Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Novinky

Nové sedlo Power Pro Mirror od Specializedu prináša technológiu 3D tlače za (trochu) nižšiu cenu

U nového sedla vymenili karbónové koľajničky za titánové, takže je pevnejšie a vhodné aj na MTB.
Martin Sarvaš
Nové sedlo Power Pro Mirror od Specializedu  prináša technológiu 3D tlače za (trochu) nižšiu cenu

Sedlo Specialized Power Pro Mirror. Foto: Specialized

Specialized vydal novú verziu svojho sedla Power Pro s technológiou Mirror a vrchnou časťou s 3D tlačenou štruktúrou, o ktorej výrobca hovorí, že „dokonale“ odráža vašu anatómiu.

Toto je tretie sedlo, ktoré Specialized vydal s technonlógiou Mirror, a prvé, ktoré nemá označenie ‚S-Works‘, po S-Works Power s Mirror a S-Works Romin EVO s Mirror.

Zatiaľ čo mäkký vrch sedla má rovnakú technológiu Mirror ako tieto dve sedlá, rozdiel spočíva v koľajničkách, pričom nové sedlo Power Pro Mittot mení uhlík za titán.

Specialized tvrdí, že ich nové sedlo Power Pro je „najsilnejšie sedlo Mirror doteraz“, a to vďaka titánovým lyžinám a tiež uvádza, že je vhodné na cestnú, horskú cyklistiku aj gravel.

Za nové sedlo zaplatíte 370 eur, čo je o niečo menej ako za verzie S-Works. S-Works Power Mirror stojí 450 eur a S-Works Romin EVO Mirror stojí 470 eur.

Sedlo je tiež opísané ako „prvý krok spoločnosti Specialized na ceste k výrobe v uzavretej slučke“, pretože v základni sedla používa už použité uhlíkové vlákna.

Sedlo Power Pro Mirror je vhodné pre mužov a ženy a je dostupné v dvoch veľkostiach 143 mm a 155 mm. V porovnaní so sedlami S-Works je Power Pro o pár desiatok gramov ťažšie.

Porovnanie hmotnosti sediel Mirror

  • Specialized Power Pro Mirror: Veľkosť 143 mm – hmotnosť 245 g; Veľkosť 155mm – Hmotnosť: 251 g
  • S-Works Power Mirror: Veľkosť 143 mm – hmotnosť 190 g; Veľkosť 155mm – Hmotnosť: 194g
  • S-Works Romin EVO Mirror: Veľkosť 143 mm – hmotnosť 190 g; Veľkosť 155 mm – hmotnosť 198 g

Technológia Mirror

Power Pro je vyrobený 3D tlačou tekutého polyméru do „nekonečne upraviteľnej voštinovej štruktúry“ [štruktúra podobná včelím plástom], o ktorej sa tvrdí, že vás udrží v pohodlí, výkone a zdraví, pretože „zrkadlí“ vašu anatómiu.

Vrchná mäkká časť sedla má rovnaký dizajn s technológiou Mirror ako je použitý u vyššieho modelu S-Works Pro. U oboch sediel je použitých 14 000 vzpier a 7 799 uzlov pree vytvorenie dizajnu s otvorenou mriežkou. Je to menej ako u S-Works Romin EVO Mirror, ktoré má 22 000 vzpier a 10 700 uzlov.

Specialized hovorí, že patentovaný dizajn Body Geometry sedla je laboratórne testovaný, aby sa zabezpečil prietok krvi do citlivých oblastí.

Krok k udržateľnej výrobe

Specialized hovorí, že základ sedla Power Pro je vyrobený pomocou nového procesu, ktorý využíva už použitý karbón.

Tento proces zahŕňa zvyšky uhlíka z továrenskej výroby v kombinácii so vstrekovaným nylonom, aby sa vytvoril základ, ktorý tvorí 15 percent použitých uhlíkových vlákien, podľa Specialized.

Toto je prvý krok, ktorý výrobca podľa vlastných slov podniká na rozvoj „uzavretej výroby“, čo je proces, pri ktorom možno materiály a produkty recyklovať takmer neobmedzene bez straty svojich vlastností.

Pokiaľ ide o znižovanie emisií a odpadového materiálu, uhlíkové vlákna predstavujú ťažkosti pre cyklistický priemysel, pretože ich recyklácia je náročná. Trek vysvetlil, že spolupracoval so spoločnosťou na recykláciu uhlíkových vlákien, ktorá používala podobný proces vstrekovania na opätovné použitie vlákien, ale problém je v tom, že spoločnosť z toho nemôže urobiť udržateľný biznis .

Na to, či bude mať Specialized väčší úspech s recykláciou materiálu, si budeme musieť počkať.

Aktuality

Včera 17:14 Po Cape Epic potvrdzujú Števková s Krahulcovou výbornú formu aj na pretekoch 4 Islands, kde sú priebežne na 3. mieste (+ galéria).

Slovenské duo pretekárok Janka Keseg Števková s Martinou Krahulcovou nastúpili do ďalších etapových pretekov dvojíc, tentokrát v Chorvátsku na podujatí 4 Islands. V pretekoch sa im darí a zatiaľ v každej etape skončili na vynikajúcom 3. mieste!

Včera 16:30 Video: Toto je trať 2. kola svetového pohára XCO v brazílskej Araxá.

Minulý týždeň odštartoval seriál svetového pohára v horskej cyklistike podujatiami XCC a XCO v brazílskej Mairiporã. Pretekári mali niekoľko dní na oddych a doladenie formy a už počas soboty a nedele sa môžeme tešiť na druhé kolo svetového pohára.

Včera 15:58 Juan Pedro López je celkovým víťazom pretekov Okolo Álp, poslednú etapu vyhral Aurélien Paret-Peintre.

26-ročný Španiel si pripísal na talianskych etapových pretekoch svoje prvé profesionálne víťazstvo, keď vyhral tretiu etapu, a zároveň sa stal po prvýkrát víťazom celkovej klasifikácie.

Včera 11:13 Fotogaléria: Ako Peter Sagan jazdil aj varil na tréningovom kempe vo Finale Ligure.

„Takto dobre som sa necítil už asi 10 rokov,“ povedal Peter pri našej poslednej spoločnej večeri. „Som naozaj rád, že sme sa tu stretli takáto skvelá partia a dúfam, že sa takto ešte stretneme.“

Včera 10:49 Lukáš Kubiš vyhral Pardubické kritérium, druhý skončil Štoček.

Kubiš pokračuje v úspešnej sezóne víťazstvom kritéria v Pardubiciach, na ktorom skončil druhý ďalší Slovák Matúš Štoček a tretí finišoval víťazov český tímový kolega z Elkov-Kasper Daniel Mráz.

Zavrieť reklamu