Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Novinky

Španiel Olano aj napriek defektu porazil Pantaniho aj Induriana a vyhral Majstrovstvá sveta 1995 (+video)

Abraham Olano bol prvým Španielom, ktorý vyhral dúhový dres majstra sveta v cestnej cyklistike. A tiež prvým a posledným cyklistom, ktorý vyhral svetový šampionát na defekte.
Martin Sarvaš
Španiel Olano aj napriek defektu porazil Pantaniho aj Induriana a vyhral Majstrovstvá sveta 1995 (+video)

Cestné Majstrovstvá sveta v cestnej cyklistike v Kolumbii v roku 1995 sa považovali za jeden z najťažších okruhov vôbec, so sériou ťažkých stúpaní, ktoré cyklistom „lámali“ nohy.

Trať mala dĺžku 265,5 km a prevýšenie šialených 5319 metrov. Jazdci sa však vôbec nešetrili a víťaz prešiel cieľom po viac ako siedmich hodinách s priemernou rýchlosťou 37 km/h.

Španiel a obrovská legenda cyklistiky Miguel Indurian, ktorý v tom roku vyhral Giro a Tour, chcel získať trojitú korunu, ktorú vyhrali iba skvelí Eddy Merckx a Stephen Roche.

Ale bol to napokon Indurianov tímový kolega Abraham Olano, ktorý v Duitame zvíťazil. A podarilo sa mu to na defekte.

Olano dostal defekt 2km pred cieľom:

Ako preteky postupovali, stále viac a viac jazdcov odstupovalo, takže v cieli bojovala veľmi elitná skupina jazdcov. Cyklisti vyšli na vrchol stúpania El Cogollo, ktoré ich vynieslo až do nadmorskej výšky 2850 m.

Cieľovou čiarou prešlo iba 20 pretekárov, pričom a štarte ich bolo 106.

Pozrite si tiež

V poslednom úniku dňa bola pätica jazdco Indurain, Olano, Marco Pantani, Pascal Richard a Mauro Gianetti.

Olano si po sólo útoku 17 km pred cieľom vytvoril náskok štyridsiatich sekúnd a zdalo sa, že víťazstvo je jeho. Ale keď do cieľa zostávali posledné dva kilometre, prišla katastrofa: Olano dostal defekt.

Španiel nemal čas riskovať výmenu kolesa. Namiesto toho jazdil s defektom na ráfiku cez zákruty, pričom dával pozor, aby nespadol alebo „nevyzul“ pneumatiku z ráfiku.

Je to neuveriteľné, ale podarilo sa mu zostať na čele a získať víťazstvo. O pol minúty neskôr predstihol Indurain v závre Pantaniho a Gianettiho a vytvoril tak španielsku dvojku na najvyšších stupňoch pódia. Tretí skončil napokon Pantani.

Abraham Olano dosiahol počas kariéry 44 profesionálnych víťazstiev, no v Kolumbii na defekte dosiahol svoje najväčšie víťazstvo v kariére.

A bolo to po prvý a pravdepodobne aj poslednýkrát, čo sa niekomu podarilo vyhrať majstrovstvá sveta na defekte.

Záznam Majstrovstiev sveta v cestnej cyklistike z roku 1996:

Aktuality

15:42 Kultová značka bicyklov Kona je na predaj.

Do problémov sa dostal ďalší veľký a svetoznámy výrobca bicyklov Kona Bikes. Táto pôvodne kanadská značka bola ústrednou v cyklistickom boome počas 90. rokov. Aktuálne však prechádza turbulentným obdobím s neistou budúcnosťou.

15:10 Preteky Okolo Slovenska prevedú jazdcov z Podunajskej nížiny až po Tatry a nový je okrem trate aj ich termín.

68. ročník medzinárodných pretekov Okolo Slovenska sa uskutoční od 26. do 30. júna. Pozostávať bude z úvodnej tímovej časovky a následných štyroch etáp. Svoju účasť v pretekoch potvrdili tri tímy World Tour a sedem profesionálnych kontinentálnych tímov a desať kontinentálnych tímov, ktoré sa pobijú o UCI body.

11:02 Preteky 1. kola KENNY Slovenského pohára v endure na Baťovych trailoch v Partizánskom sú zrušené.

Organizátori museli k tomuto kroku pristúpiť, kvôli šíreniu sa afrického moru ošípaných v tejto a v priľahlých lokalitách.

Včera 17:07 Musíte vidieť: Postapokalyptické freeride rodeo v podaní Jakuba Vencla.

Tak by sa v skratke dalo charakterizovať nové video tohto českého slopestyle jazdca a freeridera. Kulisy bane dodávajú celému projektu poriadnu dávku atmosféry a toto video naozaj stojí za to, aby ste si ho pustili viackrát.

22.04.2024 Fotogaléria: Pozrite si najlepšie zábery z 2. kola svetového pohára XCO v brazílskej Araxá.

Najmä mužské preteky boli mimoriadne napínavé a rozhodlo sa v nich až v záverečnom šprinte štyroch pretekárov. Najrýchlejším v ňom bol dánsky jazdec Simon Andreassen. V ženách preteky ovládla Haley Batten, ktorá o svojom víťazstve rozhodla v poslednom kole.

Zavrieť reklamu