Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Novinky

Fenomenálna Annemiek van Vleuten vyhrala ako 39-ročná Tour, Giro, Vueltu aj Majstrovstvá sveta

Holandská cyklistka dosiahla to, čo doposiaľ nepodarilo ešte nikomu. A asi sa tak skoro ani nepodarí. Kľúčovým momentom v jej kariére bol pád na Olympiáde v Riu v roku 2016.
Martin Sarvaš
Fenomenálna Annemiek van Vleuten vyhrala ako 39-ročná Tour, Giro, Vueltu aj Majstrovstvá sveta

39-ročná holandská cyklistka Annemiek van Vleuten má za sebou absolútne fenomenálnu sezónu – nielenže vyhrala všetky ženské verzie pretekov Tour de France, Gira aj Vuelty, ale získala aj dúhový dres majsterky sveta.

Aj keď je v mužskej profesionálnej cyklistike skôr trendom, že víťazi najväčších pretekov sú čoraz mladší, v ženskej cyklistike dokazuje Annemiek van Vleuten presný opak.

Annemiek van Vleuten má 39 rokov, už o pár dní (8. októbra) oslávi okrúhlu štyridsiatku a tento rok bol najúspešnejší v profesionálnej kariére.

Holandská pretekárka tímu Movistar vyhrala počas troch mesiacov všetky tri najväčšie ženské etapové preteky na svete – Tour de France Femmes, Giro d’Italia Donne a hetrik zavŕšila na ženskej verzii španielskej Vuelty – Ceratizit Challenge.

Prečítajte si tiež

Len necelé dva týždne po skončení Vuelty sa stala v Austrálii aj majsterkou sveta. Najstaršou majsterkou sveta v histórii.

A treba pripomenúť, že Majstrovstvá sveta v Austrálii vyhrala so zlomeným lakťom. Holanďanka si zlomila lakeť tri dni pred pretekmi s hromadným štartom, pri páde počas časovky zmiešaných družstiev.

Annemiek van Vleuten má celkovo tento rok na konte 14 víťazstiev, čo sa jej ešte nikdy počas kariéry nepodarilo.

Giro, Vueltu a Tour ešte nevyhral v jednom roku žiadny muž

Žiaden mužský cyklista nikdy nevyhral všetky tri Grand Tour, nehovoriac o majstrovstvách sveta, počas jednej sezóny. Aj keď je to kvôli rôznym formátom pretekov nie úplne porovnateľné, určite to stojí za zmienku.

Desať jazdcov vyhralo double Giro-Tour, vrátane Eddyho Merckxa, Fausta Coppyho a Jacquesa Anquetila, a niekoľko ďalších vyhralo dvojicu Tour-Vuelta, ale nikto nezvíťazil vo všetkých troch.

Giro, Tour aj Vuelty vyhrala Van Vleuten so suverénnym náskokom. Na Gire vyhrala dve etapy a celkovo mala náskok 1:52 min pred druhou, 24-ročnou Martou Cavalli. Na Tour de France vyhrala s odstupom 3:48 min pred druhou 25-ročnou Demi Vollering, pričom vyhrala tiež dve etapy. Na Vuelte sa tešila z jedného etapového víťazstva a pred druhou Elisou Longo Borghini mala celkovo náskok 1:44 min.

Annemiek van Vleuten zavŕšila úspešnú sezónu víťazstvom dúhového dresu na Majstrovstvách sveta v Austrálii.

Momentálne má na konte 98 profesionálnych víťazstiev v cestnej cyklistike a v kariére plánuje pokračovať už iba budúci rok. No bude to krásna posledná sezóna v dúhovom drese.

„Bola som iba domestik so zlomeným lakťom“

„Dnes som bola iba domestik. So zlomeným lakťom. A teraz som majsterka sveta,“ povedala Van Vleuten po víťazstve v Austrálii, pretože sama absolútne nečakala, že by mohla vyhrať.

V závere pretekov to skôr vyzeralo na šprint vedúcej skupiny a Van Vleuten skôr pôsobila ako outsider, pretože nedokázala rýchlo reagovať na zrýchlenia iných pretekárok a bolo zrejmé, že zlomenina jej spôsobuje veľké bolesti.

Prečítajte si tiež

Asi 500 metrov pred cieľom však predviedla Van Vleuten neuveriteľne silný sólo útok z poslednej pozície vedúcej skupiny, na ktorý nedokázal zareagovať nikto. Vytvorila si rozhodujúci náskok a prenasledujúce pretekárky ju síce postupne dobiehali, ale nakoniec prešli cieľom jednu sekundu za Van Vleuten.

„Bolo to peklo. Nemohla som sa ani postaviť zo sedla, ani útočiť v stúpaniach, ako som pôvodne plánovala,“ opísala Van Vleuten jazdu so zlomeným lakťom.

Víťazný útok Annemiek van Vleuten na MS 2022:

Šialený 104 km dlhý sólo únik na MS 2019

Van Vleuten sa však stala majsterkou sveta už po druhýkrát, pričom naposledy vyhrala svetový šampionát v roku 2019 v Yorkshire.

To, že vyhrala je síce obrovský úspech, ale v tomto prípade je ešte dôležitejšie, akým spôsobom vyhrala.

Annemiek van Vleuten totiž predviedla viac ako 104km dlhý sólo únik, keď v stúpaní už po úvodných 40km zrýchlila a nikomu zo súperiek sa nepodarilo na tento útok zareagovať.

Najlepšia napriek ťažkým zraneniam

Ani takej skúsenej cyklistke ako je Annemiek van Vleuten sa nevyhýbajú zranenia. Okrem toho, že vyhrala titul majsterky sveta so zlomeným lakťom, si koncom apríla počas tréningu zlomila zápästie, čo ju vyradilo na štyri týždne.

