Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Elektrické bicykle

Test: E-bike Mondraker Crafty RR

Zábavný e-bike s veľmi dobrou geometriou, výbavou aj motorom.
Hodnotenie: 3.5/5
7 799
Biker
Test: E-bike Mondraker Crafty RR

Naše hodnotenie

Zábavný e-bike s veľmi dobrou geometriou, výbavou aj motorom.

+PLUSY

  • Dobre vyvážená geometria
  • Výborný motor s obrovskou baterkou
  • Za tú cenu skvelá výbava

-MÍNUSY

  • Batéria sa nedá vymeniť
  • Sú aj citlivejšie chodiace bicykle

Funguje španielska geometria aj na e-bikoch?

V ponuke Mondrakera je celkom sedem verzií týchto elektromountainbikov – tri s hliníkovým a štyri s karbónovým rámom. Všetky sú pritom určené na elektrifikované enduro.

Hliníkové síce nemajú zabudované zariadenie MIND, ktoré vám pomôže nastaviť odpruženie na základe zozbieraných dát z jazdy, no stále tu nájdete pre španielsku značku charakteristickú natiahnutú geometriu Forward Geometry, aj najnovšiu štvrtú generáciu výborného motora Bosch.

Rám

Do testu sme dostali prostredný model z tých s hliníkovým rámom. S karbónovými má spoločný aj twin-link systém odpruženia Zero Suspension so 150 mm zadným zdvihom.

Tlmič tu síce neprechádza sedlovou trubkou ako na analógových bicykloch značky, no stále je stláčaný z oboch strán zároveň.

V zadnej stavbe sú použité ložiská od dobre známych špecialistov Enduro MAX a čapy držia pokope vďaka masívnym 17 mm oskám. Výsledkom tak je čo najhladší chod zadnej stavby, ktorá sa neprieči pri bočnom napätí.

V srdci biku nájdete výborný motor Bosch Performance Line CX. Napája ho až 750 Wh batéria PowerTube, ktorá je integrovaná v spodnej rámovej trubke a nedá sa vybrať.

Nabíjací port na spodku rámu je dobre prístupný, no gumený kryt má tendenciu pri jazde sa sám od seba otvoriť. Displej Kiox 300 na rajdách vám poskytne všetky potrebné informácie o jazde.

Mondraker je dobre známy naozaj dlhými číslami na rámoch a inak to nie je ani na elektrifikovaných bikoch. Naše M-ko malo reach slušných 470 mm, ktorý je spárovaný s kratučkým 30 mm predstavcom.

Zadná stavba má 455 mm a výsledkom by tak mal byť dobre vyvážený bike, ktorý jazdca postaví presne medzi obe kolesá. Crafty RR má 65,8-stupňový hlavový a 75,4-stupňový sedlový uhol.

Tu sme namerali o niečo položenejšie číslo, než udáva výrobca. Stred zavesený vo výške 350 mm neznie na papieri dvakrát nízko, no v kombinácii s dlhým predkom sa nám nikdy nezdal príliš vysoký.

Komponenty

Napriek nízkemu postaveniu v hierarchii modelov tu nájdete naozaj slušnú výbavu. Okrem vynikajúceho motora, ktorý môžete ladiť cez sprievodnú appku, dostanete topmodely odpruženia Fox z radu Factory v podobe tuhej vidlice 38 s patrónou Grip2 a tlmiča Float X.

Rovnakú zlatú povrchovú úpravu nájdete aj na sedlovke Transfer. Náš 68-kilový jazdec však musel mať na oboch koncoch odpruženia úplne otvorené tlmenie. Ak máte kíl ešte menej, možno sa vám nepodarí odpruženie naladiť tak, ako by ste chceli, bez odborného zásahu do vnútorností vidlice a tlmiča.

Luxusnému odpruženiu a motoru robí spoločnosť relatívne lacný pohon SRAM. Prehadzovač a radenie sú zo súpravy GX Eagle, zatiaľ čo kazeta a reťaz z ešte nižšej súpravy NX.

Brzdy Code R sú naozajstné kotvy, no je trochu škoda, že Mondraker dopredu neosadil najväčší 220 mm kotúč. Kolesá Mavic E-Deemax sú e-bike specific, teda ešte o niečo pevnejšie a majú 30 mm vnútornú šírku, ktorá si dobre rozumie s plášťami Maxxis Minion s 2,6-palcovou šírkou.

Jazda

Do kopca stúpa Crafty RR naozaj komfortne. Dlhú efektívnu hornú rámovú trubku dopĺňa nie práve najstrmší sedlový uhol, no napriek nemu sme nikdy nemali problém so zdvíhajúcim sa predným kolesom, ani na tých najstrmších výšľapoch.

Tu pomáha aj fakt, že motor Bosch dávkuje výkon pekne hladko a maximálne predpovedateľne bez ohľadu na to, v ktorom ste móde a s akou kadenciou dupete do pedálov. Módy sme vlastne skoro neprepínali.

