Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Novinky

Mathieu van der Poel nebude pre bolesti chrbta štartovať na cyklokrosových majstrovstvách sveta

"Kvôli bolesti chrbta som nedokázal dosiahnuť požadovanú úroveň výkonu už od Tour," hovorí Van der Poel.
Martin Sarvaš
Mathieu van der Poel nebude pre bolesti chrbta štartovať na cyklokrosových majstrovstvách sveta

Štvornásobný majster sveta v cyklokrose Mathieu van der Poel vynechá celý zvyšok cyklokrosovej sezóny vrátane svetového šampionátu.

Dôvodom sú bolesti chrbátu, ktorými trpí už od mája 2021 – pretekov Svetového pohára v horskej cyklistike v Albstadte.

Van der Poel tak v roku 2022 nezíska piaty majstrovský titul a najväčšími favoritmi sa tak stávajú Wout van Aert so siedmimi víťazstvami v prebiehajúcej sezóne 2021/22, Tom Pidcock, ktorý vyhral trikrát a cyklokrosový špecialista Eli Iserbyt s dvanástimi výhrami.

„Kvôli bolestiam chrbta sa mi už od Tour de France nepodarilo dosiahnuť požadovanú úroveň. Len chcem, aby to už bolo minulosťou. Jediným liekom bude dlhší čas odpočinku. Bolo by teda hlúpe znova prerušiť toto obdobie a pokúsiť sa ešte dostať na majstrovstvá sveta. Na tom sa všetci zhodneme,“ vyjadril sa Van der Poel.

„Aj keď je to veľmi trpké – zúčastnil som sa Majstrovstiev sveta v cyklokrose 10-krát za sebou – neschopnosť obhájiť titul v Spojených štátoch je skutočne veľmi smutné.“

Prečítajte si tiež

„O budúcnosť svojej kariéry sa nebojím, ale samozrejme ma teraz frustruje, keď neviem, ako dlho bude toto obdobie oddychu trvať. Dátum a ciele stanovíme až vtedy, keď bude všetko v poriadku. Dovtedy pre to urobím všetko, čo budem môcť,“ dodal Van der Poel.

Keďže Van der Poelova cyklokrosová sezóna bola zrušená, pozornosť sa teraz obracia na cestu, pričom jeho prvými hlavnými cieľmi budú jarné klasiky. Napriek tomu, že nedávne správy zdanlivo signalizujú snahu zabezpečiť si štart sezóny na jar, v tejto chvíli neexistuje žiadna záruka, že bude môcť súťažiť na pretekoch ako Miláno-San Remo, Okolo Flámska a Paríž-Roubaix.

Fyzioterapeut: Jeho telo platí daň za roky súťaženia vo viacerých disciplínach

Podľa fyzioterapeuta Van der Poela, Davida Bombekeho, jeho problém by nemal byť chronický, ale súvisí s tým, že niekoľko rokov pretekal v plnom rozsahu výkonu v rôznych disciplínach.

„Toto je vlastne výsledok mnohých útokov, ktoré spáchal na svoje telo – od horskej cyklistiky cez cestnú cyklistiku až po cyklokros a v minulosti aj BMX,“ povedal Bombeke pre Het Nieuwsblad. „Jeho telo teraz za to platí daň.“

Veľkým cieľom Van der Poela bol zisk piateho titulu majstra sveta v cyklokrose na konci januára, avšak momentálne je jeho štart v USA otázny.

„Pozerať sa teraz na majstrovstvá sveta je trochu predčasné, ale samozrejme je pravda, že veľa času nezostáva,“ povedal Bombeke.

„Ak jazdíte na majstrovstvách sveta, musíte byť dobrý a z môjho pohľadu je mesiac dosť krátky časový rámec na to, aby ste sa dostali do top formy. Nezáleží len na mojom osobnom názore, pretože nie som spojený s tímom, ale ak môžem povedať, čo si myslím, oddych by teraz mal byť naozaj prioritou, bez ohľadu na to, koľko času to zaberie,“ dodal fyzioterapeut.

