Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Novinky

Video: Hrozivý pád Marka Cavendisha, pri ktorom si dolámal rebrá

Britský šprintér nepríjemne spadol na dráhových pretekoch Ghent Six Day. Zlomil si dve rebrá a čiastočne mu skolabovali pľúca.
Martin Sarvaš
Video: Hrozivý pád Marka Cavendisha, pri ktorom si dolámal rebrá

Britský šprintér Mark Cavendish nepríjemne spadol na dráhových pretekoch v Belgicku Ghent Six Day. Pri páde si zlomil dve rebrá a čiastočne mu skolabovali pľúca.

Cavendisha previezli do Univerzitnej nemocnici v belgickom Ghente, kde strávil noc a čoskoro by ho mali prepustiť.

„Utrpel zlomeninu rebier na ľavej strane aj menší pneumotorax. Lekári mu nasadili liečbu liekmi a cez noc zostal v nemocnici na pozorovaní. Očakáva sa, že z nemocnice ho prepustia v priebehu pondelka alebo v utorok ráno. A potom nastane obdobie zotavovania sa. Želáme mu skoré uzdravenie,“ píše sa v tlačovej správe tímu Deceuninck – Quick Step.

Po páde sa síce Cavendish postavil, zakýval fanúšikom a odkráčal z trate po vlastných nohách, no napokon ho zdravotníci museli uložiť na nosítka a previezť bezpečne do nemocnice.

Video z pádu Marka Cavendisha na Ghent Six Day:

Do QuickStepu mieri mladý talentovaný Slovák

V najúspešnejšom tíme súčasnosti Deceuninck – Quick Step bude v budúcej sezóne jazdiť aj mladý talentovaný Slovák Martin Svrček. S belgickým tímom podpísal zmluvu na dva a pol roka.

„Tešíme sa, že môžeme oznámiť, že talentovaný Martin Svrček – víťaz pätnástich juniorských pretekov v tomto roku – sa pripojí k Wolfpacku,“ píše sa na facebooku Quick-Stepu.

“Musel som to dosť dlho tajiť. Vedel som o tom už od júla, kedy som podpísal zmluvu, takže som sa musel dosť prekonávať, ale už je to konečne vonku a som veľmi šťastný,” povedal Martin Svrček.

Rozoznáte mýty a fakty
o cyklistoch zo slovenských ciest?

0%

Cyklista nepatrí na cesty, má jazdiť iba po cyklochodníkoch

Správna odpoveď! Nesprávna odpoveď

Či už sa vám to páči alebo nie, cesty patria cyklistom rovnako, ako autám. Samozrejme, platia pre nich rovnaké pravidlá o cestnej premávke.

Vodič má povinnosť dodržať pri predchádzaní cyklistu podľa zákona minimálne 1,5 metra

Správna odpoveď! Nesprávna odpoveď

Národná rada SR síce nedávno schválila novelu Zákona o cestnej premávke, v ktorej sa píše o minimálnej vzdialenosti pri predchádzaní cyklistov 1,5 metra pri rýchlosti do 50km/h a 1 meter pri nižšej rýchlosti. Bohužiaľ, novela nezavádza povinnosť, ale žiada, aby vodiči dodržiavali odstup „spravidla“. Znamená to, že vodičovi pri porušení pravidla nehrozí pokuta a tento odstup reálne nie je povinný.

Cyklista môže predísť vozidlo aj z pravej strany

Správna odpoveď! Nesprávna odpoveď

„Pomaly idúce alebo stojace vozidlo môže cyklista idúci rovnakým smerom predchádzať aj po pravej strane vozovky alebo krajnici, pritom je povinný dbať na zvýšenú opatrnosť; to neplatí, ak vodič takého vozidla dáva znamenie o zmene smeru jazdy doprava.“ Tak znie jedno z pravidiel zákonu o cestnej premávke. Ak vás teda cyklista obieha z pravej strany, či už keď stojíte na križovatke alebo v zápche, je to úplne legitímne.

Váš bicykel musí byť vybavený odrazkami - bielou vpredu a červenou vzadu

Správna odpoveď! Nesprávna odpoveď

Bicykel musí byť poľa zákona vybavený na prevádzku v cestnej premávke zadným odrazovým sklom červenej farby; predným odrazovým sklom bielej farby.

Cyklistovi môžu za jazdu pod vplyvom alkoholu zadržať vodičský preukaz

Správna odpoveď! Nesprávna odpoveď

U cyklistu nemôže dôjsť k trestnému činu ohrozenia pod vplyvom návykovej látky. A preto nemôže byť pravdou tak často opakovaný mýtus, že opitý cyklista môže prísť o vodičský preukaz.

Na Slovensku nie je helma povinná pre nikoho

Správna odpoveď! Nesprávna odpoveď

Po uplatnení poslednej novely, mimo obce už cyklisti nad 15 rokov nemusia nosiť prilbu. Mladším cyklistom však táto povinnosť ostáva.

