Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Novinky

5 neprehliadnuteľných trendov z Eurobike 2022

3D tlač je na vzostupe, medzi bicyklami dominujú gravel biky.
Matúš Bušík
5 neprehliadnuteľných trendov z Eurobike 2022

V uplynulých dňoch sa vo Frankfurte konala výstava Eurobike 2022, tá priniesla množstvo zaujímavých noviniek, inovatívnych riešení a ukázala trendy súčasnej cyklistiky.

Tými najzásadnejšími sa nám po prejdení festivalu javia neutíchajúci hlad po gravel bicykloch, nové prístupy a poňatie indoor tréningu, novinky v oblasti pohonu a radenia a využívanie 3D tlače na produkciu rôznych komponentov.

Súťaž na poli indoor tréningu

Whoosh! prechádza aj do virtuálnej reality. Zdroj: Ahley Quinlan Bikeradar

Tréning v interiéri sa v posledných rokoch stal silným trhovým nástrojom a počas vrcholenia pandémie Covid-19 zaznamenal pochopiteľný mini-boom.

Nebolo teda prekvapením, keď sa na Eurobike objavilo viacero nových hráčov s konkurenčnými produktmi, ktoré by chceli prevziať hegemóniu akú majú napríklad Zwift, Wahoo SYSTM a TrainerRoad.

Whoosh! zaujal veľkosťou svojho stánku a prezentácie, kde ukázal systém napojený na viacero obrazoviek, ktoré vytvárali 270 stupňový pohľad na tréning.

Jeho používanie je bezplatné, no víťazom vopred organizovaných pretekov ponúka peňažné odmeny, čím posúva profesionálny herný prvok na novú úroveň.

Zatiľ čo holandská značka TrueKinetix predstavila svoj nový TrueTrainer, doplnený vstavaným softvérom, čím vytvorila úplne samostatnú jednotku, ktorá odstraňuje potrebu počítača – jednoducho zapojte do HDMI monitora a môžete ísť.

VirtuPro zaujal svojou prepracovanou grafikou. Zdroj: Ahley Quinlan Bikeradar

Zdá sa, že značky debutujúce na Eurobike, investovali značné prostriedky do zvyšovania realizmu, ktorý ponúka softvér na tréning v interiéri.

Obe Whoosh! aj TrueKinetix zaujali svojou grafikou na obrazovke, ale víťazom v tomto ohľade bol začínajúci systém od VirtuPro. Ten ponúka prepracované detaily krajiny a realistické virtuálne davy.

Navyše, VirtuPro má nový prístup k indoor tréningu, kedy simuluje profesionálne preteky.

Firma uvádza, že čoskoro bude spustená platforma, ktorá ponúka možnosť pretekať proti simulovaným súperom, doplnenú o vydávanie tímových rozkazov, výber pozície vo vláčiku a ďalšie podobné pro vylepšenia.

3D tlač pre všetkých

Tradičné talianske značky prinášajú 21. storočie do najpopulárnejších modelov. Zdroj: Warren Rossiter Bikeradar

Ak ste si mysleli, že sedlá a špeciálne riadidlá na časovku sú limitom technológie 3D tlače, zamyslite sa znova.

Eurobike 2022 ukázal, že túto technológiu využíva stále viac značiek, pričom Selle Italia a Selle San Marco predvádzali svoje nové sedlá, zatiaľ čo Pilot dokonca prišiel na výstavu s kompletným 3D tlačeným titánovým rámom.

Špecialista na cyklistické vložky Elastic Interface predstavil novinku vytlačenú na 3D, čo signalizuje nielen úplne nový prístup k odpruženiu dotykových bodov na bicykli, ale tiež (myslíme si) otvorenie kapitoly personalizovaným dizajnom vložiek do budúcnosti.

A neboli jediní, Endura tiež použila novú 3D tlačenú vložku Matrix EGM do svojho pripravovaného modelu kraťasov 2023 Pro SL Bibshort. Prichádza s deklarovateľnými výhodami okolo priedušnosti a úspory hmotnosti spolu s pohodlím.