Sagan: Napchať dve nohy do jednej topánky je náročné

Peter Sagan síce nepredpovedal jeho zdravotné problémy, ale už  v roku 2019 o Van der Poelovi povedal, že by si mal vybrať, ktorému športu by sa mal venovať: „Snaží sa napchať dve nohy do jednej topánky a to je náročné.“

Mathieu van der Poel mal v roku 2019 za sebou úspešnú sezónu na horskom i cestnom bicykli. V disciplíne XCC jednoznačne dominoval počas celej sezóny a päťkrát vyhral. V klasickom XCO sa mu podarilo vyhrať na svetovom pohári trikrát. Zlatú medailu získal aj na Majstrovstvách Európy v Brne.

Prečítajte si tiež

Van der Poel si pripísal svoje prvé víťazstvo z kategórie World Tour na pretekoch Dwars door Vlaanderen a šialený výkon predviedol pri víťazstve na náročnej klasike Amstel Gold Race. Okrem nich vyhral aj Brabantse Pijl a Grand Prix de Denain.

Sagana sa vtedy pýtali, či sa nechce vrátiť k horskej cyklistike: „Skúsil som to, ale rozhodol som sa, že sa budem sústrediť iba na cestnú cyklistiku. Myslím si, že som sa rozhodol správne. Skôr je otázka na neho [Van der Poela], či nerozmýšľal, že by sa sústredil na cestnú cyklistiku.“

Ako dobre poznáte fakty o Mathieu van der Poelovi?

0%

Akej národnosti je Mathieu van der Poel?

Správna odpoveď! Nesprávna odpoveď

Koľko rokov má Mathieu van der Poel?

Správna odpoveď! Nesprávna odpoveď

Za aký tím jazdí Mathieu van der Poel?

Správna odpoveď! Nesprávna odpoveď

V akej disciplíne začal Mathieu van der Poel s pretekaním ešte ako junior?

Správna odpoveď! Nesprávna odpoveď

Koľko titulov majstra sveta získal Mathieu van der Poel v cyklokrose?

Správna odpoveď! Nesprávna odpoveď

Aké bolo prvé "prelomové" víťazstvo Mathieu van der Poela v cestnej cyklistike? Dosiahol ho v roku 2019 na jarnej klasike v Holandsku.

Správna odpoveď! Nesprávna odpoveď

Mathieu van der Poel vyhral v roku 2020 jeden monument. Aký?

Správna odpoveď! Nesprávna odpoveď

Koho porazil Mathieu van der Poel v záverečnom šprinte pri výhre Okolo Flámska 2020?

Správna odpoveď! Nesprávna odpoveď

Kto porazil Mathieu van der Poela v záverečnom šprinte pretekov Okolo Flámska 2021?

Správna odpoveď! Nesprávna odpoveď

Mathieu van der Poel absolvoval tento rok po prvýkrát Tour de France. Koľko etáp vyhral?

Správna odpoveď! Nesprávna odpoveď

Koľko dní mal Mathieu van der Poel oblečený žltý dres na Tour de France 2021?

Správna odpoveď! Nesprávna odpoveď

Aké etapové preteky vyhral Mathieu van der Poel v roku 2020? V záverečnej 5. etape predviedol 50km sólo únik, vďaka ktorému vyhral celkové poradie pretekov.

Správna odpoveď! Nesprávna odpoveď

Ako sa volá starý otec Mathieu van der Poela - úspešný cyklista, ktorý vyhral počas svojej kariéry sedem etáp na Tour de France.

Správna odpoveď! Nesprávna odpoveď

Akú veľkú klasiku vyhral Mathieu van der Poel tento rok (2021)?

Správna odpoveď! Nesprávna odpoveď

Aký maximálny výkon dosiahol Mathieu van der Poel pri záverečnom útoku na Strade Bianche 2021?

