Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Novinky

Kto je najvyšší cyklista Tour de France a prečo na tom záleží?

Prečo si UCI vedie zoznam vysokých jazdcov? A kto je najvyšší cyklista na Tour de France 2022?
Martin Sarvaš
Kto je najvyšší cyklista Tour de France a prečo na tom záleží?

Na Tour de France 2022 má najvyššieho jazdca tím Cofidis.

Od ultraľahkých chudých vrchárov až po výkonných dráhových šprintérov – neexistuje žiadny univerzálny tvar, veľkosť či hmotnosť pre profesionálnych cyklistov.

Ale treba uznať, že na to, aby prešli čo najrýchlejšie cez vysoké hory na pretekoch Grand Tour, vo všeobecnosti majú výhodu ľahší jazdci.

ProCyclingStats spracoval údaje v roku 2017 a zistil, že priemerná hmotnosť jazdcov WorldTour pelotónu bola 68,8 kg a ich priemerná výška bola 181 cm.

Kto je najvyšší profesionálny cyklista všetkých čias?

Conor Dunne – 204 cm

Conor Dunne, írsky šampión z roku 2018, nikdy nejazdil na Tour de France, ale v roku 2017 bol na Vuelte a na Giro d’Italia v roku 2019 a oboje preteky dokončil.

Bol tzv. lanterne rouge (posledný v hodnotení) na Vuelte s tímom Aqua Blue Sport a Giro dokončil na celkovom 135. mieste v Izraelskej cyklistickej akadémii, čo nie je vôbec zlý výkon, ak vezmeme do úvahy, že Ír je vysoký 204 cm a vždy dosť výrazne vytŕča z pelotónu.

Dunne začal svoju kariéru v An Post Chain Reaction a tiež strávil rok s JLT Condor, než dostal šancu na Grand Tour s Aqua Blue Sport a Israel Cycling Academy. Kariéru ukončil po sezóne 2019, keď sa mu nepodarilo nájsť tím na ďalšiu sezónu.

V An Post museli sponzori bicyklov Vitus vytvoriť pre Dunna novú veľkosť rámu XXL 62 cm (áno, šesťdesiatdva!) s dlhšou hornou trubkou umožňujúcou extra dosah.

Juan Guillermo Brunetta – 204 cm

Dunne však nie je jediným vyše dvojmetrovým jazdcom, ktorý si užil kariéru na dvoch kolesách.

Aj keď sa zdá, že žiadny profesionálny jazdec nikdy nebol vyšší, Guillermo Brunetta je rovnako vysoký ako Ír s rovnakou výškou 2,04 m.

Brunetta bol nielen vysoký, ale vážil aj 97 kg, čo bolo výsledkom jeho začiatkov v dráhovej cyklistike.

Brunetta svoju kariéru strávil v Južnej Amerike od roku 2000, kde sa jeho silný rám uplatnil pri zisku štyroch argentínskych národných titulov v časovke.

UCI si vedie zoznam vysokých jazdcov

UCI naozaj vedie zoznam všetkých jazdcov vyšších ako 190 cm (z dôvodov uvedených nižšie).

Aj keď presnosť údajov o výške v zozname UCI je otázna – napríklad Dunne je uvedený s výškou 1,91 m – najvyšší jazdci v pelotóne sú zaznamenaní všetci.

Traja jazdci sú registrovaní na 199 cm – Stijn Vandenbergh, Andrew Levitt a Dion Beukeboom – ale podobne ako Dunne ani jeden z trojice už nie je aktívny v pelotóne.

Prečítajte si tiež

Vandenbergh je najznámejší a nie je prekvapením s jeho rámom a hmotnosťou 85 kg, počas svojej kariéry preferoval dlažobné kocky, kde sa darí silnejším jazdcom.

Belgičan skončil štvrtý na monumente Okolo Flámska, E3 Harelbeke a Gent-Wevelgem, no odjazdil len dvoje preteky Grand Tour. Tour de France 2009 dokončil na 93. mieste a nasledujúci rok Tour nedokončil.

Najvyšší WorldTour pretekári súčasnosti a na Tour de France

Mathias Norsgaard je najvyšším jazdcom mužského pelotónu WorldTour, meria 198 cm podľa zoznamu UCI, nno podľa jeho tímu Movistar má až 202 cm.

Mladý Dán, ktorý v roku 2020 začínal ako vrchár skončil tento rok na Paríž-Roubaix na 29. mieste, no do zostavy Tour de France sa nedostal.

Preto je najvyšším cyklistom na Tour de France v roku 2022 Max Walscheid, a to už tretí rok po sebe. Jazdec Cofidisu má podľa zoznamu UCI 197 cm, no v skutočnosti je o dva centimetre vyšší.

Nemec skončil pri svojom debute na Tour v roku 2020 celkovo na 134. mieste a v roku 2021 obsadil 121. miesto.

Walscheid tiež jazdil dvakrát na Vuelte (2018, 2019) a dokončil Giro d’Italia 2021, aby uzavrel svoju účasť na trojici Grand Tour.

