Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Novinky

Tadej Pogačar je v neuveriteľnej forme a momentálne je neporaziteľný

Niekedy to vyzerá, že ako malý chlapec spadol do nejakej radioaktívnej tekutiny a získal nadľudské cyklistické schopnosti.
Martin Sarvaš
Tadej Pogačar je v neuveriteľnej forme a momentálne je neporaziteľný

Tadej Pogačar pokračuje v skvelej forme z minulej sezóny a momentálne to vyzerá tak, že je neporaziteľný. Vždy, keď sa rozhodne, že zaútočí, nikto sa nedokáže udržať na jeho kolese.

Len si to v krátkosti zrekapitulujme. Vlani vyhral UAE Tour, Tirreno-Adriatico, Tour de France už po druhýkrát, monumenty Liège-Bastogne-Liège a Okolo Lombardie.

Tento rok začal opäť víťazstvom na UAE Tour, pokračoval výhrou Strade Bianche vo veľkom štýle – 50km sólo únikom a naposledy si pripísal dve víťazné etapy a výhru celkového hodnotenia na Tirreno-Adriatico.

Momentálne to skutočne vyzerá tak, že 23-ročný Tadej Pogačar si ide svoje vlastné preteky a všetci ostatní sa len prizerajú zozadu a súperia medzi sebou o druhé a tretie miesto.

Vedenie tímu UAE Emirates asi veľmi dobre vedelo, čo robí, keď s Pogačarom podpísalo zmluvu až do roku 2027.

Otestujte sa

Jediný spôsob, ako ho poraziť, je, ak bude mať naozaj zlý deň

Mladý talent Remco Evenpoel (QuickStep), ktorý mal byť hlavným súperom Pogačara na Tirreno-Adriatico povedal, že „jediný spôsob, ako ho poraziť, je, ak bude mať naozaj zlý deň a nezotaví sa z minulej soboty [Strade Bianche, pozn. red.]. Je to ale taký silný a veľkolepý jazdec, takže ​​tento týždeň pravdepodobne nebude mať zlý deň.“

A veru, Evenpoel mal pravdu. Pogačar nemal ani jeden zlý deň a vyhral s veľkým prehľadom s takmer dvojminútovým náskokom pred druhým Jonasom Vingegaardom (Jumbo-Visma).

Po ťažkej vrchárskej šiestej etape Tirreno-Adriatico, ktorú suverénne vyhral Pogačar, priznal Vingegaard, že už jednoducho nedokázal ísť rýchlejšie. „Keď zaútočil, bol som už na hranici možností, takže som nerozmýšľal nad tým, že ho budem nasledovať. Pogačar bol fenomenálny a v stúpaní získal minútový náskok.“

Zostrih 6. etapy Tirreno-Adriatico:

50km sólo na Strade Bianche

Na talianskej štrkovej klasike Strade Bianche spravil Tadej Pogačar niečo, čo ešte v histórii týchto pretekov nedokázal nikto. A celkovo, víťazstiev s takýmto dlhým sólo únikom na úrovni WorldTour veľa nenájdete.

Zaútočil už 50km pred cieľom v štrkovom sektore Monte Sante Marie a na jeho nástup jednoducho nedokázal nikto z pelotónu zareagovať.

Tadej Pogačar išiel osamote do cieľa až 1 hodinu a 20 minút a vytvoril si pred pelotónom náskok až 1:40 minúty.

Počas svojho sóla nastúpal 1150 metrov, išiel priemernou rýchlosťou 37,4 km/h a pedáloval s priemerným výkonom 350 wattov, čo je na 66-kilového jazdca skutočne šialene veľa.

Niet divu, že ho nikto nedokáže prenasledovať, keďže udržať takú vysokú rýchlosť nie je jednoduché na rovnej peknej asfaltovej ceste, nehovoriac o kopcoch a štrkových sektoroch.

Zostrih Strade Bianche 2022:

Merckx: Pogačar je Campionissimo; Wiggins: Je sku*vene neuveriteľný

Pogačarove schopnosti kvetnato opísali aj legendy svetovej cyklistiky Eddy Merckx a Bradley Wiggins.

