Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Kam na bike

Gemer – nedocenený kút Slovenska s krásnou prírodou

Gemer je očarujúce miesto, a to sme preskúmali a pojazdili na bicykloch iba zlomok toho, čo krajina a príroda tohto regiónu ponúkajú.
Biker
Gemer – nedocenený kút Slovenska s krásnou prírodou

Náš dojem

 

Gemer je očarujúce miesto, a to sme preskúmali a pojazdili na bicykloch iba zlomok toho, čo krajina a príroda tohto regiónu ponúkajú. Na jazdenie a obdivovanie je tu toho viac než dosť. Aby ste ale zvládli zjazdiť rôzne destinácie alebo lokality v tomto regióne, je potrebné mať už trocha natrénované. O nastúpané výškové metre v kopcoch a najazdené kilometre na cestách určite nebude núdza.

 

Gemerský región leží na území Banskobystrického a Košického kraja a s rozlohou viac ako 4 289 km2 patrí medzi najväčšie regióny Slovenska. Je bohatý na prírodné krásy a na jeho území sa nachádzajú tri národné parky.

Na severe sú to Muránska planina a Slovenský raj, na juhu Slovenský kras. Vďaka tomu sú krajina a príroda tohto regiónu rôznorodé. Gemer je bohatý aj na množstvo pamiatok historického a kultúrneho významu a za zmienku stoja tiež technické pamiatky.

Samozrejme, Gemer je popretkávaný aj turistickými chodníkmi a cykloturistickými trasami, takže možnosti výberu a kombinácie trás sú široké. Turistický ruch tu však nie je až taký rozvinutý a intenzívny, no menšia koncentrácia turistov je skôr výhodou.

My sa pozrieme bližšie na Národný park Muránska planina a možnosti, ktoré ponúka bikerom. Pre cykloturistov je tu pripravených viac ako 150 km cyklotrás v pomerne členitom teréne. Z webovej stránky Vrchárska koruna Gemera sme si vybrali dve trasy.

Chata Nemcová

Prvá trasa nás zavedie k chate Nemcová. Prístupové miesto je malé mestečko Tisovec, do ktorého sme prišli z Brezna po ceste I/72. Z Tisovca smerujeme ďalej po ceste 531, asi po 3,5 km prichádzame do sedla Dielik.

Pre zaujímavosť spomeňme, že pod Dielikom sa nachádza jedna zo stavieb známych ako Gemerské spojky. Konkrétne ide o  dvojkilometrový železničný tunel, ktorého portály sú kúsok od cesty.

Tisovecký je zaplavený, ale Muránsky je prístupný z modrej značky a stojí za návštevu a pozornosť. Auto zaparkujeme v sedle Dielik a na bicykloch vyrážame do lesa. Stará lesná asfaltka lemuje vrch Uhlisko a miernym, ale stálym stúpaním naberáme výškové metre.

 

Po čase sa asfaltka mení na šotolinovú cestu. Na úrovni Vysokého vrchu sú už vidieť aj lúky a pasienky a míňame Muránsky salaš, ktorý sa tu venuje chovu oviec a produkcii tradičných ovčích výrobkov. Po vystúpaní nad 900 m n. m. prichádzame na malú lúku s chatou Nemcová, z ktorej sa nám naskytne nádherný panoramatický výhľad na dolinu pod nami a na vzdialené vrcholy Muránskej planiny, Kráľovu hoľu a časť Nízkych Tatier.

Chata je, žiaľ, zavretá a neprístupná verejnosti, energiu si tak musíme doplniť z vlastných zásob. Nájdeme pri nej ale ohnisko a miesto na odpočinok.

Od smerovníka je možné pokračovať lesom do Ratkovského Bystrého, ale my sa vraciame tou istou cestou k Dieliku. Svižný zjazd dole kopcom nám zabral len zopár minút, ale ako dlho bude trvať vám, závisí aj od toho, či si cestou budete ešte počas jazdy vychutnávať pekné výhľady.

