Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Novinky

Gravelové majstrovstvá sveta vyhral cestný bicykel Canyon Ultimate CFR (detaily, foto, špecifikácia)

Belgičan Gianni Vermeersch mal na svojom bicykli iba širšie kolesá a plášte, rám aj zvyšok výbavy boli cestné.
Martin Sarvaš
Víťazný bicykel Majstrovstiev sveta v graveli 2022 – Canyon Ultimate CFR Gianniho Vermeerscha

Po historicky prvých majstrovstvách sveta v disciplíne gravel sa jednoducho musíme opýtať – načo sú vlastne dobré gravel bicykle, keď všetci aj tak pretekali na cestných bicykloch so širšími gumami?

Odpoveď necháme na každom zarytom gravelistovi a radšej sa poďme detailne pozrieť, na akom bicykli získal Gianni Vermeersch gravelový dúhový dres.

Vermeersch i Mathieu van der Poel, keďže sú kolegovia v tíme Alpecin-Deceuninck, zvolili na preteky rovnaký model bicykla – Canyon Ultimate CFR. Van der Poel bol jedným z najväčších favoritov, no napokon získal bronzovú medailu.

Aj keď bol Canyon jednou z prvých značiek, ktorá začala ponúkať gravel bicykle a má dokonca až dva modeli pre túto disciplínu – Grizl a Grail, Vermeersch i Van der Poel si radšej vybrali cestný bicykel.

Nový cestný model Ultimate CFR má totiž dostatok priestoru pre široké gumy, čo je jediné, čo pretekári potrebovali. Nepotrebovali pohodlnú geometriu, odpruženie, nekonečno úchytov na tašky či všemožné držiaky na príslušenstvo.

Pri predstavení Canyon uvádzal, že maximum je 32 mm, ale zjavne je tam priestoru omnoho viac, keďže Vermeersch mal vpredu 33 mm a vzadu 35 mm bezdušové plášte Vittoria Terrain Dry TNT. A je možné, že na širokých ráfikoch Shimano Dura-Ace C36 boli plášte ešte širšie.

Všetky ostatné komponenty boli cestné – elektronické radenie Shimano Dura-Ace R9200  s cestnými prevodmi, cestné pedále i úzke 390 mm riadidlá, na ktorých mal ešte natočené bzrdové/radiace páky dovnútra pre lepšiu aerodynamickú polohu počas jazdy.

Pozrite si aj ďalšie bicykle profesionálnych cyklistov

Špecifikácia

  • Rám: Canyon Ultimate CFR, veľkosť SM
  • Riadidlá: Canyon Aerocockpit CP0015, 390 mm
  • Predstavec 110 mm
  • Kľuky: Shimano Dura-Ace FC-R9100 s meračom výkonu, 170 mm
  • Prevodníky: 52-36
  • Radenie: Shimano Dura-Ace R9200
  • Kazeta: Dura-Ace R9200, 11-34
  • Pedále: Shimano Dura-Ace Road 9100
  • Kolesá: Shimano Dura-Ace C36
  • Plášte: Bezdušové Vittoria Terrain Dry TNT, predné 33mm, zadné 35 mm
  • Kotúče: 140 mm
  • Držiaky na fľašu: Elite Prism
  • Sedlo: Selle Italia Flite Superflow
  • Páska na riadidlá: Selle Italia

Aktuality

Včera 16:01 Kompletne hliníková prehadzovačka? Vivo Cycling ukázali, na čom pracujú.

V súčasnosti dominujú trhu s pohonom a radením dve obrovské spoločnosti Shimano a Sram. To však nebráni menším spoločnostiam pokúsiť sa zabojovať o svojich zákazníkov. S klasickým dizajnom zrejme v tejto konkurencii neuspejete a tak prichádza Vivo Cycling s kompletne hliníkovou prehadzovačkou.

Včera 15:05 Canyon predstavil Neuron:ONfly, ide o vôbec prvý ľahký e-bike nemeckej značky.

Na jeho zostavenie využili v Canyon ľahký motor Bosch Performance Line SX, a tento bickykel má hmotnosť 19,1 kg.

24.04.2024 Kultová značka bicyklov Kona je na predaj.

Do problémov sa dostal ďalší veľký a svetoznámy výrobca bicyklov Kona Bikes. Táto pôvodne kanadská značka bola ústrednou v cyklistickom boome počas 90. rokov. Aktuálne však prechádza turbulentným obdobím s neistou budúcnosťou.

24.04.2024 Preteky Okolo Slovenska prevedú jazdcov z Podunajskej nížiny až po Tatry a nový je okrem trate aj ich termín.

68. ročník medzinárodných pretekov Okolo Slovenska sa uskutoční od 26. do 30. júna. Pozostávať bude z úvodnej tímovej časovky a následných štyroch etáp. Svoju účasť v pretekoch potvrdili tri tímy World Tour a sedem profesionálnych kontinentálnych tímov a desať kontinentálnych tímov, ktoré sa pobijú o UCI body.

24.04.2024 Preteky 1. kola KENNY Slovenského pohára v endure na Baťovych trailoch v Partizánskom sú zrušené.

Organizátori museli k tomuto kroku pristúpiť, kvôli šíreniu sa afrického moru ošípaných v tejto a v priľahlých lokalitách.

Zavrieť reklamu