Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Novinky

Alberto Bettiol má najfarebnejší bicykel na Tour de France 2022

Na dizajne Cannondale SystemSix Hi-Mod sa podieľali spoločnosti Rapha a Palace.
Matúš Bušík
Alberto Bettiol má najfarebnejší bicykel na Tour de France 2022

Ocenenie za najkrikľavejší bicykel na Tour de France bolo udelené ešte pred začiatkom pretekov v Kodani, po tom, čo tím EF Education-EasyPost odhalil spoluprácu medzi výrobcom cyklistického oblečenia Rapha a streetwear značkou Palace.

Po tom ako v roku 2020 na dresoch tejto stajne svietila kačička, v roku 2022 tím pritvrdil a dizajn dresov a bikov zdobí drak.

Mali sme možnosť bližšie sa pozrieť na Cannondale SystemSix Hi-Mod z EF Education-EasyPost – a bývalého víťaza Tour of Flanders – Alberta Bettiola.

Rapha x Palace (x Cannondale)

Dizajn je predovšetkým spoluprácou medzi Rapha a Palace, aj keď sa vzťahuje aj na bicykle tímu Cannondale.

Dizajn okorenený drakom bude použitý aj na dresoch a bicykloch ženského tímu EF-Education TIBCO-SVB a je oslavou Tour de France Femmes, prvých ženských etapových pretekov Tour de France po 33 rokoch.

Preteky sa začínajú 24. júla, posledný deň mužskej Tour de France, a pretekárky počas ôsmich dní prejdú 1 029 km, počnúc Parížom, kde sa končia mužské preteky a končiac výstupom na La Planche des Belles Filles.

Kľúčové prvky dizajnu sú umiestnené na sedlovej trubke Cannondaleu a sú nimi symbol draka a Venuše (znak ženského pohlavia).

Farby prechádzajú od ružovej cez bielau, modrú až fialovú spredu dozadu. Na bicykli je umiestnených množstvo  menších detailov, ktoré môžete obdivovať, vrátane dračích pazúrov umiestnených pri prevodníku.

Všetko funguje

Nafotili sme Bettiolov SystemSix, ale Talian tiež používa Cannondale SuperSix Evo Hi-Mod, pričom si vyberá medzi aero bicyklom a ľahkým všestranným bikom.

SystemSix bol uvedený na trh v roku 2018 a v tom čase ho spoločnosť Cannondale vyhlásila za najrýchlejší cestný bicykel, ktorý vyhovuje normám UCI.

Štyri roky od uvedenia na trh a napriek predstaveniu nových cestných aerobikov na tohtoročnej Tour, vrátane najnovších Trek Madone SLR a Scott Foil RC, Bettiolov Cannondale stále nesie všetky znaky moderného aero stroja.

Pripravený na Tour

Pokiaľ ide o špecifikáci, Bettiolov bicykel je osadený kombináciou komponentov Shimano Dura-Ace Di2 a FSA v celom hnacom ústrojenstve.

12-rýchlostné radenie, prehadzovačka a kazeta pochádzajú z rady Shimano Dura-Ace R9200 (spolu s brzdami). Zatiaľ čo vpredu nájdeme kombináciu 54/40t FSA prevodníkov s FSA SL-K Light kľukami.

Nenájdeme tu žiadny merač výkonu – bolo nám povedané, že Bettiol bežne nepoužíva wattmeter na preteky a iba niekedy na tréning – ale je tu počítač Wahoo Elemnt Bolt (tiež v ružovej farbe) na sledovanie základných údajov.

Kolesá sú Vision Metron SL Disc obuté do bezdušových plášťov Vittoria Corsa Graphene 2.0 v rozmere 28c.

EF Education-EasyPost je jedným z mnohých tímov, ktoré na tohtoročných pretekoch používajú bezdušové plášte. Pekným doplnkom sú aj ružové ventilky od spoločnosti Muc-off.

Čo sa týka sedla, Bettiol sedí na Prologo Scratch M5 s karbónovými koľajničkami.

Používa pedále Wahoo Speedplay Aero, ktoré majú jednostranný dizajn – na rozdiel od bežných pedálov Wahoo Speedplay. Na jednej strane je obvyklé rozhranie Speedplay, do ktorého sa dá pripnúť, a na druhej strane jamkovaný kryt s aerodynamickým profilom.

Aktuality

30.04.2024 Video: Prvé kolo Slovenského pohára XCO v Drozdove poznačili extrémne podmienky na trati.

Pretekári to vôbec nemali ľahké a počas víkendu sa museli vysporiadať s náročnými podmienkami na trati. Dážď, blato a zima skúšali pretekárov, ktorí to naozaj nemali ľahké. Z víťazstva v elitných kategóriách sa tešili poľskí pretekári Filip Helta a Gabriela Wojtyla. Zo slovenských jazdcov skončili najlepšie Matej Ulík na druhom mieste a Tereza Kurnická, ktorá obsadila 7. priečku.

30.04.2024 Tadej Pogačar ide na Giro d’Italia v silnej zostave s jasným cieľom vyhrať ružový dres.

Tím UAE Emirates zverejnil zostavu ôsmich jazdcov pre Giro: Tadej Pogačar, Mikkel Bjerg, Felix Grossschartner, Vegard Stake Laengen, Rafal Majka, Juan Sebastián Molano, Domen Novak a Rui Oliveira.

30.04.2024 Quintanu nazvali „malou zasranou krysou“. Kolumbijčan reaguje na vyjadrenia Gerainta Thomasa a Luka Rowea.

Thomasa a Rowe vyjadrili v podcaste Watts Occurring názor, že Nairo Quintana „by nemal pretekať“. Dôvodom kritiky je jeho pozitívny test na zakázanú látku tramadol na Tour de France 2022.

29.04.2024 Alison Jackson vyhrala v šprinte druhú etapu Vuelta España Femenina, záver poznačili hromadné pády.

Na druhom mieste skončila Blanka Vas (SD Worx – Protime), ktorá sa tiež dostala do vedenia celkovej klasifikácie a tretia finišovala Karlijn Swinkels (UAE ADQ).

29.04.2024 Značka Nike sa stala osobným sponzorom cyklistky Demi Vollering.

„Uvedomujem si svoju úlohu v ženskej cyklistike a ženských športoch všeobecne,“ hovorí o novom partnerstve víťazka Tour de France Femmes.

Zavrieť reklamu