Kto sú najvyšší cyklisti na Tour de France 2022?
  • Max Walscheid (Cofidis) – 199 cm
  • Jonas Rutsch (EF Education-EasyPost) – 197 cm
  • Vegard Stake Laengen (UAE Team Emirates) – 195 cm
  • Kamil Gradek (Bahrain Victorious) – 194 cm

Kto je najnižší profesionálny cyklista?

Na opačnom konci rebríčka vysokých pretekárov je Samuel Dumoulin – veterán a 12-násobný účastník Tour de France a víťaz etapy v roku 2008 – mal iba 1,59 m.

Jeho odchod do cyklistického „dôchodku“ v roku 2019 znamená, že Caleb Ewan (165 cm) a Nairo Quintana (167 cm) sú najnižšími jazdcami na Tour de France 2022.

Quintanovi kolumbijskí krajania Esteban Chaves a Miguel Ángel López majú každý uvedenú výšku 164 cm, no chýbali na štartovej čiare Tour.

Nie sú to však najnižšá mužskí cyklisti WorldTour. Tento titul má Laurens Huys z Intermarché–Wanty–Gobert Matériaux, ktorý meria iba 162 cm.

Zdá sa, že najnižší zaznamenaný profesionálny cyklista bol Vicente Belda s výškou 154 cm.

Prečo UCI vedie zoznam vysokých jazdcov?

Prečo teda UCI potrebuje vedieť o jazdcoch vyšších ako 190 cm? Odpoveď sa týka predpisov týkajúcich sa vybavenia a povoleného dosahu na aero predlžovacích držadlách na časovkárskych bicykloch.

Od sprísnenia predpisov (zakazujúcich pozíciu Supermana vyvinutú Graemom Obreem) nesmie byť horizontálna vzdialenosť medzi stredom stredového zloženia a hrotmi držadiel pre väčšinu jazdcov väčšia ako 75 cm. Jazdci s výškou nad 190 cm majú však výnimku a ich hodnota tejto vzdialenosti môže byť až 85 cm.

To však stále nemusí stačiť pre všetkých. Dunne apeloval – bezvýsledne – na ešte väčšiu voľnosť pravidiel pre vyšších jazdcov už od začiatkov svojej kariéry a tvrdil, že jeho aero pozícia spôsobovala, že mu kolená narážali do riadidiel.

Záleží na výške?

Stručne povedané, áno. Výška je dôležitá pre profesionálnu cyklistiku… tak trochu.

Zo štúdie ProCyclingStats z roku 2017 vyplynulo, že najlepší časovkári boli v priemere vyšší ako priemerne vysoký profesionál WorldTour.

Ďalej zistili, že vrchári sú vo všeobecnosti oveľa nižší; vrcholoví vrchári boli v priemere o 1,6 cm nižší ako špičkoví šprintéri a o 2,7 cm nižší ako priemerný profesionál z WorldTour.

Samozrejme, že existujú výnimky z týchto pravidiel. Štvrtý jazdec na Tour de France 2021, Austrálčan Ben O’Connor, má 1,88 m a víťaz žltého dresu z roku 2012 Sir Bradley Wiggins (190 cm) je ešte vyšší.

Kľúčom k výkonu na bicykli je však sila, nie výška – a pri stúpaní aj tak vždy rozhoduje pomer výkonu a hmotnosti.

Aktuality

11:03 Fox chystá aero kombinézu pre zjazd. Čo sa píše o zjazdovom oblečení v pravidlách UCI?

V pravidlách UCI sa píše, že kombinézy v zjazde nie sú povolené, takže je otázne, či pretekárky a pretekári sponzorovaný Foxom budú môcť používať tieto kombinézy aj na pretekoch.

10:28 Kristen Faulkner vyhrala po záverečnom úniku 4. etapu Vuelta España Femenina.

Američanka zaútočila 5,8 km pred cieľom a svoje sólo dotiahla úspešne až do cieľa. V šprinte o druhé miesto bola najrýchlejšia Georgia Baker pred dvojicou Marianne Vos a Blanka Vas. Do vedenia celkovej klasifikácie sa posunula Marianne Vos.

09:09 Maxim Van Gils vyhral v šprinte klasiku Eschborn-Frankfurt.

Na druhom mieste skončil Alex Aranburu a tretí finišoval Riley Sheehan.

30.04.2024 Video: Prvé kolo Slovenského pohára XCO v Drozdove poznačili extrémne podmienky na trati.

Pretekári to vôbec nemali ľahké a počas víkendu sa museli vysporiadať s náročnými podmienkami na trati. Dážď, blato a zima skúšali pretekárov, ktorí to naozaj nemali ľahké. Z víťazstva v elitných kategóriách sa tešili poľskí pretekári Filip Helta a Gabriela Wojtyla. Zo slovenských jazdcov skončili najlepšie Matej Ulík na druhom mieste a Tereza Kurnická, ktorá obsadila 7. priečku.

30.04.2024 Tadej Pogačar ide na Giro d’Italia v silnej zostave s jasným cieľom vyhrať ružový dres.

Tím UAE Emirates zverejnil zostavu ôsmich jazdcov pre Giro: Tadej Pogačar, Mikkel Bjerg, Felix Grossschartner, Vegard Stake Laengen, Rafal Majka, Juan Sebastián Molano, Domen Novak a Rui Oliveira.

Zavrieť reklamu