Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Novinky

V polovici cyklistickej sezóny prichádza čas premyslieť si, ktorá časť výbavy potrebuje upgrade

Ak rozmýšľate kde minúť ťažko zarobené peniaze, poradíme vám.
Matúš Bušík
V polovici cyklistickej sezóny prichádza čas premyslieť si, ktorá časť výbavy potrebuje upgrade

Nohavice Specialized Butter Gravity a dres Butter Trail jersey

Nie je žiadnym tajomstvom, že väčšina horských cyklistov, aspoň tých orientovaných na gravity disciplíny by najradšej jazdila aspoň z polovice tak rýchlo ako Loic Bruni.

Každopádne je to asi utopistická predstava, ale Specialized prišiel na trh so súpravou oblečenia, vďaka ktorej ako Loic budete aspoň vyzerať.

Nohavice sú založené na trailovom dizajne značky, no s extra ochrannými prvkami. Tkanina je vyrobená z Cordury a elastanu pre spojenie pohodlia a odolnosti. Ochranné prvky nad kolenom by mali lepšie odolávať roztrhnutiu pri nárazoch.

Nachádzajú sa na nich laserom vyrezávané malé otvory, ktoré zvyšujú ich priedušnosť. Na páse nájdeme nastaviteľný clip, vďaka ktorému sa nohavice udržia na svojom mieste a budú vám dokonale sedieť.

Specialized hovorí, že strih je dostatočne voľný a poskytuje priestor na nosenie kolenných chráničov alebo cyklistickej vložky, ale stále je dostatočne slim, aby sa zabránilo ich zachytávaniu o sedlo.

Nohavice majú zúžený strih v okolí členkov, tak aby zbytočne neplantali.

Jediná vec, ktorá im chýba sú vrecká, tu sa prejavilo, že tieto nohavice sú pretekárske a vhodné teda skôr do bikeparku ako na každodenné výjazdy.

Cena nohavíc je 150 €.

Dres Butter Trail má ležérnejší strih ako pretekárske nohavice, takže by mal poskytovať dostatok pohodlia na bicykli aj mimo neho.

Specialized ho vyrobil z tkaniny MiniR, o ktorej značka tvrdí, že odráža slnko, aby vás udržal v chlade. Uvádza sa tiež, že poskytuje ochranu proti UV 50+, o ktorej sa tvrdí, že odvádza viac ako 98 percent škodlivých UVA a UVB lúčov.

Príjemná a mäkká látka pozostáva z 80 percent polyesteru, 14 percent bavlny a 6 percent spandexu. Dres je vybavený sieťovaným pásikom, ktorý sa tiahne cez rameno a po rukávoch pre väčšiu priedušnosť.

Dres vás vyjde na 60 €.

SPD pedále Acros

Tieto pedále od spoločnosti Acros nie sú len štandardnými SPD pedálmi. Majú v sebe šikovný trik,  vďaka ktorému viete meniť šírku postoja (vzdialenosť ku kľukám) a  môžete ju nastaviť o 5 mm na každom pedáli zmenou polohy rozpery na osi vo vnútri tela pedálu.

To vám umožní vyladiť vašu pozíciu pri šliapaní, čo vám pomôže zvýšiť efektivitu šliapania alebo vám poskytne viac stability na trailoch. Navyše to môže pomôcť tým, ktorí majú širší postoj, aby sa minimalizovalo trenie päty o zadnú stavbu.

Pedále sa dodávajú v dvoch prevedeniach. Pedále s úzkou oskou 52 mm a štandardné pedále so šírkou osky 57 mm, tie vážia 475 g.

Ako už bolo spomenuté, tieto pedále používajú mechanizmus kompatibilný so zarážkou SPD (Shimano Pedaling Dynamics) s možnosťou nastavenia napätia. Môžete si rýchlo prispôsobiť preferovanú pevnosť pedálov a ľahko nájsť náhradné kufre.

Hliníkové telo má štyri piny, dva na každej strane v prednej časti tela pedálu. Tie zvyšujú priľnavosť pri jazde bez klipu. Ložiská a puzdrá sú utesnené trikrát, čo udrží nečistoty mimo nich a zabezpečia voľné otáčanie sa.

Cena: 119,95 €

Leatt AirFlex chrániče kolien

Leatt AirFlex sú vyrobené pre pohodlie pri šliapaní a zároveň ponúkajú slušnú ochranu. Ochráni vás gelová výplň Leatt’s AirFlex Gel a takzvané slideri chrániče kolien z tvrdého materiálu. Chrániče spĺňajú normu EN 1621-1.

Tvrdený plast je umiestnený okolo kolena a hornej časti holene, ale neposkytuje žiadnu bočnú ochranu.

Perforovaná výplň je všitá vo vnútri vopred zakriveného „rukávu“, ktorý je vyrobený z elastickej tkaniny Leatt MoistureCool a AirMesh, ktoré poskytujú celodenné pohodlie a ventiláciu. Chrániče sú vďaka použitým materiálom veľmi dobre prispôsobiteľné a strečové.

