Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Novinky

Tektro sa snaží získať patent na bezdrôtové elektronické radenie

Žeby malo Tektro kompletne bezdrôtové elektronické radenie ešte skôr ako Shimano?
Martin Sarvaš
Tektro sa snaží získať patent na bezdrôtové elektronické radenie

Nedávno zverejnené patentové prihlášky v USA ukazujú, že značka Tektro pracuje na vývoji elektronických prehadzovačov a radenia. Značka je známa najmä svojimi brzdami.

Spoločnosť so sídlom na Taiwane podala v USA za posledných 10 rokov viac ako 65 patentových prihlášok a najmenej dve desiatky najnovších podaní sa týkajú prehadzovačov a radenia. Žeby sa Tektro chystalo predstaviť radenie, ktoré by konkurovalo Di2 od Shimana či bezdrôtovému SRAM-u?

Tektro má podaných niekoľko patentových prihlášok a nedávno vydané patenty obsahujú popis mechanických zadných prehadzovačiek a tiež páčok s ovládaním radenia. Páčky sú však podľa patentu určené pre rovné riadidlá, nie pre cestné barany.

Iné patentové prihlášky naznačujú, že Tektro pracuje na oveľa viac než len na mechanickom radení.

Prečítajte si tiež

Patentové dokumenty popisujú to, čo sa javí ako kompletný súhrn technológie elektronického radenia, vrátane predných a zadných prehadzovačiek s integrovanými batériami, radiacich pák s bezdrôtovými vysielačmi, ako aj súvisiacich elektronických riadiacich systémov.

Najstaršia patentová prihláška spoločnosti Tektro, ktorá sa týka elektronického radenia, bola podaná v marci 2015 – čo znamená, že spoločnosť na technológii už nejaký čas pracuje.

Osem žiadostí o patent zverejnených v roku 2022 sa týka elektronického radenia, zvyšné štyri sa týkajú technológie bŕzd.

Patentové výkresy musia podporovať popis a nároky v patentovej prihláške a vôbec sa nemusia podobať na finálny produkt. Americká kancelária Tektro odmietla komentovať patentové prihlášky spoločnosti, ako je bežnou praxou v tomto odvetví.

Zadná prehadzovačka

Množstvo patentových prihlášok Tektro popisuje rôzne prvky elektronických zadných prehadzovačov. Jeden obsahuje zostavu batérie namontovanej na hornej časti tela prehadzovačky.

Najmenej jedna patentová prihláška popisuje systém s odnímateľným krytom batérie – ako v systéme e-tap od SRAM-u.

Je tiež opísaný spojkový mechanizmus. Zdá sa, že bezdrôtová technológia nie je jasne špecifikovaná v popisoch zadných prehadzovačov, ale iné patentové prihlášky jasne hovoria o bezdrôtových protokoloch od radenia po predné a zadné prehadzovačky.

Predná prehadzovačka

Elektronické predné prehadzovačky (prešmyky) sú predmetom niekoľkých patentových prihlášok od spoločnosti Tektro, vrátane jedného, ​​ktorý bol vydaný ako americký patent v októbri 2021.

V popise bezdrôtovej konfigurácie sa píše: „V tomto uskutočnení má doska s plošnými spojmi 1102 anténu 1103. Anténa 1103 je nakonfigurovaná tak, aby prijímala signály radenia prenášané brzdovou/radiacou pákou.“ Tiež podrobne popisuje, že batéria je odnímateľná na výmenu alebo nabíjanie.

Nastavenie polohy prešmyku býva často frustrujúce. Tektro to rieši inovatívnou mechanickou funkciou: nastavovacou skrutkou, ktorá umožňuje jemné doladenie polohy klietky prednej prehadzovačky vzhľadom na rám: „…aktivačný komponent môže pohnúť nastavovací komponent k rámu bicykla, takže predná prehadzovačka bicykla sa môže otáčať vzhľadom na rám bicykla tak, aby mierne upravila polohu prednej prehadzovačky bicykla, čím sa zabezpečí hladké radenie a plynulý pohyb reťaze medzi ozubenými kolieskami.“

Radiace páky

Niekoľko patentových prihlášok popisuje kombináciu radiacich/brzdových pák, ktoré zahŕňajú batériu, zostavu plošných spojov a anténu.