V roku 2021 utrpela zlomeninu panvy aj lopatky pri páde na Paríž-Roubaix a musela oddychovať dva mesiace.

V roku 2018 si zlomila vrchnú časť holennej kosti pri páde na majstrovstvách sveta v roku 2018. Pád prišiel 42 km pred cieľom, no napriek tomu preteky dokončila a skončila dokonca na siedmom mieste. Po pretekoch pre zranenie nevedela chodiť a musela si sadnúť na invalidný vozík. Musela podstúpiť operáciu a na bicykel opäť sadla a začala zľahka trénovať mesiac po operácii.

Hrozivý pád na olympiáde v Riu

Annemiek van Vleuten reprezentovala Holadnsko aj na Olympiáde v Rio de Janeiro 2016, kde mala ambíciu na zisk zlatej medaily. Plány jej však prekazil 10km pred cieľom hrozný pád, pri ktorom utrpela ťažké zranenia.

Do ostrej pravotočivej zákruty vošla v príliš vysokej rýchlosti a keď sa snažila zabrzdiť, bolo už neskoro, dostala šmyk na zadnom kolese a následne preletela cez bicykel, hlavou dopadla na hranicu cesty, kde vrazila do obrubníku. Po páde zostala bez pohybu ležať.

Van Vleuten si pri páde, z ktorého idú po chrbte zimomriavky, zlomila časti troch stavcov, utrpela otras mozgu a početné pomliaždeniny po celom tele. Holanďanka mala šťastie v nešťastí, že vôbec tento pád prežila.

„Mohla som vyhrať zlatú medailu. Urobila som však hlúpu, veľmi hlúpu chybu. Mala som šťastie, že to dopadlo, ako to dopadlo,“ povedala.

Pád Annemiek van Vleuten na Olympiáde v Riu 2016:

Pád v Riu ju ‚nakopol‘

Pád na Olympiáde v Riu bol pre Annemiek van Vleuten paradoxne akýmsi štartom jej úspešnej kariéry. Mnohí športovci sa po ťažkých úrazoch ťažko dostávajú späť do pretekového tempa a čelia psychologickým blokom.

U Annemiek to neplatilo a už mesiac po páde štartovala na pretekoch Lotto Belgium Tours, kde vyhrala prológ aj celkové hodnotenie.

„Neviem, čo by sa stalo, keby vyhrala v Riu, ale určite bola ‚hladná‘ za titulom. Ten pád jej jednoznačne naštartoval kariéru,“ povedal jej tréner Gene Bates z tímu Orica-Scott.

Najlepšia cyklistka súčasnosti (i budúcnosti)

Je najstaršia majsterka sveta. Vyhrala všetky preteky Grand Tour aj Majstrovstvá sveta v jednej sezóne. Dokáže vyhrávať viacdňové etapové preteky aj ťažké belgické klasiky.

Annemiek van Vleuten síce na konci budúceho roku končí s profesionálnou kariérou, avšak jej rekordné úspechy sa budú prekonávať len ťažko.

Aktuality

Včera 17:07 Musíte vidieť: Postapokalyptické freeride rodeo v podaní Jakuba Vencla.

Tak by sa v skratke dalo charakterizovať nové video tohto českého slopestyle jazdca a freeridera. Kulisy bane dodávajú celému projektu poriadnu dávku atmosféry a toto video naozaj stojí za to, aby ste si ho pustili viackrát.

22.04.2024 Fotogaléria: Pozrite si najlepšie zábery z 2. kola svetového pohára XCO v brazílskej Araxá.

Najmä mužské preteky boli mimoriadne napínavé a rozhodlo sa v nich až v záverečnom šprinte štyroch pretekárov. Najrýchlejším v ňom bol dánsky jazdec Simon Andreassen. V ženách preteky ovládla Haley Batten, ktorá o svojom víťazstve rozhodla v poslednom kole.

22.04.2024 Janka Keseg Števková a Martina Krahulcová skončili v etapových pretekoch Epic Series 4 Islands na vynikajúcom 3. mieste (+video).

Preteky pozostávali z prológu a 4 etáp na štyrpoch rôznych chorvátskych ostrovoch. Slovenským pretekárkam v tíme 8capital sa prológ aj každú z etáp podarilo dokončiť na 3. mieste a celkovo z toho bolo taktiež tretie miesto.

22.04.2024 Haley Batten a Simon Andreassen vyhrali preteky svetového pohára XCO v brazílskej Araxá (+galéria).

Američanka Haley Batten zaznamenala perfektný víkend, keď sa jej po sobotných pretekov v Short Tracku (XCC) podarilo zvíťaziť aj v disciplíne Cross-Country Olympic (XCO) a víťazku prvého kola Jenny Rissveds zdolala po ich vzájomnom súboji plnom útokov v poslednom kole. Medzi mužmi bol najrýchlejším Simon Andreassen, ktorý využil mechanický problém Victora Koretzkyho, ktorého v záverečnom šprinte porazil.

21.04.2024 Tadej Pogačar vyhral Liège-Bastogne-Liège po 35 km sóle. Van der Poel vybojoval v šprinte tretie miesto.

Pogačar zaútočil v stúpaní Côte de La Redoute, na jeho zrýchlenie nedokázal nikto zareagovať a svoje sólo dotiahol úspešne až do cieľa. Druhý finišoval Romain Bardet, ktorý sa oddelil z vedúcej skupiny a 14 km pred cieľom a v šprinte o tretie miesto bol najrýchlejší Mathieu van der Poel.

Zavrieť reklamu