Rebeccy Richardson váži iba 5 kg (detaily, foto, špecifikácia)

Na tomto unikátnom bicykli Specialized S-Works Aethos skončila cyklistka Rebecca Richardson na siedmom mieste na britskom vrchárskom šampionáte.

Pretekalo sa na stúpaní Old Horseshoe Pass, ktoré má iba 1,54 km, ale priemerný sklon 13,8 % s rampami, ktoré majú cez 20 %. Na dĺžke 1540 metroch museli pretekári zdolať 213 výškových metrov.

Keďže vrchárske majstrovstvá Británie nie sú organizované Medzinárodnou cyklistickou organizáciou UCI, ale Cycling Time Trials, nepodliehajú oficiálnemu limitu, v ktorom nesmú byť bicykle ľahšie ako 6,8kg.

Znamená to, že na pretekoch sa objavilo mnoho zaujímavých kúskov a pretekári a pretekárky si svoje bicykle doslova „oholili“ o všetko nepotrebné, aby sa dostali na čo najnižšiu hmotnosť.

Jedným z najzaujímavejších bicyklov bol Aethos Rebeccy Richardson, na ktorom si dal niekto poriadne záležať bola na ňom kopa skvelých komponentov a technických vychytávok.

Jej Aethos mal hmotnosť iba 5 kg.

Detaily, špecifikácia

Model Aethos je ultra ľahký už sám o sebe, keďže len samotný rám vo veľkosti 56 má iba 585 gramov. Aby sa však dostala s celkovou hmotnosťou bicykla na nižšie hodnoty, musela zvoliť viacero úprav v komponentoch.

Rám si namaľovala Richardson sama ručne v štýle „prúdu vedomia“ s motívmi vychádzajúcimi z jej domova a rodiny vo Walese.

Ako pohon zvolila elektronické radenie SRAM Red eTap AXS, no kľuky si zvolila z horskej sady XX1. Mala malý 28-zubový prevodník či brzdové kotúče Ashima.

Otestujte sa

Kolesá mala poskladané z ráfikov AX Lightness, ktoré skombinovala s nábojmi Zed Wheels a polymérovými špicmi Berd. Vpredu mala obutý plášť Vittoria Corsa Speed, vzadu Vittoria Service Course.

Zvyšné doplnky a komponenty vrátane sedlovky T1 Loop mala od značky Darimo, ktorý je malý španielsky výrobca komponentov, ktorý sa sústredí hlavne na ultra-ľahké komponenty.

Na brzdových / riadiacich pákach SRAM-u chýbali gumené kryty, ktoré nahradila kúskom pásky. Na riadidlách tiež chýbala omotávka.

To všetko dalo dokopy bicykel, ktorý váži iba 5,0 kg – čo je pôsobivé pre každý bicykel, nehovoriac o cestnom bicykli s kotúčovými brzdami.

Aktuality

Včera 17:14 Po Cape Epic potvrdzujú Števková s Krahulcovou výbornú formu aj na pretekoch 4 Islands, kde sú priebežne na 3. mieste (+ galéria).

Slovenské duo pretekárok Janka Keseg Števková s Martinou Krahulcovou nastúpili do ďalších etapových pretekov dvojíc, tentokrát v Chorvátsku na podujatí 4 Islands. V pretekoch sa im darí a zatiaľ v každej etape skončili na vynikajúcom 3. mieste!

Včera 16:30 Video: Toto je trať 2. kola svetového pohára XCO v brazílskej Araxá.

Minulý týždeň odštartoval seriál svetového pohára v horskej cyklistike podujatiami XCC a XCO v brazílskej Mairiporã. Pretekári mali niekoľko dní na oddych a doladenie formy a už počas soboty a nedele sa môžeme tešiť na druhé kolo svetového pohára.

Včera 15:58 Juan Pedro López je celkovým víťazom pretekov Okolo Álp, poslednú etapu vyhral Aurélien Paret-Peintre.

26-ročný Španiel si pripísal na talianskych etapových pretekoch svoje prvé profesionálne víťazstvo, keď vyhral tretiu etapu, a zároveň sa stal po prvýkrát víťazom celkovej klasifikácie.

Včera 11:13 Fotogaléria: Ako Peter Sagan jazdil aj varil na tréningovom kempe vo Finale Ligure.

„Takto dobre som sa necítil už asi 10 rokov,“ povedal Peter pri našej poslednej spoločnej večeri. „Som naozaj rád, že sme sa tu stretli takáto skvelá partia a dúfam, že sa takto ešte stretneme.“

Včera 10:49 Lukáš Kubiš vyhral Pardubické kritérium, druhý skončil Štoček.

Kubiš pokračuje v úspešnej sezóne víťazstvom kritéria v Pardubiciach, na ktorom skončil druhý ďalší Slovák Matúš Štoček a tretí finišoval víťazov český tímový kolega z Elkov-Kasper Daniel Mráz.

Zavrieť reklamu