Automatický režim eMTB, ktorý sám upravuje výkon podľa toho, ako a kde jazdíte, totiž funguje perfektne. V tomto móde sa nám napríklad na jednom výjazde podarilo na biku prejsť 39 km s 1 800 m prevýšením. A to sú na e-bike, na ktorom sme vedome nešetrili baterku jazdením v nízkych módoch, naozaj slušné čísla.

Na menej rovnejších trailoch nás prekvapilo, ako agilne Crafty RR pôsobí aj napriek e-bikovej hmotnosti a dlhej geometrii. Vďaka tuhému rámu a progresívnemu odpruženiu pocitovo pôsobí ako ľahší bike.

A dole kopcom? Tam má sebavedomia na rozdávanie. Rozmery rámu vás postavia priamo medzi obe kolesá a bike tak do zákrut nemusíte silovo presviedčať. Napriek papierovo vysokému stredu pekne drží stopu v zákrutách a nepôsobí nervózne.

Jediná výčitka smeruje k aktivite odpruženia. A tak sme tvrdo pôsobiacu vidlicu aj tlmič trošku podfúkli a bike bol hneď komfortnejší. Neprišiel pritom o schopnosť dobre pohlcovať väčšie nárazy. Celkovo ide o naozaj dobre navrhnutý bike – od geometrie cez výbavu až po pohonnú jednotku. Ani začiatočník sa na ňom nevytrápi. A skúseného jazdca neobmedzí.

Špecifikácia

  • Rám hliníkový Stealth EVO, 150 mm
  • Vidlica Fox 38 Factory GRIP2, 160 mm
  • Motor Bosch Performance Line CX Gen 4 so 750 Wh batériou
  • Pohon SRAM GX Eagle (1 x 12)
  • Kolesá Mavic E-Deemax, 29 × 2,6 plášte Maxxis Minion DHF 3C MaxxTerra EXO+ vpredu a Maxxis Minion DHR II 3C MaxxTerra EXO+ vzadu
  • Brzdy SRAM Code R (200/200 mm)
  • Rajdy/Predstavec Onoff Sulfer, 800 mm/Onoff Sulfer, 30 mm
  • Sedlovka/Sedlo Fox Transfer Factory teleskopická, 150 mm/SDG Bel-Air V3
  • Hmotnosť 25,58 kg (veľkosť M, bez pedálov)

Aktuality

Včera 15:42 Kultová značka bicyklov Kona je na predaj.

Do problémov sa dostal ďalší veľký a svetoznámy výrobca bicyklov Kona Bikes. Táto pôvodne kanadská značka bola ústrednou v cyklistickom boome počas 90. rokov. Aktuálne však prechádza turbulentným obdobím s neistou budúcnosťou.

Včera 15:10 Preteky Okolo Slovenska prevedú jazdcov z Podunajskej nížiny až po Tatry a nový je okrem trate aj ich termín.

68. ročník medzinárodných pretekov Okolo Slovenska sa uskutoční od 26. do 30. júna. Pozostávať bude z úvodnej tímovej časovky a následných štyroch etáp. Svoju účasť v pretekoch potvrdili tri tímy World Tour a sedem profesionálnych kontinentálnych tímov a desať kontinentálnych tímov, ktoré sa pobijú o UCI body.

Včera 11:02 Preteky 1. kola KENNY Slovenského pohára v endure na Baťovych trailoch v Partizánskom sú zrušené.

Organizátori museli k tomuto kroku pristúpiť, kvôli šíreniu sa afrického moru ošípaných v tejto a v priľahlých lokalitách.

23.04.2024 Musíte vidieť: Postapokalyptické freeride rodeo v podaní Jakuba Vencla.

Tak by sa v skratke dalo charakterizovať nové video tohto českého slopestyle jazdca a freeridera. Kulisy bane dodávajú celému projektu poriadnu dávku atmosféry a toto video naozaj stojí za to, aby ste si ho pustili viackrát.

22.04.2024 Fotogaléria: Pozrite si najlepšie zábery z 2. kola svetového pohára XCO v brazílskej Araxá.

Najmä mužské preteky boli mimoriadne napínavé a rozhodlo sa v nich až v záverečnom šprinte štyroch pretekárov. Najrýchlejším v ňom bol dánsky jazdec Simon Andreassen. V ženách preteky ovládla Haley Batten, ktorá o svojom víťazstve rozhodla v poslednom kole.

Biker hodnotenie

Skvelý: jednoznačne najlepší vo svojej triede
Veľmi dobrý: jeden z najlepších na trhu
Dobrý: odvedie si svoju prácu
Priemerný: ničím výnimočný
Podpriemerný: istým spôsobom nevhodný
Slabý: radšej si nájdite niečo iné
Nebezpečný, hlúpy alebo oboje dokopy
Zavrieť reklamu