Voľne dostupné 3D modely od Hope odkývajú nové možnosti domácej 3D tlače. Zdroj: Warren Rossiter Bikeradar

Okrem toho spoločnosť Hope Tech sprístupnila zadarmo schémy 3D tlače sady nástrojov, ktoré znázorňujú, čo je možné pri domácej 3D tlači.

Nie každý má doma 3D tlačiareň, ale je celkom fajn vidieť, čo je možné, keď značka ponúka návrhy zadarmo.

Alternatívne sady pohonov šliapu na päty tradičným výrobcom

FSA vynovilo systém K-Force. Zdroj: Stan Portus Bikeradar

Napríklad FSA uviedla na trh svoj vynovený 12-rýchlostný systém K-Force WE a predviedla ho na prototype rámu taliansko-taiwanskej značky.

Vyznačuje sa klasicky 12 rýchlostnou kazetou, ale predstavuje aj prepracované vnútorné časti zadnej prehadzovačky. To jej údajne umožňuje prijímať signály radenia priamo z bezdrôtových páčok a zlepšuje presnosť radenia.

Na druhom konci spektra je čínska značka WheelTop, ktorá priniesla svoj aktualizovaný bezdrôtový elektronický systém pohonu série EDS OX, ktorý stojí pôsobivo lacných 365 €. Môžeme predpokladať, že cena pôjde postupne ešte nižšie.

Za to dostanete zadnú prehadzovačku, ploché radenie na horský bicykel a batériu. Prehadzovačka pre cestné bicykle by mohla byť ďalšou v poradí vo vývoji, ak po nej bude dopyt, tvrdí WheelTop.

Lal Bikes a ich nový Supre Drive systém. Zdroj: Jack Luke Bikeradar

Lal Bikes tiež predstavil svoj nový koncept Supre Drive. Ten efektívne rozdeľuje funkcie tradičnej zadnej prehadzovačky a ponúka samostatné napínanie reťaze a presné radenie.

Náboj Powershift spoločnosti Classified pokračuje v napredovaní a spochybňuje budúcnosť prednej prehadzovačky.

Classified Powershift je dvojrýchlostný náboj s vnútorným prevodom, ktorý je možné ovládať elektronicky.

Spoločnosť FFWD oznámila, že teraz bude ponúkať dve zo svojich sád kolies – gravel Drift a cestnú Ryota44 – s možnosťou inštalácie náboja Powershift.

Spoločnosť FFWD uviedla, že bola prvou, ktorá rozsiahlo testovala tento systém v reálnych podmienkach.

A čo gravel, jazdíte?

Schmolke predstavilo svoj nový a prekvapivo ľahký gravel bike Infinity. Zdroj: Warren Rossiter Bikeradar

Pravdepodobne najrýchlejšie rastúci segment nadšencov v tomto odvetví, vývoj gravel bicyklov pokračuje rýchlym tempom, súdiac podľa množstva nových bicyklov a technológií, ktoré sme vo Frankfurte videli.

Najzaujímavejšie novinky v segmente gravel:

  • Ultraľahký Gravel bike Schmolke
  • Gravel bike Fuji, na ktorý si môžete uychtiť energetickú tyčinku alebo bagetu
  • Nové biky Rondo
  • Deda gravel aero riadidlá
  • Špecifické sedla na gravel od Selle Italia, Prologo a Schmolke
  • Zaujímavý systém odrpuženia sedla Cane Creek
  • Pirelli Cinturato gravel plášte
  • Evoc predstavil bikepackingovú kolekciu
  • Keramické vodítko OPSW pre SRAM XPLR
  • Apidura aerodynamické gravel tašky na bicykel
  • Cipollini Ago gravel bike
  • Reynolds G-Series kolesá
  • Shimano RX5 topánky
  • Leatt Trail/Gravel oblečenie a topánky
  • mnoho ďalších

To, čo nás zaráža, nie je len množstvo nových produktov, ktoré prichádzajú na trh, ale aj rozmanitosť technológií.

