Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Novinky

Peter Sagan je nahnevaný: Mladí jazdci nemajú rešpekt, len tak sa vymočia v strede pelotónu

"Len tak sa vymočia v strede pelotónu. Každý na každého. Nechutné. A ak na to niečo poviete, vraj ste arogantný, lebo nemáš rozhodovať o tom, čo má robiť niekto iný," hovorí Peter Sagan.
Martin Sarvaš
Peter Sagan je nahnevaný: Mladí jazdci nemajú rešpekt, len tak sa vymočia v strede pelotónu

Peter Sagan hovorí, že mladším jazdcom v pelotóne chýba rešpekt. 32-ročný Sagan už nepatrí medzi najmladších jazdcov v pelotóne a aj víťazi pretekov sú čoraz mladší.

Tadej Pogačar, Egan Bernal a Tao Geoghegan Hart vyhali preteky Grand Tour vo veku 25 alebo menej rokov, ale Sagan sa obáva, že nová generácia cyklistov vytvorila negatívny posun.

Pri spomienkach na svoje začiatky profesionálneho cyklistu Sagan tvrdí, že jeho skúsenosti sa úplne líšia od toho, čoho je teraz svedkom v pelotóne, pričom mladí jazdci sa aktívne rozhodli ignorovať nepísané pravidlá v pretekoch, čo vo výsledku vytváralo „totálnu anarchiu“.

„Ak príliš veľa rozprávate v tlači, vytvoríte len klebety a špekulácie. To nikomu nepomôže. Ako mladý jazdec sa musíte naučiť, ako zaobchádzať s médiami,“ povedal Sagan pre Het Nieuwsblad.

„Fabian Cancellara o mne hovoril veľa vecí, veľmi provokatívne, najmä v súvislosti s klasikami. Vždy ma to rozosmialo, pretože to znamenalo, že je zo mňa poriadne nervózny. Keď za mnou prišli novinári s jeho vyjadreniami, vždy som odpovedal: ‚Fabian je môj idol. Nemôžem o ňom povedať nič zlé‘.“

„Vtedy sa s médiami veľa rozprávali starší jazdci, teraz to robí aj mladšia generácia. Aj keď si dobrý, silný a šampión, si mladší. Mladšej generácii chýba rešpekt. Vidím to, cítim to. V minulosti ste mali v pretekoch nepísané zákony. Teraz na to zabudnite. Je tam úplná anarchia.“

Trojnásobný majster sveta povedal, že tento nedostatok rešpektu je najzreteľnejší pri prestávkach na toalete respektíve ich nedostatok. Sagan uviedol, že pretekári už nemajú možnosť zastaviť a uľaviť si na kraji cesty, pretože riskujú svoju pozíciu v pretekoch.

Sagana nedokáže pochopiť túto zmenu správania a o to menej, keď sa ľudia pri vykonávaní malej potreby držia v strede skupiny.

„Prvýkrát som si to všimol, keď som sa ako líder v etapových pretekoch zastavil na močenie. Stále útočili, aj keď v pelotóne to bola práve chvíľa na vykonanie potreby.“

„Toalentá prestávka už jednoducho neexistuje. Znovu som to videl v Haut Var. Kedysi ste mali pevne stanovený čas zastaviť sa na spoločné cikanie.“

Prečítajte si tiež

„Teraz všetci čúrajú z bicyklov. Potom sa pýtam: Je to normálne? Rozumiem, ak jazdíte finále povedzme Okolo Flámska alebo Paríž-Roubaix. Ale v strede pretekov? Tým, že sa na chvíľu zastavíte, nič nestratíte. A ani sa neobťažujú ísť na kraj cesty.“

„Len tak sa vymočia v strede pelotónu. Každý na každého. Nechutné. A ak na to niečo poviete, vraj ste arogantný, lebo nemáš rozhodovať o tom, čo má robiť niekto iný,“ dodal Sagan.

Aktuality

17:14 Po Cape Epic potvrdzujú Števková s Krahulcovou výbornú formu aj na pretekoch 4 Islands, kde sú priebežne na 3. mieste (+ galéria).

Slovenské duo pretekárok Janka Keseg Števková s Martinou Krahulcovou nastúpili do ďalších etapových pretekov dvojíc, tentokrát v Chorvátsku na podujatí 4 Islands. V pretekoch sa im darí a zatiaľ v každej etape skončili na vynikajúcom 3. mieste!

16:30 Video: Toto je trať 2. kola svetového pohára XCO v brazílskej Araxá.

Minulý týždeň odštartoval seriál svetového pohára v horskej cyklistike podujatiami XCC a XCO v brazílskej Mairiporã. Pretekári mali niekoľko dní na oddych a doladenie formy a už počas soboty a nedele sa môžeme tešiť na druhé kolo svetového pohára.

15:58 Juan Pedro López je celkovým víťazom pretekov Okolo Álp, poslednú etapu vyhral Aurélien Paret-Peintre.

26-ročný Španiel si pripísal na talianskych etapových pretekoch svoje prvé profesionálne víťazstvo, keď vyhral tretiu etapu, a zároveň sa stal po prvýkrát víťazom celkovej klasifikácie.

11:13 Fotogaléria: Ako Peter Sagan jazdil aj varil na tréningovom kempe vo Finale Ligure.

„Takto dobre som sa necítil už asi 10 rokov,“ povedal Peter pri našej poslednej spoločnej večeri. „Som naozaj rád, že sme sa tu stretli takáto skvelá partia a dúfam, že sa takto ešte stretneme.“

10:49 Lukáš Kubiš vyhral Pardubické kritérium, druhý skončil Štoček.

Kubiš pokračuje v úspešnej sezóne víťazstvom kritéria v Pardubiciach, na ktorom skončil druhý ďalší Slovák Matúš Štoček a tretí finišoval víťazov český tímový kolega z Elkov-Kasper Daniel Mráz.

Zavrieť reklamu