Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Novinky

UCI spúšťa seriál gravel pretekov na najvyššej svetovej úrovni – UCI Gravel World Series

UCI má síce pod svojou hlavičkou sériu pretekov UCI Gran Fondo World Series, avšak na novej svetovej sérii môžu štartovať aj profesionálni cyklisti.
Martin Sarvaš
UCI spúšťa seriál gravel pretekov na najvyššej svetovej úrovni – UCI Gravel World Series

Medzinárodná cyklistická úni (UCI) oznámila, že spúšťa seriál gravel pretekov na najvyššej svetovej úrovni – UCI Gravel World Series.

Svetová gravel séria má na pláne 12 pretekov, ktoré dávajú jazdcom možnosť kvalifikovať sa na prvé Majstrovstvá sveta v disciplíne gravel. UCI však stále neoznámila dátum ani miesto pre gravel svetový šampionát.

Hlavným sponzorom svetovej gravel série bude do roku 2024 výrobca bicyklov Trek.

UCI má síce pod svojou hlavičkou sériu pretekov UCI Gran Fondo World Series, avšak rozdiel medzi UCI Gravel World Series je ten, že na novej svetovej sérii môžu štartovať aj profesionálni cyklisti.

V novej svetovej sérii Gravel World Series sa kvalifikuje na majstrovstvá sveta 25 percent najlepších mužov a žien z každej vekovej skupiny .

Prečítajte si tiež

Momentálne je otázne, koľko profesionálnych cyklistov sa zúčastní pretekov Svetovej série v graveli, keďže väčšina má už stanovený program pre cestné preteky. Je však možné, že na pretekoch bude štartovať viacero profesionálov z cestnej i horskej cyklistiky.

Obmedzenie pre druh bicykla na pretekoch nie je, výnimkou sú, samozrejme, elektrobicykle.

V kalendári sú dvoje preteky v USA, dvoje v Austrálii, jedny na Filipínach a zvyšok v Európe.

„Som nadšený, že teraz máme vzrušujúci a bohatý kalendár gravel podujatí pre jazdcov s dobrodružným duchom, ktorí si užívajú cyklistiku na nespevnených cestách. Séria UCI Gran Fondo World Series je neuveriteľne populárna a som presvedčený, že tento koncept bude rovnako úspešný aj pre formát gravel,“ povedaal prezident UCI David Lappartient.

Program pretekov Trek UCI Gravel World Series 2022

  • 3. apríla: UCI Gravel Filipíny, Bongabon, Nueva Ecija (PHI)
  • 15. máj: Sedem, Nannup (AUS)
  • 5. jún: Wish One Gravel Race, Millau (FRA)
  • 19. jún: Gravel Adventure, Swieradow-Zdroj (POL)
  • 25. jún: Highlands Gravel Classic, Fayetteville (USA)
  • 6. august: Jingle GX Gravel Race, Amana (USA)
  • 20. august: Gravel Grit n Grind, Halmstad (SWE)
  • 27. august: Houffa Gravel, Houffalize (BEL)
  • 3. september: La Monsterrato-Strade Bianche Monferrato, Quattordio (ITA)
  • 4. september: Gravelista, Beechworth (AUS)
  • 17. september: Gravel One Fifty, Veenhuizen (NED)
  • 18. september: Ranxo, Ponts (ESP)

Aktuality

Včera 17:33 Mark Cavendish vyhral druhú etapu Okolo Maďarska. Sagan sa do šprintu nezapojil a Martin Voltr ide do žltého dresu.

Skvelú prácu odviedol opäť český jazdec slovenského tímu Pierre Baguette Cycling Martin Voltr, ktorý sa druhý deň po sebe dostal do úniku a vďaka bonusovým sekundám na prémiách sa dostal do vedenia celkovej klasifikácie.

Včera 17:16 Pelayo Sánchez porazil v šprinte úniku Alaphilippa a vyhral šiestu etapu Giro d’Italia.

Julian Alaphilippe finišoval na druhom mieste pred Lukeom Plappom. Ružový dres drží aj naďalej Tadej Pogačar.

Včera 15:58 Dorota Vojtíšková dosiahla skvelý výsledok, keď na majstrovstvách Európy skončila 5. v Short-Tracku (+galéria).

Majstrovstvá Európy v horskej cyklistike sa konajú v rumunskom Cheile Gradistei a pre slovenskú reprezentáciu odštartovali úspešne. Dorota Vojtíšková sa v juniorskej kategórii pretekov XCC umiestnila na výbornom 5. mieste.

Včera 12:37 Peter Sagan o výhre na Giro d’Italia: Celý deň sa deriem v úniku a teraz ma niekto predbehne tesne pred koncom? No to určite.

„Keď sa to konečne upokojilo, začal som hrať mŕtveho chrobáka. Cítil som, že sa mi ide dobre a chcel som sa trochu pohrať s ich hlavami, aby si mysleli, že nevládzem,“ opisuje Peter Sagan desiatu etapu na Gire v roku 2020, ktorú vyhral po 133 km v úniku a 12-kilometrovom sóle.

Včera 11:58 Pomôžte Soni posadiť sa znovu na bicykel.

„Volám sa Soňa a v 15-tich rokoch som absolvovala takmer rutinnú operáciu chrbtice, následkom čoho som zostala ochrnutá od pol pása dolu s diagnózou spastická paraplégia spôsobená ischemickou léziou hrudnej miechy.“ Soňa Gabriš robí verejnú zbierku s cieľom vyzbierať peniaze na kúpu bicykla pre hendikepovaných.

Zavrieť reklamu