Správna odpoveď! Nesprávna odpoveď

Trať dlhú 186km s prevýšením 3342 metrov prešiel priemernou rýchlosťou 39,8 km/h. Pri záverečnom útoku dosiahol maximálny výkon 1362 Wattov a celé preteky mal normalizovaný priemerný výkon 389 Wattov s priemerným tepom 148.

Mathieu van der Poel mal veľmi úspešnú sezónu v horskej cyklistike v roku 2019. Koľko pretekov vyhral vrámci svetového pohára? (XCO+XCC)

Správna odpoveď! Nesprávna odpoveď

Van der Poel vyhral v roku 2019 až 5 pretekov svetového pohára v disciplíne XCC (short circuit) a trikrát vyhral XCO. Okrem toho sa stal aj majstrom Európy v XCO.

V akej disciplíne bude pretekať Mathieu van der Poel na Olympiáde v Tokiu?

Správna odpoveď! Nesprávna odpoveď

Víťazstvo na akom monumente je snom Mathieu van der Poela?

Správna odpoveď! Nesprávna odpoveď

"Preteky Paríž - Roubaix sú jedny z najkrajších pretekov roka a takmer nikdy som si ich nenechal ujsť v televízii. Láka ma aj jazda aj na známych kockách. Vďaka tomu sú preteky ešte hrdinskejšie a zručnosť na bicykli sa stáva rozhodujúcim faktorom," povedal MVDP o Paríž - Roubaix.

Kto je považovaný za najväčšieho rivala Mathieu van der Poela, s ktorým sa delil o pódiové priečky už od detstva v cyklokrose i cestnej cyklistike?

Správna odpoveď! Nesprávna odpoveď

Koľko víťazstiev v cestnej cyklistike má celkovo na konte Mathieu van der Poel?

Správna odpoveď! Nesprávna odpoveď

Prvé si pripísal v roku 2014 na pretekoch Ronde van Limburg a naposledy vyhral druhú etapu na Tour de France 2021.

Ako dobre poznáte fakty o Mathieu van der Poelovi?

Zdieľajte svoje výsledky s priateľmi

Aktuality

Včera 15:42 Kultová značka bicyklov Kona je na predaj.

Do problémov sa dostal ďalší veľký a svetoznámy výrobca bicyklov Kona Bikes. Táto pôvodne kanadská značka bola ústrednou v cyklistickom boome počas 90. rokov. Aktuálne však prechádza turbulentným obdobím s neistou budúcnosťou.

Včera 15:10 Preteky Okolo Slovenska prevedú jazdcov z Podunajskej nížiny až po Tatry a nový je okrem trate aj ich termín.

68. ročník medzinárodných pretekov Okolo Slovenska sa uskutoční od 26. do 30. júna. Pozostávať bude z úvodnej tímovej časovky a následných štyroch etáp. Svoju účasť v pretekoch potvrdili tri tímy World Tour a sedem profesionálnych kontinentálnych tímov a desať kontinentálnych tímov, ktoré sa pobijú o UCI body.

Včera 11:02 Preteky 1. kola KENNY Slovenského pohára v endure na Baťovych trailoch v Partizánskom sú zrušené.

Organizátori museli k tomuto kroku pristúpiť, kvôli šíreniu sa afrického moru ošípaných v tejto a v priľahlých lokalitách.

23.04.2024 Musíte vidieť: Postapokalyptické freeride rodeo v podaní Jakuba Vencla.

Tak by sa v skratke dalo charakterizovať nové video tohto českého slopestyle jazdca a freeridera. Kulisy bane dodávajú celému projektu poriadnu dávku atmosféry a toto video naozaj stojí za to, aby ste si ho pustili viackrát.

22.04.2024 Fotogaléria: Pozrite si najlepšie zábery z 2. kola svetového pohára XCO v brazílskej Araxá.

Najmä mužské preteky boli mimoriadne napínavé a rozhodlo sa v nich až v záverečnom šprinte štyroch pretekárov. Najrýchlejším v ňom bol dánsky jazdec Simon Andreassen. V ženách preteky ovládla Haley Batten, ktorá o svojom víťazstve rozhodla v poslednom kole.

Zavrieť reklamu