Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Novinky

Majstrami Slovenska v cyklokrose sa stali Matej Ulík a Tereza Kurnická (+fotogaléria)

Ulík sa stal majstrom Slovenska už po tretíkrát a Kurnická získala titul majsterky pri svojej premiére v ženskej elite.
Martin Sarvaš
Majstrami Slovenska v cyklokrose sa stali Matej Ulík a Tereza Kurnická (+fotogaléria)

Foto: Slovenský zväz cyklistiky / Ján Melicher

Dresy majstrov Slovenska v cyklokrose budú budúcu sezónu obliekať Matej Ulík (Expres CZ Tufo Team Kolín) s Tereza Kurnická (Slávia Trenčín).

Obaja elitní pretekári potvrdili skvelú formu a svojich súperov zdolali s pohodlným náskokom. Dominanciu na trati opäť predviedol aj Matthias Schwarzbacher (ŠK Železiarne Podbrezová, a.s.) medzi juniormi a Terézia Ciriaková (CyS – Akadémia Petra Sagana) medzi juniorkami.

Za prísnych epidemiologických opatrení športovej bubliny sa uplynulý víkend konali karanténnom centre pre vrcholový šport majstrovstvá SR v cyklokrose.

Cyklistickú premiéru zažil areál X-bionic Sphere v Šamoríne tretí novembrový víkend, kedy hostil dvojkolo cyklokrosovej súťaže vrátane Európskeho pohára v cyklokrose. Teraz brány karanténneho športového centra vytvorili prijateľné podmienky pre konanie boja o domáce majstrovské tituly.

Ulík majstrom už po tretíkrát

Tretíkrát sa majstrom SR v kategórii elitných mužov stal Matej Ulík. Od začiatku sa pohyboval na špici pretekov. Najskôr v päťčlennej skupinke spolu s Haringom, Vozárom, Hrtánekom a Sokolíkom, ktorá sa sformovala už v prvom kole.

Neskôr odskočil a vytvoril si nad súpermi bezpečný náskok, ktorý udržal až do konca. Do karát mu nahrávala i blatistá trať, na ktorej sa Ulík cíti ako ryba vo vode.

„Sezóna nezačala pre mňa dobre a dlho som sa dostával do tempa. Po sezóne horákov som potreboval chvíľu voľno, a tak som sa do tempa CX dostával len pozvoľne. Dnešok mi vyšiel, z toho mám obrovskú radosť. Obhajoba je vždy náročnejšia ako zisk prvého titulu,“ vyjadril svoje pocity po príchode do cieľa Matej Ulík.

Prečítajte si tiež

„Na začiatku som sa trápil aj tu. Ale pri jednom z výjazdov som si všimol, že Martin Haring má plášte určené na mokrý povrch, a ja som obúval do suchého počasia. Okamžite, ako som v depe vymenil kolesá, pocítil rozdiel. To mi dodalo sebavedomie a vidinu reálnej šance, a tak som sa pustil do boja. A vyšlo to,“ priblížil Ulík rozhodujúci moment na ceste za titulom majstra SR v cyklokrose.

Striebornú medailu nakoniec vybojoval Šimon Vozár (ŠK Železiarne Podbrezová) a bronz Martin Haring (Dukla Banská Bystrica). Víťazom U23 kategórie sa stal Martin Hrtánek (CK Epic Dohňany), druhé miesto bral Lukáš Sokolík (Slávia Trenčín) a tretie Tobias Vančo (Dukla Banská Bystrica).

Kurnická premiérovo v elite

Foto: Slovenský zväz cyklistiky / Ján Melicher

Pri premiére medzi elitnými ženami si rovno víťazstvo pripísala Tereza Kurnická. Terka má za sebou výbornú sezónu cesty i MTB ešte medzi juniorkami.

V cyklokrose už minulý rok zdolala na MSR skúsenú Janku Keseg Števkovú, keď vybojovala titul v elitnej i juniorskej kategórii. Tento rok sa čakalo na tvrdý boj, hoci Tereza bola v nevýhode v podobe mesačného pretekového výpadku pre zlomeninu ruky.