V jednej verzii sú tieto elektronické komponenty radenia umiestnené v module, ktorý sa zasúva do konca riadidiel, pričom kábel vedie k páke na príjem signálov z prepínačov radenia. Je opísaná ako použiteľná pre cestné aj ploché riadidlá, čo by spoločnosti Tektro umožnilo vytvoriť jedinú elektronickú jednotku, ktorá by fungovala s oboma štýlmi pák.

Prepínače radenia sú zverejnené v rôznych polohách – na strane telesa páky aj na stranách lopatky za listom brzdovej páky.

Ovládače

Tektro premyslelo množstvo detailov elektronického radenia, ako napríklad systém výmeny komponentov elektronického radenia, ktorý pomocou aplikácie v telefóne spáruje radenie s prehadzovačmi s novými ID kódmi.

Ďalej opisuje autorizačné párovanie medzi elektronickými komponentmi, ktorý obsahuje funkcie proti krádeži. K dispozícii je tiež systém varovania jazdcov pred nízkou úrovňou nabitia batérie – pre batérie prehadzovačky/prijímača aj pre batérie radenia/vysielača.

Tektro rastie

Tektro v poslednom čase zaznamenalo prudký nárast v predaji komponentov, najmä v oblasti hydraulických bŕzd pre elektrobicykle.

Tektro dokonca dokázalo splniť objednávky tam, kde Shimano a SRAM nemohli, kvôli problémom s pandémiou vo väčších spoločnostiach. Rovnaké problémy s dodávateľským reťazcom sťažujú uvedenie nových produktov.

Aktuality

11:03 Fox chystá aero kombinézu pre zjazd. Čo sa píše o zjazdovom oblečení v pravidlách UCI?

V pravidlách UCI sa píše, že kombinézy v zjazde nie sú povolené, takže je otázne, či pretekárky a pretekári sponzorovaný Foxom budú môcť používať tieto kombinézy aj na pretekoch.

10:28 Kristen Faulkner vyhrala po záverečnom úniku 4. etapu Vuelta España Femenina.

Američanka zaútočila 5,8 km pred cieľom a svoje sólo dotiahla úspešne až do cieľa. V šprinte o druhé miesto bola najrýchlejšia Georgia Baker pred dvojicou Marianne Vos a Blanka Vas. Do vedenia celkovej klasifikácie sa posunula Marianne Vos.

09:09 Maxim Van Gils vyhral v šprinte klasiku Eschborn-Frankfurt.

Na druhom mieste skončil Alex Aranburu a tretí finišoval Riley Sheehan.

30.04.2024 Video: Prvé kolo Slovenského pohára XCO v Drozdove poznačili extrémne podmienky na trati.

Pretekári to vôbec nemali ľahké a počas víkendu sa museli vysporiadať s náročnými podmienkami na trati. Dážď, blato a zima skúšali pretekárov, ktorí to naozaj nemali ľahké. Z víťazstva v elitných kategóriách sa tešili poľskí pretekári Filip Helta a Gabriela Wojtyla. Zo slovenských jazdcov skončili najlepšie Matej Ulík na druhom mieste a Tereza Kurnická, ktorá obsadila 7. priečku.

30.04.2024 Tadej Pogačar ide na Giro d’Italia v silnej zostave s jasným cieľom vyhrať ružový dres.

Tím UAE Emirates zverejnil zostavu ôsmich jazdcov pre Giro: Tadej Pogačar, Mikkel Bjerg, Felix Grossschartner, Vegard Stake Laengen, Rafal Majka, Juan Sebastián Molano, Domen Novak a Rui Oliveira.

Zavrieť reklamu