Váš bicykel musí byť vybavený zvončekom

Správna odpoveď! Nesprávna odpoveď

Zvonček patrí medzi odporúčanú výbavu.

Cyklisti neplatia dane za cesty

Správna odpoveď! Nesprávna odpoveď

Na Slovensku neexistuje cestná daň (pre súkromné osoby) a daň z motorového vozidla sa platí iba za vozidlá používané na podnikateľské účely. Tým chceme zdôrazniť, že argument „cyklisti nepatria na cesty, lebo si za ne neplatia“ na Slovensku v žiadnom prípade neobstojí. Cyklisti odvádzajú rovnaké dane, ako ktokoľvek iný a tých istých daní sa platí aj výstavba ciest.

Osoba staršia ako 15 rokov môže na bicykli viezť osobu mladšiu ako 10 rokov

Správna odpoveď! Nesprávna odpoveď

Na jednomiestnom bicykli nie je dovolená jazda viacerým osobám, avšak podľa zákon môže osoba staršia ako 15 rokov viezť osobu mladšiu ako 10 rokov

Maximálna rýchlosť, ktorou môže podporovať e-bike šliapanie jazdca na to, aby nepotreboval byť registrovaný evidenčným číslom je 25km/h

Správna odpoveď! Nesprávna odpoveď

Pri jazde skupiny od 6 cyklistov sa je povolená jazda vedľa seba

Správna odpoveď! Nesprávna odpoveď

Pri jazde skupiny od 6 cyklistov sa podľa najnovšej úpravy Zákona o cestnej premávke umožňuje jazda vedľa seba, čo umožňuje bezpečnejšie predchádzanie najmä športových a rekreačných cyklistov. Jazda vo dvojici sa povoľuje aj na poľnej ceste, lesnej ceste a v obytnej zóne.

Pri odbočovaní musíte ukázať rukou, do ktorého smeru odbočujete

Správna odpoveď! Nesprávna odpoveď

Keď odbočujete vpravo, včas upažte pravú ruku, aby ste, či už cyklistom alebo autám za vami, ukázali, že budete meniť smer jazdy. Pri odbočovaní vľavo upažte ľavú ruku.

Za zníženej viditeľnosti sú povinné svetlá vpredu aj vzadu

Správna odpoveď! Nesprávna odpoveď

Svetlá sú povinné iba za určitých podmienok, podľa zákona: Bicykel počas jazdy za zníženej viditeľnosti musí byť vybavený svietidlom svietiacim dopredu bielym svetlom; dozadu červeným svetlom. V noci musia byť svetlá viditeľné minimálne na vzdialenosť 150 m.

Na chodníku nesmie jazdiť na bicykli nikto, chodník je iba pre chodcov

Správna odpoveď! Nesprávna odpoveď

Po chodníku smú podľa zákona jazdiť na bicykloch osoby mladšie ako 10 rokov.

Rozoznáte mýty a fakty o cyklistoch zo slovenských ciest?

Zdieľajte svoje výsledky s priateľmi

Vaše komentáre

Aktuality

Včera 16:01 Kompletne hliníková prehadzovačka? Vivo Cycling ukázali, na čom pracujú.

V súčasnosti dominujú trhu s pohonom a radením dve obrovské spoločnosti Shimano a Sram. To však nebráni menším spoločnostiam pokúsiť sa zabojovať o svojich zákazníkov. S klasickým dizajnom zrejme v tejto konkurencii neuspejete a tak prichádza Vivo Cycling s kompletne hliníkovou prehadzovačkou.

Včera 15:05 Canyon predstavil Neuron:ONfly, ide o vôbec prvý ľahký e-bike nemeckej značky.

Na jeho zostavenie využili v Canyon ľahký motor Bosch Performance Line SX, a tento bickykel má hmotnosť 19,1 kg.

24.04.2024 Kultová značka bicyklov Kona je na predaj.

Do problémov sa dostal ďalší veľký a svetoznámy výrobca bicyklov Kona Bikes. Táto pôvodne kanadská značka bola ústrednou v cyklistickom boome počas 90. rokov. Aktuálne však prechádza turbulentným obdobím s neistou budúcnosťou.

24.04.2024 Preteky Okolo Slovenska prevedú jazdcov z Podunajskej nížiny až po Tatry a nový je okrem trate aj ich termín.

68. ročník medzinárodných pretekov Okolo Slovenska sa uskutoční od 26. do 30. júna. Pozostávať bude z úvodnej tímovej časovky a následných štyroch etáp. Svoju účasť v pretekoch potvrdili tri tímy World Tour a sedem profesionálnych kontinentálnych tímov a desať kontinentálnych tímov, ktoré sa pobijú o UCI body.

24.04.2024 Preteky 1. kola KENNY Slovenského pohára v endure na Baťovych trailoch v Partizánskom sú zrušené.

Organizátori museli k tomuto kroku pristúpiť, kvôli šíreniu sa afrického moru ošípaných v tejto a v priľahlých lokalitách.

Zavrieť reklamu