Poľovnícka chata Lopušné

Pri tejto cyklotrase sa pripravte na viac ako 1 000 nastúpaných výškových metrov smerom k chate. Výšľap začíname v obci Muráň. Je známa aj vďaka zrúcanine Muránskeho hradu, ktorý bol postavený v 17. storočí na brale Cigánka priamo nad Muráňom.

Na cykloceste Márie Széchy nás čaká výdatné, asi 6 km dlhé stúpanie smerom na Veľkú Lúku. Asfaltová cesta sa tiahne lesom a asi od jej polovice sa na ľavej strane naskytajú výhľady na nádhernú dolinu Suchý dol a bralá Poludnice.

Na Veľkej Lúke – Pieskoch chvíľu oddychujeme a dopĺňame si energiu po výšľape. V tejto časti lúky je vybudované oddychové miesto s altánkami, lavicami a stolmi a pre tých, ktorí by chceli stanovať, je tu na to vyhradené miesto. Z Veľkej Lúky si môžete ešte „odskočiť“ na biku do kopca na hrad Muráň vzdialený asi 1,5 km a v chate Zámok pod hradom si môžete dopriať ďalšie občerstvenie.

Na Veľkej Lúke sa nachádza aj žrebčín, ktorý bol založený v roku 1950 a dodnes sa venuje chovu koní. My pokračujeme po lesnej asfaltke s miernym stúpaním ešte asi 3,5 km. Z cesty odbočíme doprava na šotolinovú cestu a prechádzame nádhernou lúkou obklopenou lesom.

Lúky sa striedajú s lesmi, až dorazíme do cieľa na poslednú lúku, na konci ktorej sa už nachádza poľovnícka chata Lopušné. Chata nie je prístupná verejnosti, ale v blízkosti je miesto na oddych a kúsok odtiaľ sú aj dve studničky s pitnou vodou.

Po doplnení spálených kalórií je možné pokračovať ďalej cez les a asi po 1 000 metroch sa prechádza na asfaltovú cestu a zjazduje do Červenej Skaly. Po nej nasledujú Javorinka, Muránska Huta, Predná Hora a nakoniec príjazd do Muráňa.

Vaše komentáre

Aktuality

17:48 Detaily a špecifikácia pretekárskeho špeciálu Trek Madone SLR Madsa Pedersena.

Bicykel s unikátnym dizajnom priniesol Pedersenovi šťastie a pripísal si na ňom víťazstvo na belgickej klasike Gent-Wevelgem.

17:01 Wout van Aert má za sebou operáciu, na bicykel však tak skoro nevysadne.

Pri páde na klasike Dwars door Vlaandren utrpel Van Aert zlomeniny siedmich rebier, hrudnej aj kľúčnej kosti.Pri páde na klasike Dwars door Vlaandren utrpel Van Aert zlomeniny siedmich rebier, hrudnej aj kľúčnej kosti.

16:29 Vanesa Petrovská končí v tíme NS Bikes UR Team.

Oznámila to dnes prostredníctvom sociálnej siete Instagram.

10:17 Wout van Aert aj Jasper Stuyven musia podstúpiť operácie po hrozivom hromadnom páde.

Van Aert má vraj zlomenú hrudnú aj kľúčnu kosť a až sedem rebier, zatiaľ čo Stuyven má zlomenú kľúčnu kosť. Obaja sú hospitalizovaný v nemocnici v belgickom Herentals.

Včera 23:17 Wout van Aert má vraj zlomenú hrudnú aj kľúčnu kosť a až sedem rebier.

Tím Visma – Lease a Bike pôvodne informoval o „zlomeninách niekoľkých rebier a kľúčnej kosti“, no neskôr večer sa objavili správy, že má aj fraktúru hrudnej kosti. Rozsiahle zranenia utrpel pri hromadnom páde na pretekoch Dwars door Vlaanderen. (Domestique)

Zavrieť reklamu