Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Novinky

Chystá Cube predstavenie nového ultraľahkého aero bicykla?

Nové bicykle sa objavili na Giro d'Italia u jazdcov tímu Intermarché-Wanty-Gobert.
Biker

Chystá sa Cube uviesť na trh nový špičkový cestný bicykel? Nevieme kedy, ale je to pravdepodobne iba otázka času, keďže tím Intermarché-Wanty-Gobert Matériaux jazdí na nevydanom modeli na prebiehajúcich pretekoch Giro d’Italia 2022.

Aerobicykel Litening C:68X SLT je obľúbeným strojom belgického tímu, ale niekoľko jazdcov Intermarché-Wanty-Gobert Matériaux pretekalo na niečom, čo na prvý pohľad vyzerá ako zoštíhlená verzia cestného aero bicykla Cube.

Prvýkrát sme videli pretekárov Intermarché-Wanty-Gobert Matériaux na tomto bicykli už pred Tour de France 2021, pričom v článku UCI 1.3.006 sa uvádza, že „komercializácia prebehne najneskôr 12 mesiacov po prvom použití v súťaži“.

Litening je známy pojem v cestných bicykloch Cube už viac ako desať rokov a najnovšia verzia, C:68X s kotúčovými brzdami a vylepšenou aerodynamikou, bola uvedená na trh v roku 2019.

Nový rám

Nový cestný bicykel Cube, ktorý sa objavil na Giro d’Italia u jazdcov tímu Intermarché-Wanty-Gobert má dosť podobný tvar, so spodnou trubkou s profilom kvapky, predĺženou sedlovou trubkou, sploštenou aero sedlovkou a nízkou hlavovou trubkou.

Medzi sedlo trubkou a hornou trubkou nie je aeroprofilované spojenie, hoci samotná sedlová trubka má ploský tvar. Sedlové vzpery sú síce znížené, ale nie až tak hlboko ako u súčasného Liteningu.

Vidlica a spodná trubka sú výrazne štíhlejšie a všetky káble sú stále vedené vnútorne, ako by sme očakávali od každého bicykla najvyššej úrovne.

Prečítajte si tiež

Aj keď nepoznáme názov nového bicykla a zatiaľ nie je nič na zozname schválených rámov a vidlíc UCI, dá sa predpokladať, že ide o ultra-lahký aero bike nemeckého výrobcu, keďže doposiaľ podobný model v ponuke nemal. Konkurenčné značky majú modely s takýmto zameraním už dlhšie – napríklad  Pinarello Dogma F, Specialized Tarmac SL7 a Trek Emonda SLR.

Zatiaľ sme videli s novým rámom na Giro d’Italia Jana Hirta, Reina Taaramäeho a Loïca Vliegena, hoci víťazstvo Biniama Girmayho v 10. etape prišlo na Litening C:68X.

Na to, či bude tento nový bicykel prírastkom do radu Litening alebo úplne novým modelom, si budeme musieť počkať. Predpokladáme však, že v kolekcii 2023 ho Cube odhalí.

 

Aktuality

Včera 15:26 Decathlon dal do predaja repliky bicyklov Van Rysel RCR Pro tímu AG2R. Po pár hodinách boli vypredané.

V utorok pridal Decathlon do ponuky cestné bicykle, na ktorých pretekajú jazdci tímu Decathlon AG2R La Mondiale. S cenou 9000 eur boli vypredané už na ďalší deň.

Včera 11:39 Strávil som týždeň s Petrom Saganom na tréningovom kempe vo Finale Ligure.

Keď ma Mišo Kolář oslovil s ponukou ísť do Talianska na týždenné sústredenie, na ktorom bude aj Peter Sagan, nemohol som odmietnuť. Už len možnosť byť v prítomnosti takej legendy ako Peter je niečo, čo sa jednoducho neodmieta.

Včera 09:46 Video: Premrznutého Mattiasa Skjelmoseho museli odniesť v rukách pred koncom Valónskeho šípu.

Dánsky pretekár tímu Lidl-Trek odstúpil z ardénskej klasiky 40 km pred cieľom. Preteky poznačilo chladné a daždivé počasie, ktoré vyradilo mnohých favoritov a preteky dokončilo len 44 cyklistov zo 175 štartujúcich.

Včera 09:32 Stevie Williams bol najsilnejší v stúpaní Mur de Huy a na Valónskom šípe dosiahol najväčší úspech v kariére.

Britský jazdec tímu Israel-Premier Tech zaútočil 300 metrov pred cieľom a zvíťazil pred druhým Kevinom Vauquelinom (Arkéa-Samsic) a Maximom Van Gilsom (Lotto-Dstny).

17.04.2024 RockShox predstavil novú vidlicu Psylo, ktorá je postavená na základoch Lyrik a Pike a stojí polovicu.

Táto vidlica je určená na trailové jazdenie, má byť postavená s ohľadom na nižšiu cenu a má novú patrónu DebonAir.

Zavrieť reklamu