Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Novinky

Cyklokrosový Svetový pohár vo Val di Sole sa ide v extrémnych podmienkach na snehu (+foto & video)

"V snehu nikdy neviete čo sa stane s bicyklom a ako sa bude správať," povedala Marianne Vos po obhliadke trate vo Val di Sole.
Martin Sarvaš

Tom Pidcock (Ineos), Marianne Vos (Jumbo-Visma) a viacero ďalších pretekárov testovalo trať na Svetový pohár v cyklokrose v talianskom Val di Sole.

Preteky však budú skutočne netradičné, pretože v cyklokrose sme síce zvyknutí na nepriaznivé podmienky, zimu, dážď či blato, avšak trať vo Val di Sole je kompletne zasnežená, nachádza sa vo vysokej nadmorskej výške a očakáva sa poriadna zima.

Pred pretekmi žien a mužov sa neočakáva ďalší sneženie, organizátori len jemne upravujú trať a utláčajú sneh. Nočné teploty klesli až na -9 °C, v popoludňajších pretekoch budú teploty okolo -3 °C.

Trojkilometrová trať bola postavená v lyžiarskom stredisku vo Vermiglio, ktoré leží v nadmorskej výške 1 261 metrov na úpätí Passo del Tonale, ktoré rozdeľuje regióny Trentino a Lombardia.

Trať sa  začína na ceste v údolí, ale rýchlo sa ponorí do snehu na sériu rovinatých úsekov. Okruh má dve kľúčové časti: technickejšiu časť na začiatku a potom kľúčový strmý kopec na opačnej strane rieky.

Jazdci sa zabávali aj na zjazdovke:

 

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

 

Príspevok, ktorý zdieľa VAL DI SOLE BIKE LAND (@valdisolebikeland)

Pidcock jazdil časť trate bez rukavíc, ale inak bol poriadne „zabalený“ a počas obhliadky si aj natáčal trasu, aby si ju mohol podrobne preštudovať a rozhodnúť o stratégii na preteky.

„Bolo to zaujímavé…“ povedal Pidcock po svojej jazde.

„Je to trochu ako piesok, ale je to prvýkrát v týchto podmienkach. Je to náročné, skutočne náročné. Budeme pretekať, po západe slnka, takže bude zima, začne mrznúť a bude sa to meniť každé kolo.“

Očakáva, že stúpanie a ťažké podmienky na snehu prinesú selektívne preteky. „Bude to o zaujatí vlastnej línie. Najdôležitejšie je jazdiť vlastným tempom,“ povedal.

„Na fotografiách to vyzeralo ako ploché pole, ale v skutočnosti, je tu prevýšenie, takže bude zaujímavé sledovať, čo sa stane v pretekoch.“

Marianne Vos si dala v sobotu tiež podrobne preštudovala trať. Vzhľadom na neprítomnosť líderky Svetového pohára Lucindy Brando, ktorá je na tréningovom kempe Baloise Trek Lions, je holandská pretekárka favoritom pretekov žien napriek tomu, že si po prvých troch majstrovstvách sveta v USA dala pauzu.

„Po dlhej cestnej sezóne som potrebovala pár týždňov voľna, ale teraz je skvelý moment vrátiť sa k pretekaniu,“ povedala pre Bicisport.

„Je to technická trať, je nepredvídateľná a ťažká. V snehu nikdy neviete čo sa stane s bicyklom a ako sa bude správať. Bude dôležité nechať bicykel viesť sám seba a dúfať, že nespadnete. Dôležité tiež bude vybrať si správne pneumatiky a správny tlak. Nadmorská výška môže byť tiež faktorom a niečím novým pre nás všetkých,“ opísala Marianne Vos.

Svetový pohár vo Val di Sole je považovaný za neformálnu demonštráciu podujatia, ktoré má dokázať, že cyklokros by sa jedného dňa mohol stať zimnou olympijskou disciplínou.

Jednou z hlavných zásad zimných olympijských hier je, že všetky športy sa konajú na snehu alebo ľade. Zabezpečiť si miestenku na olympiádu si však vyžaduje čas. Cyklokros by sa najskôr musel stať oficiálnym ukážkovým športom a olympijským športom by sa mohol stať najskôr v roku 2030.

„Musia to vyskúšať. Vyskúšaním nemajú čo pokaziť,“ povedal s nadšením Pidcock, olympijský víťaz v horskej cyklistike.

„Uvidíme ako to pôjde. Myslím si, že všetci jazdci majú svoj vlastný názor, ale účasť na olympijských hrách by pozdvihla šport, takže by to vôbec nebolo zlé,“ dodal Pidcock.

Fotogaléria

Aktuality

Včera 17:18 Tadej Pogačar suverénne vyhral druhú etapu Giro d’Italia aj napriek defektu a pádu pred rozhodujúcim stúpaním.

Na druhom mieste skončil Daniel Martinez a tretí finišoval Geraint Thomas. Pogačar sa po premiérovom víťazstve na Gire oblečie do ružového dresu.

Včera 14:10 Viktória Chladoňová skončila celkovo druhá po skvelých výkonoch na juniorskom etapáku vo Francúzsku.

Chladoňová vybojovala na pretekoch Tour du Gévaudan Occitanie femmes druhé miesto v prvej etape a v druhej etape skončila šiesta. Výborný výsledok dosiahla aj Sofia Ungerová, ktorá skončila celkovo siedma po siedmom a ôsmom mieste v etapách.

Včera 08:52 Detaily 2. etapy Giro d’Italia 2024: Dĺžka, prevýšenie a najväčší favoriti.

150 km dlhá trasa má prevýšenie 2250 m, pričom väčšina stúpaní je v závere. V cieľovom stúpaní Santuario di Oropa očakávame zaujímavý súboj favoritov celkovej klasifikácie.

04.05.2024 Ako sledovať naživo Giro d’Italia 2024?

Talianska Grand Tour sa uskutoční od 4. do 26. mája a 176 jazdcov čaká 21 etáp s celkovou dĺžkou 3 408 km a prevýšením 44 650 metrov.

04.05.2024 Detaily 1. etapy Giro d’Italia 2024: Dĺžka, prevýšenie a najväčší favoriti.

Giro sa začne relatívne krátkou 136 km dlhou etapou s kopcovitým profilom a dá sa očakávať súboj favoritov celkovej klasifikácie.

Zavrieť reklamu