S gravel aerodynamickými riadidlami Deda a ľahkým bicyklom Schmolke pokrývajúcim výkonnostný koniec spektra a novým Rondo MYLC a odpružením Cane Creek, ktoré ponúkajú väčšiu schopnosť jazdiť v tvrdšom teréne, vývoj v oblasti gravel nebol nikdy rozmanitejší.

To máme aj my!

Trh elktro-bikeov je obrovský, ale podľa čoho si vybrať ten správny systém? Zdroj: Eurobike

Tradične spotrebiteľsky orientovaná časť Eurobiku tvorí len malé percento z celkovej šou.

Obrovský priestor v hale je venovaný originálnym výrobcom, z ktorých mnohí ponúkajú zdanlivo identické produkty.

Pozoruhodný bol najmä počet značiek propagujúcich komponenty elektrických bicyklov, ktoré na prvý pohľad vyzerajú jeden od druhého na nerozoznanie.

Ako presne výrobca bicyklov hľadajúci nový motorový systém určuje, ako sa jeden konkrétny neznačkový nábojový motor líši od druhého, je pre nás záhadou.

Presnejšie povedané, to, ako sa človek rozhodne, od ktorého predajcu si kúpi uvedený rozbočovač, musí byť sizyfovská úloha – trh s elektrickými bicyklami prekvitá a každý rok existuje viac potenciálnych dodávateľov, ktorých treba navštíviť ako kedykoľvek predtým.

Myslíme si, že o pár rokov sa trh s elektrickými komponentami mierne ustáli a v halách Eurobike bude menej priestoru venovanému OE výrobcom.

Aktuality

12:04 Peter Sagan na Giro d’Italia: Jeden z najlepších výkonov v kariére a honba za cyklámenovým dresom.

„Keď sa to konečne upokojilo, začal som hrať mŕtveho chrobáka. Cítil som, že sa mi ide dobre a chcel som sa trochu pohrať s ich hlavami, aby si mysleli, že nevládzem,“ opisuje Peter Sagan desiatu etapu na Gire v roku 2020, ktorú vyhral po 133 km v úniku a 12-kilometrovom sóle.

11:03 Fox chystá aero kombinézu pre zjazd. Čo sa píše o zjazdovom oblečení v pravidlách UCI?

V pravidlách UCI sa píše, že kombinézy v zjazde nie sú povolené, takže je otázne, či pretekárky a pretekári sponzorovaný Foxom budú môcť používať tieto kombinézy aj na pretekoch.

10:28 Kristen Faulkner vyhrala po záverečnom úniku 4. etapu Vuelta España Femenina.

Američanka zaútočila 5,8 km pred cieľom a svoje sólo dotiahla úspešne až do cieľa. V šprinte o druhé miesto bola najrýchlejšia Georgia Baker pred dvojicou Marianne Vos a Blanka Vas. Do vedenia celkovej klasifikácie sa posunula Marianne Vos.

09:09 Maxim Van Gils vyhral v šprinte klasiku Eschborn-Frankfurt.

Na druhom mieste skončil Alex Aranburu a tretí finišoval Riley Sheehan.

30.04.2024 Video: Prvé kolo Slovenského pohára XCO v Drozdove poznačili extrémne podmienky na trati.

Pretekári to vôbec nemali ľahké a počas víkendu sa museli vysporiadať s náročnými podmienkami na trati. Dážď, blato a zima skúšali pretekárov, ktorí to naozaj nemali ľahké. Z víťazstva v elitných kategóriách sa tešili poľskí pretekári Filip Helta a Gabriela Wojtyla. Zo slovenských jazdcov skončili najlepšie Matej Ulík na druhom mieste a Tereza Kurnická, ktorá obsadila 7. priečku.

Zavrieť reklamu