Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Novinky

UCI potvrdila, že používanie teleskopických sedloviek je v cestných pretekoch povolené

Pri použití teleskopickej sedlovky však musí byť dodržaný 5cm odsadenie sedla od stredového zloženia.
Martin Sarvaš
UCI potvrdila, že používanie teleskopických sedloviek je v cestných pretekoch povolené

Po víťazstve Mateja Mohoriča Miláno – San Remo aj za pomoci teleskopickej sedlovky, vydala Medzinárodná cyklistická únia (UCI) vyhlásenie, ktoré objasňuje pravidlá používania tohto vybavenia.

Aero polohu „super-tuck“, pri ktorej sa jazdec položí na vrchnú trubku rámu, UCI zakázala začiatkom roku 2021, ale vyzerá to tak, že najnovšiu pomôcku v zjazdoch vo forme teleskopickej sedlovky nestihne rovnaký osud.

V krátkom vyhlásení UCI uviedla, že teleskopické sedlovky boli schválené na používanie už v roku 2014. Predpisy o odsadení sedla (setback) však stále platia bez ohľadu na to, či je sedlovka zastrčená alebo vo svojej bežnej polohe.

„Komisia UCI pre vybavenie schválila používanie teleskopických sedloviek v súťaži cestnej cyklistiky v roku 2014,“ uvádza sa vo vyhlásení.

Detaily víťaznej Meridy Scultura Mateja Mohoriča s teleskopickou sedlovkou:

„Ich použitie podlieha pravidlu minimálneho 5 cm odsadenia sedla v článku 1.3.013 Predpisov UCI, t.j. keď je sedlovka nastavená na najvyššiu alebo najnižšiu polohu, musí byť odsadenie sedla plne v súlade s článkom 1.3.013.“

Odsadenie sedla resp. setback je horizontálna vzdialenosť medzi špičkou sedla a stredom pedálovania resp. stredovým zložením.

V článku 1.3.013 sa uvádza, že „vrchol [prednej časti] sedla musí byť minimálne 5 cm od zvislej roviny prechádzajúcej stredovým zložením“, čo je pravidlo, ktoré teoreticky obmedzuje, ako hlboko by jazdec mohol zasunúť sedlovku počas pretekov.

Prečítajte si tiež

Mohorič využil teleskopickú sedlovku Fox Transfer SL Performance Elite so zdvihom 60mm. Pri zjazde z Poggia skombinoval túto technologickú výhodu so svojimi elitnými schopnosťami v zjazde a vytvoril si rozhodujúci náskok pred skupinou favoritov vrátane Tadeja Pogačara, Wouta van Aerta a Mathieu van der Poela.

Slovinec po pretekoch povedal, že s tímom pracovali na tomto konkrétnom pláne už počas zimy. Poznamenal tiež, že použitie teleskopickej sedlovky – ktorá umožňovala väčšiu manévrovateľnosť a nižšie ťažisko – je bezpečnejšia možnosť aj pri tréningu.

Aktuality

13:01 Mathieu van der Poel je bez Van Aerta suverénnym favoritom monumentu Okolo Flámska.

Mads Pedersen síce na pretekoch odštartuje, ale po tvrdom páde na Dwars door Vlaandren, pri ktorom utrpel početné pomliaždeniny a odreniny, sú jeho šance na výhru určite nižšie.

Včera 17:48 Detaily a špecifikácia pretekárskeho špeciálu Trek Madone SLR Madsa Pedersena.

Bicykel s unikátnym dizajnom priniesol Pedersenovi šťastie a pripísal si na ňom víťazstvo na belgickej klasike Gent-Wevelgem.

Včera 17:01 Wout van Aert má za sebou operáciu, na bicykel však tak skoro nevysadne.

Pri páde na klasike Dwars door Vlaandren utrpel Van Aert zlomeniny siedmich rebier, hrudnej aj kľúčnej kosti.Pri páde na klasike Dwars door Vlaandren utrpel Van Aert zlomeniny siedmich rebier, hrudnej aj kľúčnej kosti.

Včera 16:29 Vanesa Petrovská končí v tíme NS Bikes UR Team.

Oznámila to dnes prostredníctvom sociálnej siete Instagram.

Včera 10:17 Wout van Aert aj Jasper Stuyven musia podstúpiť operácie po hrozivom hromadnom páde.

Van Aert má vraj zlomenú hrudnú aj kľúčnu kosť a až sedem rebier, zatiaľ čo Stuyven má zlomenú kľúčnu kosť. Obaja sú hospitalizovaný v nemocnici v belgickom Herentals.

Zavrieť reklamu