Silikónový prúžok okolo hornej manžety by im mal pomôcť udržať sa na mieste. Sú navrhnuté tak, aby pomáhali predchádzať menším úrazom, sú najľahšími chráničmi v rade Leatt a sú vhodné na jazdu na trailoch.

Chrániče sú dostupné vo veľkostiach S až XXL a ich cena je 85 €.

Goodyear Newton MTF a MTR Enduro plášte

Nový rad pneumatík Goodyear Newton MTF a MTR pokrýva portfólio agresívnych plášťov značky pre horské bicykle. Týka sa to disciplín trail, enduro a downhill.

Vzor plášťa zostáva rovnaký pre každú z disciplín, avšak zmesi a bočnice plášťa sa líšia v závislosti od požiadaviek na konkrétnu disciplínu.

Pneumatiky Newton MTF a MTR Enduro používajú dvojvrstvovú konštrukciu 120 TPI s butylovou vrstvou v plášti, ktorá zvyšuje ochranu pred prerezaním a zodratím plášťa a pomáha poskytovať oporu bočnej stene. Túto konštrukciu nájdete napríklad na plášťoch Maxxis DoubleDown.

Goodyear používa trojitú zmes Grip 3, ktorá je zložením podobná tej v plášťoch Maxxis – 3C.

Pneumatiky Newton MTF používajú zmesi 40/42/60a, zatiaľ čo pneumatiky Newton MTR používajú zmesi 40/50/60a. Pevnejšia guma 60a tvorí základ pre bloky plášťa. Tá je pokrytá stredne tvrdou gumou na stredovom paneli, ktorá zabezpečuje lepšie odvaľovanie a odolnosť. A najmäkšia guma 40a na okrajoch pneumatiky maximalizuje jej priľnavosť v zákrutách.

Vzory plášťov a profily pneumatík boli vyvinuté tak, aby poskytovali čo najlepšie využitie pre každý typ plášťa. Inšpiráciu čerpali z motokrosových pneumatík. Pneumatika Newton MTF (predný plášť) má okrúhlejší profil a šikmé stredové štuple, aby sa minimalizoval valivý odpor.

Jednotlivé štuple sú rozložené ďalej od seba, aby poskytovali maximálnu trakciu v podmienkach od voľného prachu až po mokrú hlinu.

Newton MTR (zadný plášť) má plochejší prierez, aby maximalizoval tvar kontaktnej plochy, čím sa zlepšuje brzdenie a akcelerácia. Štuple sú umiestnené bližšie k sebe, čo znižuje valivý odpor.

Pneumatika MTR je dostupná v rozmeroch 27,5×2,4 palca, 27,5×2,6 palca a 29×2,4 palca.

MTF sa dodáva s rozmermi 27,5 × 2,5 palca a 29 × 2,5 palca.

Tieto enduro verzie, ktoré majú veľmi podobný dizajn ako plášte Maxxis DoubleDown, nie sú najľahšími. Náš Newton MTF váži 1 415 g (29 × 2,5 palca) a Newton MTR 1 255 g (29 × 2,4 palca).

Ich cena sa pohybuje na úrovni 65 € za plášť.

Aktuality

12:04 Peter Sagan na Giro d’Italia: Jeden z najlepších výkonov v kariére a honba za cyklámenovým dresom.

„Keď sa to konečne upokojilo, začal som hrať mŕtveho chrobáka. Cítil som, že sa mi ide dobre a chcel som sa trochu pohrať s ich hlavami, aby si mysleli, že nevládzem,“ opisuje Peter Sagan desiatu etapu na Gire v roku 2020, ktorú vyhral po 133 km v úniku a 12-kilometrovom sóle.

11:03 Fox chystá aero kombinézu pre zjazd. Čo sa píše o zjazdovom oblečení v pravidlách UCI?

V pravidlách UCI sa píše, že kombinézy v zjazde nie sú povolené, takže je otázne, či pretekárky a pretekári sponzorovaný Foxom budú môcť používať tieto kombinézy aj na pretekoch.

10:28 Kristen Faulkner vyhrala po záverečnom úniku 4. etapu Vuelta España Femenina.

Američanka zaútočila 5,8 km pred cieľom a svoje sólo dotiahla úspešne až do cieľa. V šprinte o druhé miesto bola najrýchlejšia Georgia Baker pred dvojicou Marianne Vos a Blanka Vas. Do vedenia celkovej klasifikácie sa posunula Marianne Vos.

09:09 Maxim Van Gils vyhral v šprinte klasiku Eschborn-Frankfurt.

Na druhom mieste skončil Alex Aranburu a tretí finišoval Riley Sheehan.

30.04.2024 Video: Prvé kolo Slovenského pohára XCO v Drozdove poznačili extrémne podmienky na trati.

Pretekári to vôbec nemali ľahké a počas víkendu sa museli vysporiadať s náročnými podmienkami na trati. Dážď, blato a zima skúšali pretekárov, ktorí to naozaj nemali ľahké. Z víťazstva v elitných kategóriách sa tešili poľskí pretekári Filip Helta a Gabriela Wojtyla. Zo slovenských jazdcov skončili najlepšie Matej Ulík na druhom mieste a Tereza Kurnická, ktorá obsadila 7. priečku.

Zavrieť reklamu