Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Kam na bike

Vrchárska koruna Gemera

Gemer je krásny a zároveň nedocenený región, ktorý stojí za spoznávanie.
Biker
Vrchárska koruna Gemera

Gemer je popretkávaný turistickými chodníkmi a cykloturistickými trasami, takže možnosti ich výberu a kombinácie sú široké.

Turistický ruch tu nie je príliš intenzívny, čo je ale výhodou oproti známejším regiónom Slovenska. Menšia koncentrácia turistov v kombinácii so spomenutou rôznorodosťou a pestrosťou pridáva regiónu ešte viac na atraktivite.

Región Gemer leží na území Banskobystrického a Košického kraja a s rozlohou 4 289 km2 patrí medzi najväčšie na Slovensku.

Na jeho území sa nachádzajú národné parky Muránska planina a Slovenský raj, aj najväčšie krasové územie na Slovensku – Slovenský kras. Na juhu vyniká chránená krajinná oblasť Cerová vrchovina. Svedkov jej sopečného pôvodu stretáva návštevník na každom kroku.

Gemer je bohatý aj na množstvo pamiatok historického a kultúrneho významu. Za zmienku stoja tiež technické pamiatky pripomínajúce slávu „železného srdca Uhorska“, ako nazývali región v minulosti.

Viete, kde sa nachádzajú KVAKOV VŔŠOK, KLEPANÁ SKALA či MARETKINÁ?

Spoznajte aj tieto miesta so zaujímavými názvami vďaka projektu Vrchárska koruna Gemera, ktorý pred rokmi domáci cyklonadšenci spustili po vzore Vrchárskej koruny Valašska.

V rámci tej gemerskej je každý rok stanovených 20 cieľov v regióne Gemer-Malohont, ktoré sú dosiahnuteľné pešo i bicyklom.

Zmyslom celej akcie je vytiahnuť ľudí do prírody a v sedle bicykla alebo pešo spoznávať miesta, ktoré by si možno nevybrali ako cieľ svojho výletu, lebo sú málo známe.

V tomto roku vás ciele Vrchárskej koruny Gemera privedú k dvom hradom, gotickému kostolíku, do sŕdc národných parkov, ale aj na miesta, ktoré sú málo známe aj domácim a poskytujú nádherné výhľady.

Dych berúce výhľady

Najvyššie položený cieľ tohtoročnej Koruny je vrch Volovec s jeho najvyšším bodom Skalisko (1 293 m n. m.), ktorý ponúka úžasný kruhový výhľad na Slovenské rudohorie, Nízke i Vysoké Tatry, planiny Slovenského krasu a Spišský hrad.

Dych berúce výhľady do hĺbok ponúka v blízkosti chaty Maretkiná aj vyhliadka Poludnica, jeden zo štyroch cieľov v Národnom parku Muránska planina.  Ďalšie sú sedlá Burda, Zbojská a tretí najvyššie položený hrad na Slovensku – Muránsky hrad. Ten ale nie je jediný v tomto ročníku.

Zaujímavá, menej náročná trasa vedie k známemu hradu Krásna Hôrka. Z neho budete mať na dohľad aj jednu z planín Národného parku Slovenský kras – Silickú planinu, ktorá ponúka trasu jedinečnou krasovou krajinou pomedzi závrty a škrapy.

Cesta do praveku

Cieľ Alúvium Blhu je na stúpania nenáročný, ale o to fascinujúcejší na prechod. Príjemná asfaltová cesta vedie údolím, v ktorom sa vrátite v čase až do praveku. Takýto pocit vyvoláva toto chránené územie plné obrovských papradí druhu perovník pštrosí.

Nie tak ďaleko sa nachádza ďalší z cieľov, unikátny gotický kostolík za obcou Kraskovo, ktorého fresková výzdoba získala v tomto roku značku Európske kultúrne dedičstvo. Nájdete ho na návrší za rovnomennou obcou ležiacou na náhornej plošine severne od mesta Rimavská Sobota.

Obadovo Očko a ďalšie zvláštnosti

V malohontskej časti regiónu sa nachádza ešte jeden z vrcholov. Východným smerom od mesta Tisovec sa popod vrch Hradová dostanete na miesto so zaujímavým menom Obadovo Očko.

Miest so zvláštnymi názvami je v zozname tohtoročnej Vrchárskej koruny omnoho viac: Malý Kohút – Klepaná skala, Kvakov vŕšok, Čuntava či sedlo Chorepa na samej hranici regiónu medzi obcami Klenovec a Kokava nad Rimavicou.

