Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Novinky

Biniam Girmay sa stal historicky prvým Afričanom, ktorý vyhral klasiku Gent-Wevelgem

Mladý 21-ročný Eritrejčan zvíťazil po úniku v šprinte štvorčlennej skupiny.
Martin Sarvaš
Biniam Girmay sa stal historicky prvým Afričanom, ktorý vyhral klasiku Gent-Wevelgem

Gent – Wevelgem 2022

 

  • Dĺžka: 248,8km km
  • Prevýšenie: 1377 m
  • Priemerná rýchlosť (víťaznej skupiny): 44,2km/h

Biniam Girmay Hailu (Intermarché-Wanty-Gobert Matériaux) vyhral Gent-Wevelgem a stal historicky prvým Afričanom, ktorý vyhral túto známu belgickú klasiku.

21-ročný Eritrejčan zvíťazil po záverečnom šprinte štvorčlennej skupiny, z ktorej skončil na druhom mieste Christophe Laporte (Jumbo-Visma) a tretí bol tímový kolega Petra Sagana z TotalEnergies Dries van Gestel.

Peter Sagan sa neudržal v pelotóne po 197km v stúpaní na Kemmelberg a preteky napokon nedokončil.

Biniam Girmay má za sebou skvelý úvod sezóny 2022 a víťazstva sa dočkal po úctyhodných výsledkoch – 10. miesto na Miláno – Turín, 12. miesto na Miláno – San Remo a 5. miesto na E3 Saxo Bank.

Pozrite si detaily pretekárskeho špeciálu Cube Litening C:68X tímu Intermarché-Wanty-Gobert, na ktorom vyhral Biniam Girmay Gent-Wevelgem:

Rozhodujúci moment v pretekoch prišiel 24 km pred cieľom, keď sa Girmay, Laporte, Stuyven a Van Gestel odtrhli z veľkej skupiny, ktorá sa vytvorila po záverečnom stúpaní na Kemmelberg a v tejto zostave prišli až do cieľa.

„Je to neuveriteľné, úžasné. Vôbec som to nečakal. Pred pár dňami v piatok sme zmenili môj plán. Prišli sme si len pre dobrý výsledok. Tieto preteky sú úžasné. Neuveriteľné,“ povedal Girmay po dojazde v reakcii, že je prvým africkým šampiónom pretekov.

Na monument Okolo Flámska však nenastúpi: „Bol som tu dlho – tri mesiace. Chýba mi moja žena a dcéra, takže sa vraciam domov.“

Prečítajte si tiež

Záverečný šprint Gent-Wevelgem 2022:

„Na posledných 250 metroch som sa cítil sebavedomo, aj keď so mnou boli silní jazdci. Je to neuveriteľné. V budúcnosti to môže veľa zmeniť, najmä pre všetkých afrických jazdcov,“ povedal Girmay.

„Stratil som veľa miest, najmä na prvej sekcii a na prvých dlažobných kockách. Cítil som sa trochu nepríjemne. Ale potom, čo som sa cítil lepšie a lepšie, jazdil som s rozumom, prenasledoval som.“

„Napokon, všetci teraz čakajú, čo spraví Van Aert, takže som to mal takticky ľahšie,“ dodal Biniam Girmay.

Výsledky Gent-Wevelgem 2022

Aktuality

17:03 Jonathan Milan predviedol skvelý šprint a vyhral štvrtú etapu Giro d’Italia.

23-ročný Talian vyhral etapu v štýle monumentu Miláno-San Remo pred Kadenom Grovesom a Philom Bauhausom.

14:35 Jonas Vingegaard začal trénovať na bicykli a postupne sa zotavuje z početných zlomenín.

„Samozrejme, dúfam, že budem na štarte Tour de France. Nevieme presne, aká bude moja forma a ako bude prebiehať moje zotavenie, ale urobím všetko pre to, aby som sa tam dostal vo svojej top forme,“ hovorí Jonas Vingegaard vo videu, ktoré zverejnil jeho tím Visma – Lease a Bike.

14:22 Peter Sagan už zajtra odštartuje na cestných pretekoch Okolo Maďarska v drese tímu Pierre Baguette.

Sagan bude štartovať za slovenský tím na maďarských cestných etapových pretekoch, ktoré sa uskutočnia od 8. do 12. mája.

11:14 Geraint Thomas odkazuje Pogačarovi: Užil si si zábavu. Urobme si zajtra pekný pokojný deň.

Thomas si zavtipkoval v príspevku na Twitteri (X) po tom, ako v závere šprintérskej tretej etapy Giro d’Italia ušiel do úniku s Tadejom Pogačarom.

10:27 Detaily 4. etapy Giro d’Italia 2024: Dĺžka, prevýšenie a najväčší favoriti.

Etapa v štýle monumentu Miláno-San Remo má dĺžku 190 km a prevýšenie 2079 m. V závere sa očakáva hromadný šprint, aj keď stúpanie Capo Mele tesne pred cieľom môže narušiť plány šprintérov.

Zavrieť reklamu