Janka však kvôli zdravotným okolnostiam dostala stopku od záverečného štartu domácej sezóny, a tak sa Terka mohla sústrediť na zvyšovanie náskoku pred súperkami. Cieľovú pásku preťala s náskokom takmer tri a pol minúty nad Erikou Glajzovou (CK Cykloglajza) a Martinou Krahulcovou (CK Rimavská Sobota).

Prečítajte si tiež

S pohodlným náskokom deklasoval svojich súperov aj talentovaný junior Matthias Schwarzbacher. Striebro si donáša Christian Haas (CKM Poprad) a bronz Róbert Jackuliak (MŠK Žiar nad Hronom).

V juniorskej kategórii dievčat zvíťazila Terézia Ciriaková (CyS – Akadémia Petra Sagana), pred Danielou Viktóriou Hulovou (CK Dynamax Nitra) a Sandrou Bystričanovou (ŠKC Liptovská Lužná.

Finále Slovenského pohára v cyklokrose

Foto: Slovenský zväz cyklistiky / Ján Melicher

Posledným kolom CX sezóny sa zároveň uzatváral rebríček celkového poradia Slovenského pohára v cyklokrose. Po prvýkrát v histórii sa do čela súťaže dostal Belgičan Seppe Rombouts, ktorý v počte bodov preskočil Martina Haringa. Medzi ženami sa do čela rebríčka prebojovala Erika Glajzová.

V juniorskej kategórii bral víťazstvo Christian Haas, medzi kadetmi Adam Mrocek (CK Epic Dohňany). Prvenstvo v celkovom hodnotení získali aj Anna Ržoncová (CK Epic Dohňany) medzi kadetkami, Jakub Mikuš (Slávia Trenčín) medzi žiakmi a Dohňanka Lucia Hudoková medzi žiačkami.

V masters kategóriách patrí víťazstvo Milanovi Barénimu (Trek KCK Osľany), Róbertovi Glajzovi (CK Cyklokrajza), Milanovi Jánošíkovi (Klub nadšencov amatérskej cyklistiky) a Petronele Bystričanovej (ŠKC Liptovská Lužná). Najlepším klubom tejto súťaže sa stal CK Epic Dohňany.

Zdroj: Slovenský zväz cyklistiky

Aktuality

Včera 15:34 Video: Prvé kolo Slovenského pohára XCO v Drozdove poznačili extrémne podmienky na trati.

Pretekári to vôbec nemali ľahké a počas víkendu sa museli vysporiadať s náročnými podmienkami na trati. Dážď, blato a zima skúšali pretekárov, ktorí to naozaj nemali ľahké. Z víťazstva v elitných kategóriách sa tešili poľskí pretekári Filip Helta a Gabriela Wojtyla. Zo slovenských jazdcov skončili najlepšie Matej Ulík na druhom mieste a Tereza Kurnická, ktorá obsadila 7. priečku.

Včera 11:45 Tadej Pogačar ide na Giro d’Italia v silnej zostave s jasným cieľom vyhrať ružový dres.

Tím UAE Emirates zverejnil zostavu ôsmich jazdcov pre Giro: Tadej Pogačar, Mikkel Bjerg, Felix Grossschartner, Vegard Stake Laengen, Rafal Majka, Juan Sebastián Molano, Domen Novak a Rui Oliveira.

Včera 11:24 Quintanu nazvali „malou zasranou krysou“. Kolumbijčan reaguje na vyjadrenia Gerainta Thomasa a Luka Rowea.

Thomasa a Rowe vyjadrili v podcaste Watts Occurring názor, že Nairo Quintana „by nemal pretekať“. Dôvodom kritiky je jeho pozitívny test na zakázanú látku tramadol na Tour de France 2022.

29.04.2024 Alison Jackson vyhrala v šprinte druhú etapu Vuelta España Femenina, záver poznačili hromadné pády.

Na druhom mieste skončila Blanka Vas (SD Worx – Protime), ktorá sa tiež dostala do vedenia celkovej klasifikácie a tretia finišovala Karlijn Swinkels (UAE ADQ).

29.04.2024 Značka Nike sa stala osobným sponzorom cyklistky Demi Vollering.

„Uvedomujem si svoju úlohu v ženskej cyklistike a ženských športoch všeobecne,“ hovorí o novom partnerstve víťazka Tour de France Femmes.

Zavrieť reklamu