Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Novinky

Fabio Jakobsen na Tour opäť ukázal, aký je bojovník. Do cieľa ťažkej horskej etapy prišiel 17 sekúnd pred limitom

Pred dvomi rokmi bojoval o život po hrozivom páde v šprinte. Nevzdal sa a dnes bude bojovať o druhé etapové víťazstvo na Tour de France.
Martin Sarvaš
Fabio Jakobsen na Tour opäť ukázal, aký je bojovník. Do cieľa ťažkej horskej etapy prišiel 17 sekúnd pred limitom

Vyčerpaný Fabio Jakobsen v cieli 17. etapy Tour de France 2022. Foto: Quick-Step Alpha Vinyl

Fabio Jakobsen je v skvelej forme, v súčasnosti je hlavým šprintérom tímu Quick-Step Alpha Vinyl a na Tour de France dostal prednosť pred Markom Cavendishom.

V druhej etape si pripísal svoje prvé etapové víťazstvo na Tour de France v kariére, čo bolo pre 25-ročného Holanďana obrovským zadosťučinením po tom, čo sa mu stalo v roku 2020.

Jakobsen utrpel pred dvomi rokmi vážne zranenia pri páde v závere prvej etapy pretekov Okolo Poľska. Dylan Groenewegen vytlačil Jakobsena do bočných zábran a holandský cyklista vrazil v plnej rýchlosti do zábran (video z incidentu). Jakobsen utrpel vážne poranenia hlavy, mal rozdrvenú sánku, poškodené horné dýchacie cesty a stratil veľa krvi.

Jakobsen absolvoval viacero operácií a dlhý proces rehabilitácií. Na bicykli začal zľahka trénovať v novembri 2020 a prvé preteky absolvoval v apríli 2021.

V prebiehajúcej sezóne 2022 má na konte už 11 víťazstiev vrátane etapy na Tour, v ktorej prešprintoval Wouta van Aerta i Madsa Pedersena. Peter Sagan skonči šiesty.

„Dnešný deň je neuveriteľný. Pre mňa to bol dlhý proces krok za krokom. Na ceste mi pomohlo veľa ľudí. Toto je odplata, aby videli, že to nebolo nadarmo. Som šťastný, že ma stále baví jazdiť na bicykli a pretekať a našťastie stále môžem vyhrať. Je to úžasný deň a rád by som sa poďakoval všetkým ľuďom, ktorí mi tu pomohli,“ povedal Jakobsen po výhre druhej etapy.

Fabio Jakobsen sa však dostal do problémov v ťažkej horskej 17. etape s prevýšením 3364 metrov a takmer nestihol časový limit.

Ak by prišiel do cieľa po limite, na Tour de France by skončil. Jakobsen sa však nevzdal a bojoval až do posledného metra, zatiaľ čo naňho kričali tímoví spolujazdci cez vysielačku a tesne pred cieľom aj bez vysielačky.

Cieľovou čiarou napokon prešiel 17 sekúnd pred limitom (36:48 min za víťazom Tadejom Pogačarom) a vyčerpaný sa zvalil na bariéry.

„Keď sme spolu šliapali v kopci, z jeho tváre som videl, že je naozaj už zlomený,“ povedal Florian Sénéchal, spolujazdec Jakobsena.

„Naozaj sa nikdy nevzdáva. Je to môj priateľ. Dnes som s ním zostal, ako vždy a chcem ísť preňho na maximum. Povedal som mu, aby posunul svoje limity pre rodinu a spolujazdcov.“

„To, že prekročil časový limit o pár sekúnd, to je Tour de France. Takto môže šprintovať na Champs-Élysées,“ dodal Sénéchal.

Fabio Jakobsen je veľkým favoritom v dnešnej 19. etape i v záverečnej nedeľnej etape Tour de France 2022.

Aktuality

14:14 Foto: Ako to vyzeralo na prezentácii tímov na Giro d’Italia 2024.

176 jazdcov z 22 tímov má za sebou prezentáciu a najbližšie tri týždne ich čaká 21 etáp s celkovou dĺžkou 3 408 km a prevýšením 44 650 metrov.

13:49 Foto: Tím EF Education musel na Giro d’Italia vymeniť ružové dresy za čierne.

Keďže ružový dres symbolizuje lídra na Gire, americký tím musel zmeniť farbu dresov, aby sa nemýlili s vedúcim jazdcom celkovej klasifikácie.

11:37 Slovenská polícia spustila absurdnú kampaň: Buď cyklista, nie egoista.

Minulý rok zomrelo na Slovensku 13 cyklistov a došlo k stovkám nehôd. Napriek tomu polícia nevyzýva k ohľaduplnosti vodičov áut voči cyklistom, ale naopak, cyklistov kritizuje už v slogane kampane.

10:30 Giro d’Italia 2024: Detaily trasy & dĺžky, prevýšenia a profily všetkých etáp.

Trasa Giro d’Italia 2024 je výrazne ľahšia v porovnaní s predošlými rokmi, ale stále sa môžeme tešiť na legendárne stúpania Mortirolo či Stelvio.

09:31 Red Bull-Bora-Hansgrohe bude nový názov nemeckého tímu od Tour de France 2024.

„S príchodom Red Bullu máme veľké, veľké ciele a Tour de France nie je jediným cieľom,“ hovorí šéf tímu Ralph Denk, pričom cieľom je stať sa najlepším tímom na svete.

Zavrieť reklamu