Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Inzercia

Užite si divokú jazdu na bicykli – 4 tipy na adrenalínové cyklovýlety na Slovensku

Biker
Užite si divokú jazdu na bicykli – 4 tipy na adrenalínové cyklovýlety na Slovensku

Zákruty, skoky, strmé pasáže, ale aj momenty, keď premýšľate, či nie je bezpečnejšie zosadnúť z bicykla. Slovensko ponúka množstvo cyklotrás pre fanúšikov divokej jazdy. Niektoré sú krátke, ale o to náročnejšie, po iných prejdete poriadny kus cesty. Ktoré sa oplatí navštíviť?

Bláznivá jazda po Bratislave

Doslova raj pre nadšencov divokej jazdy na bicykli ponúka Bratislava. Ste takmer začiatočník, ale chcete okúsiť trocha adrenalínu? Ste už skúsenejší jazdec, alebo dokonca úplný profesionál? Na tratiach Trail Biely Kríž si príde na svoje každý. Nachádzajú sa nad bratislavskou Račou.

Dokopy tam nájdete až päť rôznych trás. TBK Jedna, TBK Dva a TBK Tri sa začínajú pri Bielom kríži. Slalomka a Baník štartujú z Červeného kríža. Trate majú od jedného do dvoch kilometrov. Zažiť môžete klopené zákruty, skoky či prejazd cez drevené lávky. Všetko závisí od náročnosti trate, ktorú si zvolíte.

Pre menej skúsených cyklistov je určená najľahšia TBK Jedna, ktorá obsahuje menšie skoky a prechádzate ju nižšou rýchlosťou ako iné okruhy. Najväčšou výzvou je naopak Baník s kamenistými pasážami, ale aj úzkymi a strmými cestičkami.

Divoká tatranská jazda

Keď chcete zažiť pravý tatranský adrenalín, vyskúšajte si jazdu z Bielej vody na Zelené pleso. Trať má síce iba osem kilometrov, ale je o to náročnejšia. Ak by ste sa snažili na internete nájsť najnáročnejšiu tatranskú cyklotrasu, väčšina návrhov by vás zaviedla práve k tejto.

Jazdu začnete na parkovisku pri Bielej Vode, pôjdete po žltej značke a hneď na vás bude čakať náročné stúpanie. Času na oddych budete mať minimum. Aj chvíľu po stúpaní nasleduje náročný terén, ale odmenou vám budú krásne pohľady na konci. Zelené pleso sa nachádza v doline, môžete si pri ňom oddýchnuť, alebo sa prejsť k blízkej Chate pri Zelenom plese.

Keď sa vyberiete na adrenalínovú cyklistiku, budete potrebovať doplniť tekutiny, ktoré počas náročnej jazdy vypotíte.

 

Vezmite si so sebou nový Zlatý Bažant Radler 0,0 % Svieži Jablko.

 

Po jazde vám skvele padne kombinácia výraznej chuti piva so šťavnatým jablkom. A navyše je úplne bez alkoholu, preto nemusíte mať obavy, ak si budete chcieť cestu bicyklom ešte predĺžiť.

Cesta vyhasnutou sopkou

Sopečné pohorie Vihorlat na východe Slovenska ponúka pre odvážnych cyklistov mnohé stúpania aj strmé zjazdy. Tí skúsenejší ju zvládnu aj bez zosadnutia z bicykla. Vyskúšajte si 39-kilometrovú trasu zo Sniny na Šíravu.

Začnite v Snine, odkiaľ sa vydáte do sedla Tri Tably, ku ktorému vedie modrá značka. Pôjdete po schodnejších cestách, ale aj po tých takmer nezjazdných. Blízko pri sedle je zaujímavá vyhliadka Sninský kameň. Z výšky sa tak budete môcť pozerať na Sninu, ale za dobrých podmienok uvidíte aj Vysoké a Nízke Tatry i Kráľovu hoľu.

Ďalšia časť cesty je priamo výstup na Vihorlat. Práve táto časť je z celej trasy najnáročnejšia. Pôjdete najskôr po červenej značke k sedlu Rozdiel a odtiaľ po zelenej až na vrchol.

Za ním vás už bude čakať posledná časť výletu, cesta na Šíravu. Najväčší adrenalín zažijete práve pri zjazde z Vihorlatu. Najmä prvé metre budú poriadne náročné. Cez Malý Peňažník a Rozdielňu sa potom dostanete na Šíravu. Tento adrenalínový výlet je celodenná túra, pripravte sa, že vám zaberie viac ako osem hodín. Celkovo absolvujete prevýšenie viac ako 1 500 metrov.

Rozprávková vyhliadka

Bojnice nie sú iba o kúpeľoch, známej zoo či zámku. Ponúkajú aj veľkú dávku adrenalínu. Je to horská dráha alebo tobogan? To si možno poviete pri pohľade na to, čo vás čaká, ak sa vydáte na Pálfyho trail, ktorý je práve neďaleko Bojníc. Nachádza sa v Šútovskom sedle, má okolo štyroch kilometrov a užijete si na ňom skoky cez rôzne korene stromov či kamene.

Cesta sa končí blízko bojnickej zoo a ponúka výhľad na Bojnický zámok. Na krátkej trase zažijete všetko, čo si možno pod pojmom adrenalínový zážitok predstaviť. Pozor ale dávajte na značenie popri trase, ktoré upozorňuje na mimoriadne nebezpečný preskok.

Ak ste menej skúsený jazdec, je bezpečnejšie zosadnúť z bicykla. A určite tam nechoďte prvýkrát sami.

Aktuality

Včera 17:14 Po Cape Epic potvrdzujú Števková s Krahulcovou výbornú formu aj na pretekoch 4 Islands, kde sú priebežne na 3. mieste (+ galéria).

Slovenské duo pretekárok Janka Keseg Števková s Martinou Krahulcovou nastúpili do ďalších etapových pretekov dvojíc, tentokrát v Chorvátsku na podujatí 4 Islands. V pretekoch sa im darí a zatiaľ v každej etape skončili na vynikajúcom 3. mieste!

Včera 16:30 Video: Toto je trať 2. kola svetového pohára XCO v brazílskej Araxá.

Minulý týždeň odštartoval seriál svetového pohára v horskej cyklistike podujatiami XCC a XCO v brazílskej Mairiporã. Pretekári mali niekoľko dní na oddych a doladenie formy a už počas soboty a nedele sa môžeme tešiť na druhé kolo svetového pohára.

Včera 15:58 Juan Pedro López je celkovým víťazom pretekov Okolo Álp, poslednú etapu vyhral Aurélien Paret-Peintre.

26-ročný Španiel si pripísal na talianskych etapových pretekoch svoje prvé profesionálne víťazstvo, keď vyhral tretiu etapu, a zároveň sa stal po prvýkrát víťazom celkovej klasifikácie.

Včera 11:13 Fotogaléria: Ako Peter Sagan jazdil aj varil na tréningovom kempe vo Finale Ligure.

„Takto dobre som sa necítil už asi 10 rokov,“ povedal Peter pri našej poslednej spoločnej večeri. „Som naozaj rád, že sme sa tu stretli takáto skvelá partia a dúfam, že sa takto ešte stretneme.“

Včera 10:49 Lukáš Kubiš vyhral Pardubické kritérium, druhý skončil Štoček.

Kubiš pokračuje v úspešnej sezóne víťazstvom kritéria v Pardubiciach, na ktorom skončil druhý ďalší Slovák Matúš Štoček a tretí finišoval víťazov český tímový kolega z Elkov-Kasper Daniel Mráz.

Zavrieť reklamu