Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Novinky

Ukrajinec Mark Padun vyhral etapu na Gran Camiño: Z víťazstva sa ani nedokážem tešiť

25-ročný talent je jediným ukrajinským cyklistom vo WorldTour. "Sledujem, čo sa doma deje a chcem povedať len jedno: Sláva Ukrajine!"
Martin Sarvaš
Ukrajinec Mark Padun vyhral etapu na Gran Camiño: Z víťazstva sa ani nedokážem tešiť

Ukrajinský cyklista tímu EF Education Mark Padun vyhral záverečnú etapu, časovku jednotlivcov, na pretekoch Gran Camiño v Španielsku.

25-ročný talentovaný jazdec je jediným ukrajinským cyklistom vo WorldTour a svoju silu ukázal vlani na pretekoch Critérium du Dauphiné, kde nečakane vyhral z úniku až dve etapy.

Na Gran Camiño 2022 skončil v celkovom poradí na treťom mieste za víťazom Alejandrom Valverdem a druhým Michaelom Woodsom.

Mark Padun sa však z výhry etapy na Gran Camiño netešil, keďže myšlienkami je doma na Ukrajine, kde prebieha vojna s Ruskom.

Prečítajte si tiež

Padun: Chcem povedať len jedno: Sláva Ukrajine!

„Z víťazstva sa ani nedokážem tešiť kvôli tomu, čo sa deje v mojej krajine, ale chcem sa o toto víťazstvo podeliť so všetkými svojimi občanmi,“ povedal Padun v cieli.

„Som tu a v tejto situácii ich podporujem, ako len môžem. Sledujem, čo sa doma deje a chcem povedať len jedno: Sláva Ukrajine!“

„Chcem poďakovať aj svojej priateľke, pretože ma sledovala počas celých pretekov a písala mi každý deň, takže som neskutočne šťastný,“ pokračoval.

Padun vyrastal v ukrajinskom meste Doneck a veľkú časť svojho života strávil v Doneck a v Kyjeve, pričom do západnej Európy sa presťahoval až v posledných rokoch.

Šéf EF Education: Tento rok budeme o Markovi Padunovi počuť ešte veľa

Šéf tímu Jonathan Vaughters vzdal hold Padunovi, ktorý sa v tejto sezóne pripojil k EF Education-Easy Post.

„Je to skutočné potešenie pracovať s Markom. Ukázal mi, že je skutočne skvelým človekom, pomohli sme mu nájsť svoj hlas, umlčať jeho kritikov, až po povzbudenie, aby sa trochu otvoril a dovolil nám pomôcť mu s jeho časovkou.“

„Je tvrdý. Veľmi tvrdý. A tvrdohlavý. Veľmi tvrdohlavý. Ale toto sú črty jeho ľudí, ako sa teraz dozvedám. Som na neho hrdý. Ako sa mu darilo v posledných týždňoch? Neuveriteľné. Tento rok budeme o Markovi Padunovi ešte veľa počuť. Nepochybujem o tom. Sláva Ukrajine!“

Mark Padun nie je jediným jazdcom, ktorý vyjadril podporu Ukrajine. Širší pelotón aktívne stojí za európskym národom od eskalácie vojny v minulom týždni.

Wout van Aert aj Fabio Jakobsen sa vyjadrili k tejto téme po víťazstvách klasík „otváracieho víkendu“ a francúzsko-ruská hviezda Pavel Sivakov napísal, že je „úplne proti vojne“. Na sociálnych sieťach sa vyjadril aj šéf UCI David Lappartient a ďalší jazdci.

 

Aktuality

Včera 15:34 Video: Prvé kolo Slovenského pohára XCO v Drozdove poznačili extrémne podmienky na trati.

Pretekári to vôbec nemali ľahké a počas víkendu sa museli vysporiadať s náročnými podmienkami na trati. Dážď, blato a zima skúšali pretekárov, ktorí to naozaj nemali ľahké. Z víťazstva v elitných kategóriách sa tešili poľskí pretekári Filip Helta a Gabriela Wojtyla. Zo slovenských jazdcov skončili najlepšie Matej Ulík na druhom mieste a Tereza Kurnická, ktorá obsadila 7. priečku.

Včera 11:45 Tadej Pogačar ide na Giro d’Italia v silnej zostave s jasným cieľom vyhrať ružový dres.

Tím UAE Emirates zverejnil zostavu ôsmich jazdcov pre Giro: Tadej Pogačar, Mikkel Bjerg, Felix Grossschartner, Vegard Stake Laengen, Rafal Majka, Juan Sebastián Molano, Domen Novak a Rui Oliveira.

Včera 11:24 Quintanu nazvali „malou zasranou krysou“. Kolumbijčan reaguje na vyjadrenia Gerainta Thomasa a Luka Rowea.

Thomasa a Rowe vyjadrili v podcaste Watts Occurring názor, že Nairo Quintana „by nemal pretekať“. Dôvodom kritiky je jeho pozitívny test na zakázanú látku tramadol na Tour de France 2022.

29.04.2024 Alison Jackson vyhrala v šprinte druhú etapu Vuelta España Femenina, záver poznačili hromadné pády.

Na druhom mieste skončila Blanka Vas (SD Worx – Protime), ktorá sa tiež dostala do vedenia celkovej klasifikácie a tretia finišovala Karlijn Swinkels (UAE ADQ).

29.04.2024 Značka Nike sa stala osobným sponzorom cyklistky Demi Vollering.

„Uvedomujem si svoju úlohu v ženskej cyklistike a ženských športoch všeobecne,“ hovorí o novom partnerstve víťazka Tour de France Femmes.

Zavrieť reklamu