Zo sedla stojí za pokračovanie výstup lesnou cestou na Laz Slopovo, kde stojí malá rozhľadňa poskytujúca výhľady na Veporské vrchy aj Klenovskú priehradu v údolí.

Neďaleko odtiaľ sa nachádza Mravcov vŕšok, kde zlapali Juraja Jánošíka. Podobnú, no ešte čarovnejšiu atmosféru lazníckych osídlení poskytujú Zdychavské lazy neďaleko mesta Revúca.

Juhozápadne od neho poriadne dupnete do pedálov, aby ste sa dostali po starej baníckej ceste do bývalej baníckej osady Železník ležiacej pod rovnomenným vrchom.

Zašlú slávu tohoto miesta pripomínajú aj stará tančiareň a kolkáreň pod holým nebom či bývalé kino Stachanov, od ktorého si viete užiť krásny zjazd po serpentínach do obce Sirk. V jej blízkosti odporúčame návštevu starej vysokej pece v lokalite Červeňany.

Polovičná koruna či turistická koruna

Pre účastníkov sú okrem hlavnej kategórie v ponuke aj dve vedľajšie kategórie.

Keďže si usporiadatelia uvedomujú, koľko času si bude vyžadovať absolvovať celú Korunu, pripravili pre nadšencov cyklistiky aj polovičnú korunu (10 vybraných cieľových bodov).

Myslia tiež na peších turistov, pre ktorých je určená turistická koruna.

Ako sa dá súťažne zapojiť do Vrchárskej koruny Gemera?
Po dosiahnutí cieľového bodu (vlastnými silami) sa cyklista odfotí na mieste v pozadí s bicyklom. Fotky následne posiela ako dôkaz, že bod dosiahol. Odoslanie poslednej fotky z vrcholu určí jeho poradie v kategórii.

V prvom rade by sa ale tieto výlety mali brať ako zábava a skvelá možnosť spoznávania krás regiónu, nie ako boj o stupne víťazov.

Účastníci sú rozdelení do kategórií:
-Muži 19+
-Ženy 19+
-Rodinný tím (rodič + dieťa, resp. deti do 14 rokov) – tu stačí 10 ľubovoľných vrcholov!
-Najmladší účastník
-Najstarší účastník
-E-bike kategória

Vrcholy treba absolvovať od 1. 5. do 30. 11. 2022

Postrehy či návrhy na zlepšenie môžete zasielať na Facebook alebo mail: vkgemer@gmail.com

Všetky informácie a ciele Vrchárskej koruny Gemera nájdete na: www.vk-gemer.sk

Pre viac inšpirácií na výlety v regióne sledujte Facebook, Instagram a web www.regiongemer.sk 

 

Aktuality

16:01 Kompletne hliníková prehadzovačka? Vivo Cycling ukázali, na čom pracujú.

V súčasnosti dominujú trhu s pohonom a radením dve obrovské spoločnosti Shimano a Sram. To však nebráni menším spoločnostiam pokúsiť sa zabojovať o svojich zákazníkov. S klasickým dizajnom zrejme v tejto konkurencii neuspejete a tak prichádza Vivo Cycling s kompletne hliníkovou prehadzovačkou.

15:05 Canyon predstavil Neuron:ONfly, ide o vôbec prvý ľahký e-bike nemeckej značky.

Na jeho zostavenie využili v Canyon ľahký motor Bosch Performance Line SX, a tento bickykel má hmotnosť 19,1 kg.

Včera 15:42 Kultová značka bicyklov Kona je na predaj.

Do problémov sa dostal ďalší veľký a svetoznámy výrobca bicyklov Kona Bikes. Táto pôvodne kanadská značka bola ústrednou v cyklistickom boome počas 90. rokov. Aktuálne však prechádza turbulentným obdobím s neistou budúcnosťou.

Včera 15:10 Preteky Okolo Slovenska prevedú jazdcov z Podunajskej nížiny až po Tatry a nový je okrem trate aj ich termín.

68. ročník medzinárodných pretekov Okolo Slovenska sa uskutoční od 26. do 30. júna. Pozostávať bude z úvodnej tímovej časovky a následných štyroch etáp. Svoju účasť v pretekoch potvrdili tri tímy World Tour a sedem profesionálnych kontinentálnych tímov a desať kontinentálnych tímov, ktoré sa pobijú o UCI body.

Včera 11:02 Preteky 1. kola KENNY Slovenského pohára v endure na Baťovych trailoch v Partizánskom sú zrušené.

Organizátori museli k tomuto kroku pristúpiť, kvôli šíreniu sa afrického moru ošípaných v tejto a v priľahlých lokalitách.

Zavrieť reklamu