Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Novinky

Posledný monument sezóny 2022 Okolo Lombardie: Detaily trasy, najväčší favoriti a priamy prenos

Podarí sa Pogačarovi obhájiť titul z minulého roka?
Martin Sarvaš
Posledný monument sezóny 2022 Okolo Lombardie: Detaily trasy, najväčší favoriti a priamy prenos

V sobotu 8. októbra absolvuje profesionálny pelotón posledné veľké preteky sezóny 2022 – taliansky monument Okolo Lombardie.

Trať z Bergama do Como má dĺžku 253 km a jazdci nastúpajú necelých 5000 metrov.

Najväčší favoriti Okolo Lombardie 2022

Najväčšími favoritmi jesenného monumentu sú nepochybne dvaja najlepší jazdci tohtoročnej Tour de France – Jonas Vingegaard a Tadej Pogačar, ktorí sa po prvýkrát od Tour stretnú na pretekoch.

Pogačar je však pravdepodobnejším kandidátom, keďže sa  mu darí aj na jednorázovkách a práve Okolo Lombardie vyhral už aj vlani. Okrem toho má na konte aj výhru ďalšieho monumentu Liège-Bastogne-Liège (2021) a tento rok vyhral Strade Bianche a nedávno Grand Prix Cycliste de Montréal či Tre Valli Varesine.

Prečítajte si tiež

Vingegaard zatiaľ vo svojej kariére vyhral iba jednu klasiku, keď tento rok zvíťazil francúzskej jednorázovke Drôme Classic.

Určite bude zaujímavé sledovať aj druhého muža Vuelty Enrica Masa, ktorý má skvelú formu a nedávno vyhral v taliansku klasiku Giro dell’Emilia.

Tento ročník Okolo Lombardie bude výnimoční aj pre dvojicu Vincenzo Nibali a Alejandro Valverde, pre ktorých bude taliansky monument poslednými pretekmi v profesionálnej kariére. Nibali vyhral Okolo Lombardie dvakrát a Valverde bol až trikrát druhý.

10 najväčších favoritov Okolo Lombardie 2022

  1. Tadej Pogačar (UAE Emirates)
  2. Jonas Vingegaard (Jumbo-Visma)
  3. Enric Mas (Movistar)
  4. Adam Yates (Ineos Grenadiers)
  5. Aleksandr Vlasov (BORA – hansgrohe)
  6. Thymen Arensman (Team DSM)
  7. Alejadro Valverde (Movistar)
  8. Sergio Higuita (BORA – hansgrohe)
  9. Bauke Mollema (Trek-Segafredo)
  10. Pierre Latour (TotalEnergies)

Víťazi predošlých ročníkov Okolo Lombardie: Tadej Pogačar (2021), Jakob Fuglsang (2020), Bauke Mollema (2019), Thibaut Pinot (2018), Vincenzo Nibali (2017 a 2015), Esteban Chaves (2016) a Dan Martin (2014).

Detaily trasy

Mapa a profil tasy Okolo Lombardie 2022:

Trať z Bergama do Como má dĺžku 253 km a jazdci nastúpajú necelých 5000 metrov.

Preteky sa začínajú v Bergame a prechádzajú do vnútrozemia, pokračujú okolo jazera Como a končia v meste Como. Prvá časť trasy je neuveriteľne hornatá, pričom úvodné stúpanie, Forcella di Bianzano, prichádza už po 23 kilometroch pretekov (6,4 kilometra pri priemernom sklone 5 %.) Po tomto stúpaní rýchlo nasleduje Passo di Ganda (9,2 km, 7,3 %).

Jazdcov potom čaká ďalšie krátke stúpanie do mesta Dossena, pred strmým zjazdom, ktorý ich zavedie do dvojice stúpaní: Forcella di Bur (18,2 km/2,5%) a potom Colle di Berbenno (4,5 km/6,2 %).

Po týchto stúpaniach nasleduje Colle di Berbenno (4,5 km /6,2 %) a na vrchole tohto stúpania zostáva ešte 130 kilometrov pretekov.

Ďalších 80 kilometrov začína byť trasa rovinatejšia a v tomto bode môžeme očakávať mierny útlm. Pelotón bude obchádzať pozdĺž brehov jazier Lago di Garlate a Lago di Como, kým nedosiahne Bellagio, čo znamená začiatok záverečných stúpaní v Okolo Lombardie 2022.

Madonna del Ghisallo má 8,6 kilometra s priemerným sklonom 6,2 % a maximálnymi sklonmi 14 %. Odtiaľ pelotón klesá do Asso, kde potom prejdú mestom a vstúpia do cieľového okruhu.

Hneď ako vstúpia na okruh, jazdcov čaká stúpanie San Fermo della Battaglia (2,7 km / 7,2 %) a  potom klesajú do Como, kde prvýkrát prejdú cieľovou čiarou.

Posledné kolo zahŕňa stúpanie Civiglio (4,2 km / 9,8 %). Jazdci potom zostúpia späť na vjazd do cieľového okruhu a opäť budú čeliť San Fermo della Battaglia a zjazdu do Como. Na vrchole záverečného stúpania zostáva do pretekov už len 6,8 kilometra a do cieľa, kde bude korunovaný víťaz, sa pôjde veľmi rýchly zjazd.

Harmonogram a priamy prenos Okolo Lombardie 2022

  • Štart: 10:08 hod
  • Cieľ: cca 17:00 hod

Priamy prenos sa začína na Eurosporte o 11:00 hod a preteky môžete sledovať naživo v televízii na stanici Eurosport 1 alebo online na eurosport.com.

 

Aktuality

18:17 Peter Sagan sa tesne vyhol hrozivému pádu v šprinte úvodnej etapy Okolo Maďarska.

Sagan dostal v záverečných kilometroch defekt, kvôli ktorému stratil dobrú pozíciu na čele pelotónu a nakoniec skončil na 23. mieste. Skvelý výkon v úniku predviedol český jazdec slovenského tímu Pierre Baguette Cycling Martin Voltr, ktorý dostal ocenenie pre najbojovnejšieho jazdca a vďaka bonusom z prémií je druhý v celkovej klasifikácii.

17:56 Únik „ukradol“ šprintérom piatu etapu na Giro d’Italia. Benjamin Thomas získal prvé víťazstvo pre Cofidis v roku 2024.

Na druhom mieste skončil Michael Valgren a tretí finišoval Andrea Pietrobon. Celkovú klasifikáciu vedie aj naďalej Tadej Pogačar.

15:26 Video: Peter Sagan spadol v úvode prvej etapy Okolo Maďarska, v pretekoch pokračuje.

Len 35 km po štarte došlo k pádu piatich jazdcov, pri ktorom skončil na zemi Peter Sagan a aj ďalší jazdec tímu Pierre Baguette Daniel Vysočan. Zo záznamu pádu to vyzerá, že neutrpeli vážnejšie zranenia v pretekoch pokračujú.

12:48 Video: Najlepšie momenty zo svetového pohára v zjazde vo Fort William zachytené v Sleeper Shreedit.

Už tradične najlepšie zostrihy z pretekov svetového pohára prináša Sleeper, ktorý nevynechal ani prvé kolo zjazdu vo Fort Williame. Toto video baví a je prešpikované skvelými momentmi.

12:03 Detaily 5. etapy Giro d’Italia 2024: Dĺžka, prevýšenie a najväčší favoriti.

V poradí tretia etapa, v ktorej sa očakáva dojazd v hromadnom šprinte, má dĺžku 176 km a prevýšenie 2180 m.

Zavrieť reklamu