Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Novinky

Fabio Jakobsen vyhral cestné Majstrovstvá Európy

Arnaud Démare a Tim Merlier obsadili zvyšné pódiové priečky.
Martin Sarvaš
Fabio Jakobsen vyhral cestné Majstrovstvá Európy

Holandský cyklista Fabio Jakobsen predviedol skvelý šprint a vyhral elitné mužské cestné preteky na majstrovstvách Európy v Mníchove pred Arnaudom Démareom (Francúzsko) a Timom Merlierom (Belgicko).

Zo Slovákov sa najlepšie umiestnil Matúš Štoček, ktorý prišiel do cieľa na 35. mieste v skupine 15 sekúnd za víťazom.

Všeobecne sa očakávalo, že preteky na 208 km sa skončia hromadným šprintom, a tak sa aj potvrdilo, že na titul sa pripravil výber najrýchlejších pretekárov kontinentu. Jakobsen ešte pred pretekmi určil svojho budúceho tímového kolegu z QuickStepu Merliera za muža, ktorého treba poraziť, a na začiatku šprintu išiel „zavesený“ práve na jeho kolese.

Merlier však začal svoj šprint priskoro a nedokázal zareagovať, keď okolo neho Jakobsen suverénne prešiel vo vyššej rýchlosti. Démare sa medzitým rýchlo približoval na druhej strane cesty a napokon skončil na druhom mieste pred Merlierom.

„Ako tímoví kolegovia síce spolu veľa nepretekáme, ale myslím si, že sme mali dobrý plán. Každý odviedol svoju prácu a vynaložil obrovské úsilie, aby ma tu dostal do dobrej pozície. Posledný jazdec predo mnou Danny van Poppel odviedol neuveriteľnú prácu a dostal ma do rýchlosti za koleso Tima Merliera,“ opísal šprint Jakobsen.

„Už pred pretekmi som si myslel, že Tim bude môj najväčší konkurent, obaja sme špičkoví šprintéri. Skryl som sa zaňho a potom som ho dokázal predbehnúť. Som veľmi šťastný, že som majster Európy,“ dodal 25-ročný Holanďan.

Fabio Jakobsen má skvelú sezónu a pripísal si už 12. víťazstvo v roku 2022, pričom tento rok sa mu podarilo dosiahnuť aj jeho prvé etapové víťazstvo na Tour de France.

Pozrite si tiež

Pretekár tímu Quick-Step Alpha Vinyl neustále dokazuje, že je obrovský bojovník, keďže len pred dvomi rokmi utrpel vážne zranenia pri páde v závere prvej etapy pretekov Okolo Poľska.

Dylan Groenewegen vytlačil Jakobsena do bočných zábran a holandský cyklista vrazil v plnej rýchlosti do zábran (video z incidentu). Jakobsen utrpel vážne poranenia hlavy, mal rozdrvenú sánku, poškodené horné dýchacie cesty a stratil veľa krvi.

Jakobsen absolvoval viacero operácií a dlhý proces rehabilitácií. Na bicykli začal zľahka trénovať v novembri 2020 a prvé preteky absolvoval v apríli 2021.

Okrem víťazstiev ukázal  svoju silu aj v ťažkej horskej etape na Tour, v ktorej prišiel do cieľa 17 sekúnd pred limitom.

Záverečných 10km:

https://www.youtube.com/watch?v=nNel7109s08&ab_channel=AllCycling

Majstrovstvá Európy v cestnej cyklistike, Mníchov 2022

Aktuality

16:43 Birell Bikefest 2024: Registrácia testovacích bicyklov je spustená!

Na webe bikefest.biker.sk pristáli prvé testovacie bicykle od značiek CTM, Forbidden, Rocky Mountain, či Wilier, no po prvýkrát si môžete rezervovať na testovanie aj cyklistické tretry. Prinesie ich so sebou Shimano.

16:38 Najhoršia bola prvá polhodina. Wout van Aert opisuje pád, pri ktorom utrpel zlomeniny rebier, kľúčnej aj hrudnej kosti.

Van Aert utrpel najhoršie zranenia zo všetkých pretekárov, ktorí skončili na zemi pri hromadnom páde na klasike Dwars door Vlaandren.

14:14 Foto: Ako to vyzeralo na prezentácii tímov na Giro d’Italia 2024.

176 jazdcov z 22 tímov má za sebou prezentáciu a najbližšie tri týždne ich čaká 21 etáp s celkovou dĺžkou 3 408 km a prevýšením 44 650 metrov.

13:49 Foto: Tím EF Education musel na Giro d’Italia vymeniť ružové dresy za čierne.

Keďže ružový dres symbolizuje lídra na Gire, americký tím musel zmeniť farbu dresov, aby sa nemýlili s vedúcim jazdcom celkovej klasifikácie.

11:37 Slovenská polícia spustila absurdnú kampaň: Buď cyklista, nie egoista.

Minulý rok zomrelo na Slovensku 13 cyklistov a došlo k stovkám nehôd. Napriek tomu polícia nevyzýva k ohľaduplnosti vodičov áut voči cyklistom, ale naopak, cyklistov kritizuje už v slogane kampane.

Zavrieť reklamu