„Mnohokrát som počul, že ‚toto je nový Merckx‘ bez toho, aby na to boli splnené podmienky, ale s Tadejom to je inak,“ povedal Eddy Merckx.

„Vždy som hovoril, že nerád porovnávam. Som len šťastný, že som bol najlepší vo svojej generácii. Je stále ťažké nájsť slovo, ktoré by opísalo, čo tento mladý chalan robí. Je to veľkolepé a impozantné. Pogačar je Campionissimo,“ povedal Merckx.

„Vzhľadom na to, že má len 23 rokov, je neuveriteľné, čo dokáže. V súčasnosti existuje tendencia začať vyhrávať v mladšom veku, ale to, čo robí, je jedinečné,“ dodal 5-násobný víťaz Tour de France.

Bradley Wiggins si nedával servítku pred ústa a jednoducho a krátko povedal tak, ako to je: „Je sku*vene neuveriteľný.

„Do konca zostávala štvrtina pretekov a akonáhle bol sám, nebolo pochýb o tom, že to nezvládne. Jeho odhodlanie bolo neuveriteľné,“ povedal po Pogačarovom výkone na Strade Bianche.

„Ešte predtým spadol, ale celé preteky bol vpredu a vyzeral skvele. Celú cestu vyzeral, že má všetko pod kontrolou a keď stiahli jeho náskok o 10 sekúnd, tak jednoducho zrýchlil a posunul výkon o úroveň vyššie. Je jednoducho úžasný,“ dodal Wiggins.

Kedy sa skončí Pogačarova neporaziteľnosť?

V sezóne 2022 nedokázal Pogačara poraziť ešte nikto, ale je jasné, že nebude neporaziteľný do nekonečna, aj keď niekedy to vyzerá, že ako malý chlapec spadol do nejakej radioaktívnej tekutiny a získal nadľudské cyklistické schopnosti.

Aj sám Pogačar priznal, že je poraziteľný: „Nikdy si nemyslím, že som neporaziteľný. Aj keď idem sám, vždy si myslím, že sa niekto môže vrátiť, chytiť ma a napadnúť ma, takže si dávam pozor a nikoho nepodceňujem.“

„Keď zaútočím, idem naplno, aj keď nikdy neviem, ako sa to skončí.“

Mladý Slovinec sa čoskoro chystá na monument Miláno – San Remo, ktorý profilovo sedí omnoho viac klasikárom a šprintérom ako vrchárom. Pogačar nás už však presvedčil, že nie je klasickým Grand Tour vrchárom, ale dokáže vyhrávať aj jednorázovky a monumenty.

Prečítajte si tiež

Na štarte Miláno – San Remo nebude chýbať ani Peter Sagan, ktorý by mal patriť k jedným z favoritov. Nedávno síce musel kvôli chorobe odstúpiť z Tirreno-Adriatico, kde však ešte stihol ukázať, že sa vracia späť do formy a v 2. etape skončil po výbornom šprinte na štvrtom mieste.

Po Miláno –  San Remo má na pláne aj ďalšie veľké klasiky i dvoje preteky Grand Tour – Dwars door Vlaanderen (30.3.), Okolo Flámska (3.4.), Valónsky Šíp (20.4.), Liège-Bastogne-Liège (24.4.), Okolo Slovinska (15.6.), Tour de France (1.7.), Okolo Španielska (19.8.) a Okolo Lombardie (8.10.).

Nie je veľmi pravdepodobné, že sa mu podarí vyhrať všetky naplánované klasiky, avšak pre zvyšok pelotónu bude veľkým strašiakom na každých  pretekoch, na ktorých sa objaví.

Kvíz: Ako dobre poznáte fakty o Tadejovi Pogačarovi?

0%

Akej národnosti je Tadej Pogačar?

Správna odpoveď! Nesprávna odpoveď

Akému športu sa venoval predtým, ako začal bicyklovať?

Správna odpoveď! Nesprávna odpoveď

Tadej Pogačar je vysoký 176cm. Viete, koľko váži?

Správna odpoveď! Nesprávna odpoveď

Akú prezývku má Pogačar?

Správna odpoveď! Nesprávna odpoveď

V akom tíme jazdí Tadej Pgačar?

Správna odpoveď! Nesprávna odpoveď

V ktorom roku začal jazdiť v tíme UAE Emirates?

