Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Novinky

Prečo pretekárom s novým radením Shimano Dura-Ace padá častejšie reťaz?

Na 25-kilometrovom úseku pretekov Gent Wevelgem padla reťaz piatim jazdcom.
Martin Sarvaš
Prečo pretekárom s novým radením Shimano Dura-Ace padá častejšie reťaz?

U Toma Pidcocka mechanici vyriešili problém malým doplnkom K-Edge „Chain Catcher“, ktorý zabraňuje spadnutiu reťaze.

Mechanici profesionálnych cyklistických tímov sa podľa Cyclingnews sťažujú, že jazdcom omnoho častejšie padajú reťaze. Ide o mechanikov z tímov, ktoré sú sponzorované Shimanom.

Shimano minulý rok predstavilo svoje nové (skoro) bezdrôtové 12-rýchlostné radenie Dura-Ace R9200. Nie všetky tímy však používajú celú sadu radenia Shimana z dôvodu nedostatku tovaru.

Japonský výrobca sa snaží tímom dodávať čo najviac komponentov, avšak mechanikom niektoré komponenty stále chýbajú. Jazdci tak majú na bicykloch namontované kombinované komponenty z novej sady R9200 spolu so starými komponentami z 11-rýchlostného radenia. Počas úvodných mesiacov sezóny 2022 mali takto osadené bicykle takmer všetci.

Padanie reťaze síce nie je novinkou, a najmä v klasikách a na dlažobných kockách, a jazdcom padajú reťaze bez rozdielu, či majú Shimano, SRAM alebo Campagnolo.

Prečítajte si tiež

Veľa padnutých reťazí Shimano

Na jar 2022 však počet padnutých reťazí u Shimana výrazne narástol. Na 25-kilometrovom úseku pretekov Gent Wevelgem padla reťaz piatim jazdcom, pričom traja z nich mali kombináciu 12- a 11-rýchlostného radenia Dura-Ace.

Reťaz spadla aj Kasperovi Asgreenovi 40km pred cieľom monumentu Okolo Flámska, na vrchole Koppenbergu. Aj keď dánsky cyklista neviní spadnutú reťaz za to, že neobhájil titul z minulého roku, aj on mal na svojom bicykli kombináciu starého a nového radenia Dura-Ace.

Pred začiatkom klasiky Dwars Door Vlaanderen sa sťažovali na tento problém mechanici z rôznych tímov.

Jeden mechanik bol obzvlášť úprimný vo svojom hodnotení používania 12-rýchlostnej súpravy s 11-rýchlostným prevodníkom, pričom tvrdil, že zarovnanie vôbec nesedí a že je to horšie na veľkom prevodníku, čo spôsobuje, že reťaze častejšie padajú.

Tím Groupama FDJ má na svojich bicykloch kompletné nové radenie Dura-Ace R9200 a ich mechanici tvrdia, že žiadne problémy s ním nemajú.

Prečo padajú reťaze?

Z vyjadrení mechanikov sú na to dva dôvody – zlé zarovnanie pri použití starých prevodníkov a kompatibilita novej reťaze pre 11-rýchlostné radenie s novými prevodníkmi.

Zarovnanie môže znamenať pri radení veľa, ale padanie reťaze by mohlo spôsobiť nesprávne zarovnanie reťaze s kazetou alebo zarovnanie prešmyku s  prevodníkmi.

Väčším problémom však bude použitie starých prevodníkov. Aby sa do rovnako širokého priestoru, ako mali 11-rýchlostné kazety, zmestilo 12 pastorkov, musel sa medzi prevodmi zmenšiť priestor. Menej priestoru si vyžadovalo aj užšiu reťaz, ktorú Shimano dodáva k novému radeniu.

Je teda veľmi pravdepodobné, že nová 12-rýchlostná reťaz nesedí úplne dokonale v zuboch prevodníkov, čo možno nie je vidno na prvý pohľad, ale pri jazde v rozbitejšom teréne či necitlivejšom radení je väčšia pravdepodobnosť, že reťaz spadne.

U Toma Pidcocka mechanici vyriešili problém malým doplnkom K-Edge „Chain Catcher“, ktorý zabraňuje spadnutiu reťaze.

Čo na to Shimano?

Shimano vo svojom vyjadrení o tomto probléme poukázalo na dve zásadné veci.

Japonský výrobca priznáva, že má problém s nedostatkom materiálu a marketingový manažér pre cestnú cyklistiku v  Shimane Erik van Kooten sa vyjadril: „Súvisí to s dostupnosťou produktu. Iba 172,5 mm kľuky s powermetrami boli dodané našim sponzorovaným tímom. Tímy si musia vystačiť s produktami, ktoré majú k dispozícii.“

A čo sa týka kompatibility 11- a 12-rýchlostného radenia, Erik van Kooten varuje, že komponenty z týchto dvoch sád nie sú kompatibilné.

„Tímy sú informované o kompatibilite: oficiálne neexistuje žiadna kompatibilita medzi 12-rýchlostným a 11-rýchlostným radením. Neodporúčame používať 11s kľuky s 12s komponentmi,“ povedal Van Kooten.

Aktuality

11:13 Fotogaléria: Ako Peter Sagan jazdil aj varil na tréningovom kempe vo Finale Ligure.

„Takto dobre som sa necítil už asi 10 rokov,“ povedal Peter pri našej poslednej spoločnej večeri. „Som naozaj rád, že sme sa tu stretli takáto skvelá partia a dúfam, že sa takto ešte stretneme.“

10:49 Lukáš Kubiš vyhral Pardubické kritérium, druhý skončil Štoček.

Kubiš pokračuje v úspešnej sezóne víťazstvom kritéria v Pardubiciach, na ktorom skončil druhý ďalší Slovák Matúš Štoček a tretí finišoval víťazov český tímový kolega z Elkov-Kasper Daniel Mráz.

10:32 Trek predstavil šesť nových plášťov pre XC, trail a gravel.

Každý plášť nesie meno ikonického miesta, ktoré svojím charakterom zodpovedá jeho určeniu – Girona, Betasso, Vallnord, Sainte-Anne, Montrose a Gunnison.

Včera 15:26 Decathlon dal do predaja repliky bicyklov Van Rysel RCR Pro tímu AG2R. Po pár hodinách boli vypredané.

V utorok pridal Decathlon do ponuky cestné bicykle, na ktorých pretekajú jazdci tímu Decathlon AG2R La Mondiale. S cenou 9000 eur boli vypredané už na ďalší deň.

Včera 11:39 Strávil som týždeň s Petrom Saganom na tréningovom kempe vo Finale Ligure.

Keď ma Mišo Kolář oslovil s ponukou ísť do Talianska na týždenné sústredenie, na ktorom bude aj Peter Sagan, nemohol som odmietnuť. Už len možnosť byť v prítomnosti takej legendy ako Peter je niečo, čo sa jednoducho neodmieta.

Zavrieť reklamu