Správna odpoveď! Nesprávna odpoveď

Koľko rokov má Tadej Pogačar?

Správna odpoveď! Nesprávna odpoveď

Kto bol cyklistickým vzorom pre Tadeja Pogačara?

Správna odpoveď! Nesprávna odpoveď

Na akých známych pretekoch Grand Tour zaznamenal Pogačar svoj prvý väčší úspech? (3. miesto v celkovom poradí)

Správna odpoveď! Nesprávna odpoveď

Na bicykli akej značky jazdí Tadej Pogačar?

Správna odpoveď! Nesprávna odpoveď

Koľkokrát vyhral celkové hodnotenie na Tour de Fance?

Správna odpoveď! Nesprávna odpoveď

Aké dresy okrem žltého získal pri oboch víťazstvách Tour de France ?

Správna odpoveď! Nesprávna odpoveď

Akú medailu získal na LOH v Tokiu?

Správna odpoveď! Nesprávna odpoveď

Aké monumenty vyhral v roku 2021?

Správna odpoveď! Nesprávna odpoveď

Viete, kde býva Tadej Pogačar?

Správna odpoveď! Nesprávna odpoveď

Do ktorého roku má podpísanú zmluvu s UAE?

Správna odpoveď! Nesprávna odpoveď

V tíme UAE Team Emirates je s Pogačarom ešte jeden Slovinec. Viete, ako sa volá?

Správna odpoveď! Nesprávna odpoveď

Akým spôsobom porazil Pogačar Rogliča na Tour de France 2020?

Správna odpoveď! Nesprávna odpoveď

Je Tadej Pogačar najmladším víťazom v histórii Tour de France?

Správna odpoveď! Nesprávna odpoveď

Tadej Pogačar je druhým najmladším víťazom v histórii Tour de France. Najmladším bol francúzsky cyklista Henri Cornet, ktorý vyhral ako 19-ročný Tour de France v roku 1904.

Koľko výhier zaznamenal Pogačar celkovo v profesionálnej kariére?

Správna odpoveď! Nesprávna odpoveď

Ako dobre poznáte fakty o Tadejovi Pogačarovi?

Zdieľajte svoje výsledky s priateľmi

Aktuality

Včera 16:01 Kompletne hliníková prehadzovačka? Vivo Cycling ukázali, na čom pracujú.

V súčasnosti dominujú trhu s pohonom a radením dve obrovské spoločnosti Shimano a Sram. To však nebráni menším spoločnostiam pokúsiť sa zabojovať o svojich zákazníkov. S klasickým dizajnom zrejme v tejto konkurencii neuspejete a tak prichádza Vivo Cycling s kompletne hliníkovou prehadzovačkou.

Včera 15:05 Canyon predstavil Neuron:ONfly, ide o vôbec prvý ľahký e-bike nemeckej značky.

Na jeho zostavenie využili v Canyon ľahký motor Bosch Performance Line SX, a tento bickykel má hmotnosť 19,1 kg.

24.04.2024 Kultová značka bicyklov Kona je na predaj.

Do problémov sa dostal ďalší veľký a svetoznámy výrobca bicyklov Kona Bikes. Táto pôvodne kanadská značka bola ústrednou v cyklistickom boome počas 90. rokov. Aktuálne však prechádza turbulentným obdobím s neistou budúcnosťou.

24.04.2024 Preteky Okolo Slovenska prevedú jazdcov z Podunajskej nížiny až po Tatry a nový je okrem trate aj ich termín.

68. ročník medzinárodných pretekov Okolo Slovenska sa uskutoční od 26. do 30. júna. Pozostávať bude z úvodnej tímovej časovky a následných štyroch etáp. Svoju účasť v pretekoch potvrdili tri tímy World Tour a sedem profesionálnych kontinentálnych tímov a desať kontinentálnych tímov, ktoré sa pobijú o UCI body.

24.04.2024 Preteky 1. kola KENNY Slovenského pohára v endure na Baťovych trailoch v Partizánskom sú zrušené.

Organizátori museli k tomuto kroku pristúpiť, kvôli šíreniu sa afrického moru ošípaných v tejto a v priľahlých lokalitách.

Zavrieť reklamu